Πολιτική|07.04.2023 15:51

Εκλογές 2023: Στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ο Κώστας Αχ. Καραμανλής; – Η προαναγγελία Μητσοτάκη

Αλέξανδρος Διαμάντης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Την παραμονή του Κώστα Αχ. Καραμανλή στα ψηφοδέλτια της ΝΔ για τις εκλογές 2023 προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο podcast «Μπούκλα 99» και στη Νεφέλη Μεγκ.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «ο βουλευτής εκλέγεται, άρα δεν διορίζεται, εκλέγεται από τους πολίτες, οι πολίτες ανά πάσα στιγμή έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλούς υποψηφίους και τελικά εκλέγονται αυτοί οι οποίοι συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Άρα ο βουλευτής δεν διορίζεται, εκλέγεται. Θα μου πεις, μπαίνει στο ψηφοδέλτιο από κάποιο κόμμα».

Ο ίδιος ναι μεν παραδέχτηκε ότι η τελική επιλογή είναι δική του, ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, «κάνω μία μεγάλη διάκριση μεταξύ της υπουργικής θέσης, η οποία είναι αποκλειστική δική μου αρμοδιότητα γιατί εγώ διορίζω και απολύω, και της εκλογής κάποιου στο κοινοβούλιο, που τελικά εγώ μπορεί μεν να επιλέγω το ψηφοδέλτιο, αλλά αν οι πολίτες δεν τον επιλέξουν ή δεν επιλέξουν κάποιον στη διαδικασία της εκλογής δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή. Άρα, τελικά η κρίση περνά στους πολίτες. Και οι πολίτες πάντα έχουν την επιλογή αν δεν θέλουν κάποιον ή κάποια να ψηφίσουν κάποιον άλλον».

Εξηγώντας για ποιον λόγο θα παραμείνει στα ψηφοδέλτιο ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής «ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη παραιτούμενος από Υπουργός και αναγνωρίζοντας ότι, έχοντας την εποπτεία ενός οργανισμού ο οποίος ήταν, θα έλεγα, ο υπεύθυνος, και αναφέρομαι στον ΟΣΕ, για ένα τραγικό δυστύχημα, ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί παραιτούμενος. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα τα κρίνουν οι πολίτες».

Σε ότι αφορά την επόμενη μέρα των εκλογών ο πρωθυπουργός κράτησε κλειστά χαρτιά του. Υπογράμμισε ότι δεν είναι σε θέση να πει τι θα κάνει με την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης « γιατί δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό το οποίο μπορώ να σου πω, όμως, είναι ότι θα σεβαστώ απόλυτα τις συνταγματικές προβλέψεις». 

Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός για τα περιστατικά αστυνομικής βιας

Για την αξιολόγηση των αστυνομικών ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι αξιολογούνται από τον προϊστάμενό τους, αναγνωρίζοντας ότι υπήρξαν και περιστατικά βίας. «Έχουμε ένα περιστατικό αστυνομικής βίας, έχουν γίνει και τέτοια περιστατικά τα οποία και εμένα με έχουν ενοχλήσει πολύ, κι εκείνη τη στιγμή λες «κοίταξε να δεις, εδώ κάτι έχει πάει στραβά». Λοιπόν, θα λογοδοτήσει αυτός ο οποίος χρησιμοποίησε υπερβολική βία; Πρέπει να λογοδοτήσει», είπε αλλά εξήγησε ότι εκείνη τη στιγμή όμως αυτός ο οποίος πετάει μία μολότοφ θέτει σε κίνδυνο μία ανθρώπινη ζωή.

«Υπάρχει τρόπος να τον συλλάβεις χωρίς να τον σπάσεις στο ξύλο. Αλλά δυστυχώς όταν ασκείται βία από κάποιον η απάντηση μπορεί να πρέπει να είναι και η χρήση βίας από πλευράς κράτους, το οποίο τελικά -όπως γνωρίζεις και από τη νομική επιστήμη την οποία έχεις σπουδάσει- είναι και το μόνο το οποίο νομιμοποιείται να μπορεί να την ασκεί με κάποιο τρόπο. Το πρόβλημά μας είναι όταν η Αστυνομία χρησιμοποιεί υπερβολική βία και αυτό είναι το φαινόμενο το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή. Όντως είχαμε τέτοια περιστατικά κι εκεί οι Αστυνομικοί που χρησιμοποιούν υπερβολική βία πρέπει να λογοδοτούν και πρέπει να τιμωρούνται. Κι αν πρέπει, πρέπει να φεύγουν και να απολύονται κιόλας από την Αστυνομία», προσέθεσε.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η προκαταβολή φόρου είναι ένα άδικο μέτρο και παρέμπεψε με νόημα στην προεκλογική περίοδο, αποκάλυψε ότι έχει ιδιωτική ασφάλεια και, τέλος, δεσμεύτηκε ότι την επόμενη τετραετία θα υπάρχουν πολλές περισσότερες γυναίκες Υπουργοί.

Νέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραεκλογέςαστυνομική βίαεκλογές 2023