Πολιτική|28.03.2023 17:07

Εκλογές 2023: Γιατί ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε κάλπες στις 21 Μαΐου - Τα μηνύματα στο υπουργικό συμβούλιο

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Είναι πλέον οριστικό: οι επόμενες κάλπες θα στηθούν στις 21 Μαΐου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει την ημερομηνία στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ουσιαστικά πλέον η πολιτική ζωή κινείται και … επισήμως σε προεκλογικούς ρυθμούς, με το Μαξίμου να ξεδιπλώνει την ατζέντα με την οποία θα επιχειρήσει την συσπείρωση των ψηφοφόρων.

Η ημερομηνία των επόμενων εκλογών ελήφθη από το Μέγαρο Μαξίμου, λαμβάνοντας υπόψη μία σειρά από παράγοντες. Το βασικό στοιχείο που έπαιξε ρόλο δεν είναι άλλο από τις πανελλαδικές, καθώς η κυβέρνηση δεν ήθελε να στήσει κάλπες μέσα στις εξετάσεις. Επομένως ή θα έπρεπε οι πρώτες εκλογές να γίνουν το Μάιο και εφόσον χρειαστεί δεύτερες να γίνουν μετά τις πανελλαδικές ή θα έπρεπε να γίνουν οι εκλογές της απλής αναλογικής τον Ιούλιο με αποτέλεσμα να ακολουθούσαν (σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης) κάλπες τον Αύγουστο.

Βέβαια εκλογές ταυτόχρονα με τα… μπάνια του λαού δεν ήταν εύκολο να γίνουν και έτσι κλείδωσε η απόφαση για πρώτες κάλπες τον Μάιο. Άλλωστε δεν μπορεί να υπάρχει μια παρατεταμένη αστάθεια εν μέσω θέρους (οπότε και είναι στο φουλ η τουριστική σεζόν) και ενώ υπάρχουν σημαντικά θέματα (για παράδειγμα στις 11 και 12 Ιουλίου θα γίνει στη Λιθουανία η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ).

Υπενθυμίζεται πως το αρχικό σενάριο προέβλεπε εκλογές στις 9 Απριλίου, ωστόσο η τραγωδία στα Τέμπη άλλαξε τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Στο τραπέζι έπεσαν στη συνέχεια προτάσεις για εκλογές μετά το Πάσχα, ωστόσο αυτά τα σενάρια «κάηκαν» καθώς εκτιμήθηκε πως σε μια συναισθηματικά φορτισμένη συγκυρία λόγω του πολύνεκρου δυστυχήματος δεν μπορεί να γίνεται προεκλογική εκστρατεία.

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε σήμερα να ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών, θέλοντας να βάλει τέλος στα σενάρια και να μην υπάρχει ένα κλίμα αβεβαιότητας που σε τελική ανάλυση δεν βοηθά και την οικονομία. Παράλληλα με την επίσημη ανακοίνωση των εκλογών ξεκινά και επισήμως η … κούρσα και «ζεσταίνονται» τα διλήμματα της κάλπης.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο γνωρίζουν πως η τραγωδία στα Τέμπη επηρέασε τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ενίσχυση της γκρίζας ζώνης των αναποφάσιστων. Η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου εκτιμάται πως μπορεί να κάνει πιο ξεκάθαρα τα διλήμματα των εκλογών και να βοηθήσει στην συσπείρωση των ψηφοφόρων.

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει ήδη τα διλήμματα της επόμενης αναμέτρησης, κάνοντας λόγο για την « παγίδα ακυβερνησίας» της απλής αναλογικής. Από την κυβέρνηση μιλούν για δύο κάλπες και επιμένουν στην ανάγκη της αυτοδυναμίας προτάσσοντας ένα αφήγημα σταθερότητας.

«Η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει, ενώ η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει. Και τονίζοντας ότι σε έναν εξαιρετικά ασταθή κόσμο η χώρα» σημείωσε εκ νέου ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. Επανέλαβε δε παραδείγματα χωρών όπου η απλή αναλογική έχει οδηγήσει σε «έναν κυκεώνα αστάθειας», λέγοντας πως στη γειτονική Βουλγαρία θα γίνουν οι πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια.

Με θετική ατζέντα επιδιώκει να πάει η κυβέρνηση στις κάλπες

Επιμένει σε ένα θετική αφήγημα η κυβέρνηση, που θέλει να δώσει έμφαση στα πεπραγμένα των τελευταίων ετών για να συσπειρώσει την εκλογική της βάση. Ο πρωθυπουργός στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναφέρθηκε στο έργο που «αποτυπώνεται σε 402 νόμους» και αναφέρθηκε στις κυβερνητικές παρεμβάσεις σε τομείς όπως η θωράκιση της άμυνας, οι φορολογικές ελαφρύνσεις, η αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού κ.α.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνουν πως σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών κρίσεων υψώθηκαν μια σειρά από ισχυρά «αναχώματα». Και στον δρόμο προς τις κάλπες θα επιχειρηθεί μια στρατηγική συγκρίσεων με την προηγούμενη κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα βέβαια από το Μαξίμου στόχος είναι να παρουσιαστεί το σχέδιο για την επόμενη ημέρα, με το βάρος να πέφτει στην αντιμετώπιση «νησίδων αναχρονισμού» που «αντιστέκονται στη συλλογική πρόοδο, δίπλα σε ανεύθυνες συμπεριφορές που την υπονομεύουν». Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «η ανατροπή όλων αυτών καθίσταται έτσι μια σαφής προτεραιότητα για την επόμενη μέρα».

Από την κυβέρνηση θέλουν να φτάσουν μέχρι τις εκλογές, μιλώντας για μία «σύγκρουση με τον κρατισμό». Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου πως «όπως δυστυχώς απέδειξε η τραγωδία των Τεμπών υπάρχουν ακόμη εστίες στις οποίες φωλιάζουν παθογένειες του χθες. Και είναι απολύτως δικαιολογημένη η απαίτηση της κοινωνίας να προχωρήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή τους».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραεκλογέςΚυριάκος Μητσοτάκηςεκλογές 2023απλή αναλογικήΜέγαρο Μαξίμου