Πολιτική|10.04.2023 06:15

Τα μηνύματα που έστειλε ο Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η επιμονή για debate με Μητσοτάκη και το ζήτημα του νερού

Βούλα Κεχαγιά

Προ των ευθυνών τους για τη νύχτα των εκλογών θέτει ο Αλέξης Τσίπρας τα κόμματα του προοδευτικού χώρου για το ενδεχόμενο που ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αναδειχθεί η πρώτη εκλογική δύναμη στις κάλπες της απλής αναλογικής. Εκ παραλλήλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του -και ενώ ο χρόνος για τις κάλπες μετρά αντίστροφα- προκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αντιπαρατεθεί μαζί του πολιτικά σε ένα debate στο οποίο θα τεθούν επί τάπητος μείζονα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία όπως πχ. η προστασία της πρώτης κατοικίας και το ιδιωτικό χρέος.

Η Κουμουνδούρου, η οποία ανακοίνωσε ότι καταθέτει σήμερα τροπολογία για την επανακρατικοποίηση του νερού, καλεί τον πρωθυπουργό που σε συνέντευξή του υποσχέθηκε πως ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στον έλεγχο του κράτους να το πράξει άμεσα και όχι με διαβεβαιώσεις για μετά τις εκλογές.

Έχοντας ήδη επαναλάβει με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» πως δεν θα επιδιώξει την συγκρότηση κυβέρνησης ηττημένων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή επί της ουσίας υπονόησε πως η ηγεσία του προοδευτικού πολιτικού κόμματος που θα αρνηθεί τη συνεργασία αγνοώντας τη βούληση του ελληνικού λαού θα επωμιστεί και το κόστος για την χώρα αλλά και την ίδια μιας σειράς εκλογικών αναμετρήσεων που επιδιώκει η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.

Σημειωτέον πως στη συνέντευξή του, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε εάν θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ θα είναι το δεύτερο κόμμα με μικρή όμως διαφορά την 21η Μαΐου, απάντησε χαρακτηριστικά: «Η πρώτη εφαρμογή ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης δεν μπορεί να βρει γόνιμο έδαφος ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης αν το κόμμα που θα αποτελεί τον κορμό της νέας διακυβέρνησης δεν είναι ο νικητής των εκλογών».

Πλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ καλεί τις ηγεσίες των προοδευτικών και αριστερών κομμάτων να αναλογιστούν τι θα συμβεί εάν αγνοήσουν τη λαϊκή βούληση σε περίπτωση νίκης του κόμματός του και συγχρόνως τι θα συμβεί στα κόμματά τους εφόσον η χώρα οδηγείται σε επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

«Ποια ηγεσία ποιου δημοκρατικού κόμματος θα είναι αυτή που θα αποφασίσει να αγνοήσει αυτή τη θέληση του λαού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή; Ποια ηγεσία ποιου πολιτικού κόμματος θα είναι αυτή που θα αποφασίσει να επωμιστεί το κόστος για τη χώρα, αλλά και το κόστος για την ίδια, μιας σειράς εκλογικών αναμετρήσεων που επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία, αλλά που σίγουρα δεν είναι θετικές για τον ελληνικό λαό» διερωτήθηκε μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Το όργανο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα (μια λευκή ψήφος) το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος όπως επίσης και τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Να σημειωθεί ότι παραμένουν περίπου 30 κενά τα οποία εξουσιοδοτείται το διευρυμένο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος να αποφασίσει από ποιους υποψηφίους θα καλυφθούν.

Η βουλευτής Κιλκίς του κόμματος Ειρήνη Αγαθοπούλου απέσυρε την υποψηφιότητά της εκφράζοντας αντιρρήσεις για τη συμμετοχή του υποψηφίου κ. Τονικίδη στο ψηφοδέλτιο του Κιλκίς. Το θέμα που προέκυψε τέθηκε προηγουμένως σε ψηφοφορία στην ΚΕ όπου μετρήθηκαν 30 λευκά κυρίως από στελέχη της «Ομπρέλας» που επιθυμούσαν την επανεξέταση του θέματος από το Εκτελεστικό Γραφείο και την Πολιτική Γραμματεία. Η πλειοψηφία όμως του οργάνου απέρριψε το ζήτημα της επανεξέτασης.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σχολίαζαν πως η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια είναι εθελοντική, κανείς δεν υποχρεούται να συμμετάσχει σε αυτά και παρέπεμπαν και στην υπόθεση του Παύλου Πολάκη που υποχώρησε ως προς τους όρους συμμετοχής που είχε θέσει για τον αποκλεισμό του κ. Χαιρετάκη από το ψηφοδέλτιο του νομού Χανίων.

Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ περιλαμβάνεται το όνομα του Ευάγγελου Αντώναρου (κυβερνητικού εκπροσώπου διακυβέρνησης Καραμανλή) ως υποψηφίου στην Ανατολική Αττική παρότι στο παρά πέντε υπήρξαν δεύτερες σκέψεις για μη συμμετοχή του οι οποίες τελικώς δεν επικράτησαν ως προς τις αποφάσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε χθες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ υποστηρίζει την υποψηφιότητα του καλαθοσφαιριστή Νίκου Παππά για το δήμο της Αθήνας, του πρώην αντιπερφιερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη για το δήμο Πειραιά, τον πρόεδρο του ΤΕΕ Αχαΐας Βασίλη Αϊβαλή (πασοκογενή)για τον δήμο της Πάτρας, την υποστήριξη του δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, την στήριξη του νυν δημάρχου Λάρισας Απόστολου Καλογιάννη για τον δήμο και την υποστήριξη του δικηγόρου Δημήτρη Τραπεζιώτη για το δήμο Αγρινίου.

νερόΣΥΡΙΖΑαπλή αναλογικήΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης Τσίπραςεκλογέςεκλογές 2023