Πολιτική|04.04.2023 07:21

Το OPEN στο εργοστάσιο κατασκευής των ελικοπτέρων Black Hawk που ζητούν οι Ένοπλες Δυνάμεις - «Ικανά για οποιαδήποτε αποστολή»

Newsroom

Επίσημο αίτημα για την προμήθεια εικοσιτεσσάρων συν έντεκα στρατιωτικών ελικοπτέρων Black Hawk στην πιο σύγχρονη έκδοση τους, έστειλε η Ελλάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σκοπός του ΓΕΕΘΑ είναι η αντικατάσταση των παλαιότερα ελικοπτέρων «Χιούι» που μετρούν πάνω από 40 χρόνια ζωής. Από αυτά, είκοσι θα ενταχθούν στην Αεροπορία Στρατού και τέσσερα στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, όπου θα έχουν διαμόρφωση για ειδικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πιλότο που μίλησε στο OPEN από το εργοστάσιο της SIKORSΚY στη Φλόριντα, όπου κατασκευάζονται τα ελικόπτερα πρόκειται για ένα ελικόπτερο πολλαπλών αποστολών που έχουν αποδείξει την αξία του στο πεδίο της μάχης. «Με αυτό το ελικόπτερο μπορεί να διεκπεραιωθεί οποιαδήποτε αποστολή. Μπορείς να τροποποιήσεις αυτό το ελικόπτερο και να κάνεις ότι θέλεις. Είναι θεαματικά αξιόπιστο» δήλωσε.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή στη γραμμή παραγωγής των C-130J στη Μαριέττα της Τζόρτζια, βρίσκονται 35 αεροσκάφη τμήμα των οποίων κατασκευάζεται και στην Ελλάδα. Κάθε 8 μέρες ένα ολοκαίνουργιο μαχητικό αεροσκάφος εγκαταλείπει το εργοστάσιο.

«Το Πολεμικό Ναυτικό ήδη επιχειρεί τα Aegean Sea Hawk, πρόσφατα αγόρασε και τα M60 ROMEO, οπότε μια δυνητική αγορά για τον Στρατό Ξηράς και αργότερα για την πολεμική Αεροπορία, θα επιτρέψει μέσω της ομοιοτυπίας τη μείωση του επιχειρησιακού κόστους από τη χρήση τους» δήλωσε στο OPEN o Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Lockheed Martin, Γρηγόρης Κουτσογιάννης.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα αναμένει την απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών για το κόστος και τη διαθεσιμότητα τεσσάρων νέων ή μεταχειρισμένων C-130J σε μια προσπάθεια να επανέλθουν οι διαθεσιμότητες των μεταγωγικών μας αεροσκαφών.

«Για τα C130, από τη στιγμή που η Lockheed αναλαμβάνει ένα συμβόλαιο, χρειάζονται 36 μήνες μέχρι να παραδοθεί το αεροσκάφος στον πελάτη» δήλωσε ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης «LOCKHEED MARTIN», Τιμ Γκέρμαν.

Σημειώνεται ότι, τα C130 είναι τα μεταγωγικά αεροσκάφη που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων. Το θέμα της καθήλωσης τους και η ανάγκη απόκτησης νέων, αναδείχθηκε πρόσφατα με τη βλάβη στο μεταγωγικό που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

li>

ΗΠΑειδήσεις τώραBlack Hawkελικόπτερο