Πολιτική|05.04.2023 14:49

Βουλή: Ρύθμιση για ποινικές ευθύνες σε μέλη Ανεξαρτήτων Αρχών από την κυβέρνηση - «Φωτογραφίζει πρόσωπα», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξανδρος Διαμάντης

Διάταξη η οποία αφορά τις Ανεξάρτητες Αρχές ήρθε στη Βουλή την Τετάρτη 5 Απριλίου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει πως «φωτογραφίζει» συγκεκριμένα πρόσωπα. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών θα μπορούν να διωχθούν ποινικά αν ενεργήσουν με δόλο ή παραβιάσουν το απόρρητο των πληροφοριών. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το άρθρο 43 του επίμαχου νομοσχεδίου που καταθέτει το υπουργείο Εσωτερικών και το οποίο ουδέποτε αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση:

«Τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών και το προσωπικό τους με οποιαδήποτε έννομη σχέση: δεν εξετάζονται, ούτε διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους, για έκφραση γνώμης, υποβολή εισήγησης, πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που έλαβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση

Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ρύθμιση αφορά σε μέτρο υποστηρικτικό της λειτουργίας των Ανεξαρτήτων Αρχών και θωρακίζει τα μέλη τους από δικαστικές ενέργειες εναντίον τους που διάφοροι επιχειρούν με αποτέλεσμα να ασκούν πίεση. Προσθέτουν, δε, ότι αφορά μόνο στην κάλυψη της νομικής δαπάνης.

Έντονη αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Έντονη, πάντως, ήταν η αντίδραση του τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλου Ξανθόπουλου, ο οποίος καταλογίζει στην κυβέρνηση πανικό. «Η κυβέρνηση καταλογίζει ευθύνες σε μέλη ανεξάρτητων αρχών φωτογραφίζοντας ανθρώπους που ενήργησαν κατά το Σύνταγμα και την συνείδηση τους. Αδιανόητο και σε πολιτικό και σε θεσμικό επίπεδο. Πανικός στην κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο τις ανεξάρτητες αρχές λίγο πριν από τις εκλογές. «Γιατί φέρνει τώρα μια τέτοια διάταξη που αποσκοπεί; Η βουλή έκανε το καθήκον της έχουμε εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη να κάνει το δικό της», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑΝέα ΔημοκρατίαΒουλήειδήσεις τώραΠΑΣΟΚ