Πολιτική|25.03.2023 06:00

Εκλογές 2023: Σε στρατηγικό αδιέξοδο ο Μητσοτάκης, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - Τα μετεκλογικά σενάρια που «βλέπουν» στην Κουμουνδούρου

Βούλα Κεχαγιά

Στην αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που επιχειρούν στην Κουμουνδούρου διαβάζοντας την τελευταία συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μία κοινή διαπίστωση καταλήγουν: Πώς ο πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί ότι ακόμη κι αν θέλει δεν μπορεί να βρει κυβερνητικό εταίρο γι’ αυτό και καταλήγει και πάλι στο σενάριο περί αυτοδυναμίας γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αυτό συνιστά μία ουτοπία για τη Νέα Δημοκρατία.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη καταδεικνύουν όχι μόνο τη δημοσκοπική κατάρρευση του κυβερνώντος κόμματος αλλά και την αδυναμία του πλέον να πετύχει κάποια κυβερνητική συνεργασία, εκτός εάν απευθυνθεί στην Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου. Εξ αυτού του λόγου στην αξιωματική αντιπολίτευση πορεύονται προς τις εκλογές βλέποντας έναν πρωθυπουργό απομονωμένο και σε στρατηγικό αδιέξοδο που διατηρεί ως μοναδικό του αφήγημα την αυτοδυναμία μολονότι αυτό έχει τελειώσει όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Κατά τη γνώμη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αυτό κρύβει έναν μεγάλο κίνδυνο για τη χώρα, την πιθανότητα ο Κ. Μητσοτάκης να μην διστάσει να οδηγήσει σε δεύτερες ακόμη και σε τρίτες εκλογές ή και σε μία κυβέρνηση την οποία χαρακτηρίζουν «κουρελού» που θα έχει προκύψει από τη συμμετοχή βουλευτών άλλων κομμάτων. Προφανώς, στην Κουμουνδούρου όταν ομιλούν για μία κυβέρνηση «κουρελού» θεωρούν ότι ενδεχομένως ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να συνεργαστεί με κάποιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ οι οποίοι θα επιμένουν στην άνευ όρων συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία κόντρα στην επίσημη θέση του κ. Ανδρουλάκη να μην είναι ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός, αλλά κάποιο τρίτο πολιτικό πρόσωπο. Εξ αυτού του λόγου παρακολουθούν εξ αποστάσεως μεν αλλά με ενδιαφέρον τις εσωτερικές διεργασίες που συντελούνται και στο ΠΑΣΟΚ με τη διαφοροποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου από την πρόταση του προέδρου του κόμματος και την «αποδοκιμασία» του από την ηγεσία.

Πάντως, όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ξεκαθαρίζουν με απόλυτο τρόπο ότι δεν τίθεται ζήτημα να μην είναι ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός σε περίπτωση που αναδειχθεί το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρώτο κόμμα και επιδιώξει την συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ.

Για την Κουμουνδούρου σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τον κ. Μητσοτάκη τον οποίο θεωρούν παράγοντα αποσταθεροποίησης, ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σημαίνει σταθερότητα, διότι από την πρώτη Κυριακή, της κάλπης της απλής αναλογικής δηλαδή η χώρα μπορεί να έχει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Την άποψή τους αυτή ενισχύουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως δημιουργείται ένα πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Κυριάκος ΜητσοτάκηςΤέμπηΣΥΡΙΖΑεκλογέςειδήσεις τώραεκλογές 2023