Πολιτική|31.03.2023 22:45

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο για τον φράκτη στον Έβρο: «Πυρά» Μητσοτάκη προς ΣΥΡΙΖΑ - Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Newsroom

Και ο Έβρος μπαίνει στην προεκλογική αρένα καθώς στον δρόμο προς τις εκλογές οι τόνοι ανεβαίνουν διαρκώς, ενώ ανοίγονται -το ένα μετά το άλλο- και πολλαπλά μέτωπα. Τελευταίο από αυτά, το μέτωπο του φράκτη στον Έβρο.

Από το πρωί της Παρασκευής (31/03) ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευσε στον νομό Έβρου, όπου, στις εκλογές του 2019, η Νέα Δημοκρατία είχε ποσοστό 44,9% -ποσοστό 5 ολόκληρες μονάδες πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο του κόμματος και σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ που είχε συγκεντρώσει το 27,4%.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο Έβρος είναι μία περιοχή - «κάστρο» για τη Νέα Δημοκρατία και αυτός είναι και ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι υποψήφιος στον νομό. Άλλωστε εκεί, τον Μάρτιο του 2020, οι κάτοικοι του Έβρου δέχτηκαν μία «υβριδική», όπως χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση, απειλή από την Τουρκία, όταν και ανακόπηκε το μεταναστευτικό κύμα. Στο ίδιο σημείο, η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει τώρα τη μάχη για την κατασκευή 35 ακόμα χιλιομέτρων από τον φράκτη για την περαιτέρω προστασία των συνόρων. Από την κυβέρνηση θεωρείται ότι οι πολίτες θα εκτιμήσουν αυτή την κινητοποίηση στην περιοχή του Έβρου και αυτός ήταν και ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει ξεκάθαρα θέση για το εάν, θα κρατήσει τον φράκτη ή αν προτίθεται να τον γκρεμίσει στην περίπτωση που είναι αυτός πρωθυπουργός μετά τις εκλογές. Κατά την ομιλία του στον Έβρο ο πρωθυπουργός «έδειξε» και προς τα δεξιά του, χωρίς να κατονομάσει τον Κυριάκο Βελόπουλο, λέγοντας ότι, άλλοι είναι πατριώτες στα λόγια, και άλλοι στην πράξη.

Ο πρωθυπουργός έβαλε το θέμα στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης μετά και την εισήγηση στο ευρωκοινοβούλιο του Δημήτρη Παπαδημούλη για τερματισμό της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στον φράκτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση του έργου, είτε με ευρωπαϊκούς, είτε με εθνικούς πόρους.  «Αυτό το οποίο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι αυτό το έργο το οποίο βλέπετε εδώ, αυτό το ακριβό έργο… να μην το πληρώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε, αλλά να το πληρώνετε όλοι εσείς ουσιαστικά, ο Έλληνας φορολογούμενος. Συνεπώς και από δω θα πρέπει να ξαναρωτήσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάτι το οποίο αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει: τελικά επιδιώκει να συνεχίσει το έργο κατασκευής του φράχτη ή όχι; Ή μήπως επιδιώκει τελικά και αυτό το έργο το οποίο έχει κατασκευαστεί να το κατεδαφίσει; Λυπάμαι που αναγκάζομαι να τα πω αυτά εδώ, αλλά θέλω να τονίσω ότι η στάση αυτή συνιστά ουσιαστικά μια εθνική εξαίρεση», σημείωσε. Αναφερόμενος στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι, «μπορεί να πίνουν τον εσπρέσο τους και να τρώνε τα κρουασάν τους τις πλατείες των Βρυξελλών αλλά ας έρθουν εδώ στον Έβρο για να δούνε τι σημαίνει να προστατεύεις τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Σχολιάζοντας το θέμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, τόνισε ότι, «Η ιδέα του φράχτη είναι μια ιδέα που αφορά την Ελλάδα εσωτερικά όχι εξωτερικά. Ο φράχτης λοιπόν δε σώζει το θέμα», με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου να ισχυρίζεται ότι, «η θάλασσα έχει σύνορα ή δεν έχει; Αν έχει σύνορα θα πρέπει να φυλάσσονται και για να φυλάσσονται θέλουν αποτελεσματικό Λιμενικό. Υπάρχει μια διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων. Μια θεώρηση πιο θολή, πιο διεθνιστική, που σου λέει ότι η χώρα πρέπει να είναι ξέφραγο αμπέλι και όποιος θέλει να έρχεται».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι, «δεν αποτρέπεται ή δεν αντιμετωπίζεται -εγώ λέω δεν αντιμετωπίζεται, γιατί δε συμφωνώ με το αποτρέπεται- το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα που και λόγω κλιματικής κρίσης, τα επόμενα χρόνια θα είναι κολοσσιαίο για την Ευρώπη, με φράχτες». Για το θέμα πήρε θέση και ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος ανέφερε ότι, «το φράχτη τον ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γιατί εμείς πιστεύουμε ότι οι χώρες έχουν σύνορα και στον Έβρο και στη θάλασσα».

Και το ΚΚΕ, όμως, δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, «αποσιωπούν την αιτία του προβλήματος και προσπαθούν να συγκαλύψουν τη βάρβαρη πολιτική τους σε βάρος των χιλιάδων ξεριζωμένων». Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν, ανέφερε σε δήλωσή του ότι, «ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την επέκταση του απάνθρωπου φράχτη του Έβρου για να κλείσει το μάτι τόσο στην ελληνική όσο και στην παν-Ευρωπαϊκή ακροδεξιά».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σύνοραΚυριάκος ΜητσοτάκηςφράχτηςΣΥΡΙΖΑΤουρκίαΠΑΣΟΚμεταναστευτικόΜέΡΑ25απλή αναλογικήειδήσεις τώραΚΚΕεκλογέςΑλέξης ΤσίπραςΈβροςεκλογές 2023