Πολιτική|06.04.2023 06:15

Πώς αλλάζει το κλίμα ο Ερντογάν - Η «ατμόσφαιρα εξομάλυνσης» των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και η πόρτα που ανοίγει στην ΕΕ

Μαρία Ζαχαράκη

Η μεταστροφή του κλίματος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας επισφραγίστηκε την Τετάρτη και από τον Τούρκο πρόεδρο. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλά θετικά για την Ελλάδα μετά τους σεισμούς.

Ο Ερντογάν έκανε λόγο και για «ατμόσφαιρα εξομάλυνσης» των σχέσεων και μάλιστα δείχνει ακόμη και διάθεση επίλυσης των προβλημάτων με την Ελλάδα και όχι διάθεση να «έρθει μία νύχτα ξαφνικά», ούτε να εκτοξεύσει πια πυραύλους στην Αθήνα.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι η πρόσφατη ατμόσφαιρα με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο θα αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων.

Πρόκειται για πλήρη αλλαγή πλεύσης της Άγκυρας και μάλιστα με τη... βούλα του Ερντογάν, ενώ στο κοντινό παρελθόν είχαμε δει το θερμό κλίμα μεταξύ υπουργών το οποίο φάνηκε και την Τρίτη στην Αντιόχεια, μεταξύ υπουργών Άμυνας και Μετανάστευσης, καθώς και πριν από εβδομάδες μεταξύ υπουργών Εξωτερικών.

Τώρα όμως έρχεται ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος μετά την επιστολή της 25ης Μαρτίου, που κάποιος μπορεί να πει ήταν στο πλαίσιο μιας γραπτής διπλωματικής αβρότητας να επιβεβαιώσει ότι η Άγκυρα έχει αλλάξει τουλάχιστον ρητορική και συμπεριφορά.

Η Άγκυρα δεν έχει αλλάξει θέσεις, ωστόσο τώρα τουλάχιστον ανοίγει πόρτα διαλόγου με την Ελλάδα και μάλιστα με άλλη διάθεση. Αυτό τουλάχιστον καταγράφουμε ως αλλαγή με τη διπλωματία των σεισμών, δηλαδή άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας και πάλι εκεί που είχαν κλείσει οριστικά, όπως φαινόταν.

Παράλληλα ο Ερντογάν άνοιξε ξανά και την πόρτα της ΕΕ, καθώς όπως είπε παραμένει στρατηγικός στόχος η ένταξη για την Τουρκία.

Ενόψει λοιπόν εκλογών και κυρίως ανάγκης λήψης στήριξης πολιτικής και οικονομικής από την Ευρώπη, ο Τούρκος πρόεδρος φορά ξανά το μανδύα του... διπλωμάτη και την προβιά προβάτου, αφήνοντας -προς το παρόν βέβαια- απέξω την Αμερική.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΤουρκίαελληνοτουρκικές σχέσεις