Πολιτική|12.04.2023 15:11

Τσίπρας: «Το όραμά μας είναι η αλλαγή υποδείγματος, πάνω στα ισχυρά θεμέλια της ασφάλειας και της δικαιοσύνης παντού»

Newsroom

«Το όραμα για την Ελλάδα του σήμερα, αλλά και των επόμενων δεκαετιών, πρέπει να συγκροτείται γύρω από δύο θεμελιώδεις αξίες, που συνιστούν, ολοένα και περισσότερο, το ζητούμενο σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο: Τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια» γράφει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στο περιοδικό της Βουλής «Βουλή επί του... Περιστυλίου».

«Το όραμά μας είναι η αλλαγή υποδείγματος, πάνω στα ισχυρά θεμέλια της ασφάλειας και της δικαιοσύνης παντού» - Το άρθρο του Προέδρου της Αντιπολίτευσης

Αν κάποιος ανατρέξει σε όσα χρειάστηκε να περάσει η χώρα και η κοινωνία, από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας με την χρεοκοπία και την είσοδο στα μνημόνια, θα αναγνωρίσει αναπόφευκτα τις τραγικές συνέπειες της έλλειψης ενός ισχυρού, σύγχρονου συλλογικού οράματος για την πατρίδα.

Η αιτία αυτής της έλλειψης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αρχές πάνω στις οποίες έχουν στηθεί και αναπαραχθεί οι πολιτικές ελίτ του τόπου για χρόνια. Δηλαδή, την ταύτιση με τα συμφέροντα μιας μερίδας ισχυρών του πλούτου, με άμεση συνέπεια την έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων και την υποβάθμιση της δημοκρατίας και των θεσμών.

Επομένως, το να μιλήσουμε για ένα εθνικό όραμα σήμερα σημαίνει πρώτα και κύρια να μιλήσουμε για τη χάραξη μιας στρατηγικής για το μέλλον της Ελλάδας, που στον πυρήνα της θα είναι κοινωνικά και οικονομικά συμπεριληπτική, αλλά την ίδια στιγμή θα στέκεται απέναντι στις πρακτικές διαπλοκής και πελατειακών σχέσεων που μας έφτασαν στην οικονομική κρίση - την συστηματική παλινόρθωση των οποίων παρακολουθούμε σήμερα. Επί της ουσίας δηλαδή, σεένα εθνικό όραμα που θα οδηγεί στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου κοινωνικού, αξιοκρατικού κράτους, βασισμένο στη βιώσιμη, δυναμική ανάπτυξη. Μια υπόθεση απαιτητική, μια διαδικασία που περιλαμβάνει συγκρούσεις αλλά και συγκλίσεις, σε κάθε περίπτωση όμως, μια επείγουσα ανάγκη.

Και αυτό διότι το όραμα για την Ελλάδα του σήμερα, αλλά και των επόμενων δεκαετιών, πρέπει να συγκροτείται γύρω από δύο θεμελιώδεις αξίες, που συνιστούν, ολοένα και περισσότερο, το ζητούμενο σε παγκόσμιο και ευρωπαικό επίπεδο: Τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια.

Οι προκλήσεις και οι κρίσεις σήμερα είναι πολλές και αλληλένδετες. Η υγειονομική κρίση της πανδημίας, η γεωπολιτική κρίση σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής και οι εντεινόμενοι παγκόσμιοι οικονομικοί ανταγωνισμοί στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, η ενεργειακή κρίση, η κρίση της ακρίβειας και η στεγαστική κρίση, επιδρούν στον πυρήνα του αισθήματος ασφάλειας κάθε πολίτη. Και βέβαια, αν σε αυτό προσθέσουμε την κρίση που επικαθορίζει πια τα πάντα - την κλιματική - τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μία συνθήκη σχεδόν παραλυτική. Ακριβώς επειδή οι κοινωνίες και τα κράτη δεν μπορούν να προοδεύσουν μέσα στην ανασφάλεια και τον φόβο. Όπως επίσης, δεν μπορούν να προοδεύσουν όταν γιγαντώνονται οι κοινωνικές ανισότητες.

Άρα, η ανάγκη του σήμερα για ασφάλεια και δικαιοσύνη είναι όρος της προόδου με το βλέμμα στο 2040. Και αυτό σημαίνει δράση, σχέδιο και πολιτική βούληση.

Σημαίνει, για παράδειγμα, ότι το κράτος πρέπει να προστατέψει τα δημόσια αγαθά, όπως το ρεύμα και το νερό,και να μην τα αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα ή ακόμα χειρότερα ως πεδίο αισχροκέρδειας για επιτήδειους.

Σημαίνει ότι το ΕΣΥ πρέπει να στηριχθεί, να εκσυγχρονιστεί και να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε κάθε πολίτη και όχι διαρκώς να υποβαθμίζεται και να απαξιώνεται. Και μάλιστα μετά την τραγική εμπειρία της πανδημίας.

Σημαίνει επίσης ότι η εργασία πρέπει να γίνει συνώνυμο της αξιοπρεπούς διαβίωσης και όχι της εκμετάλλευσης. Άρα το κράτος να φροντίσει να τηρείται η εργατική νομοθεσία, να προστατεύονται τα συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων και να συμβάλλει μέσω των παρεμβάσεων για τον κατώτατο μισθό, στη διαμόρφωση ενός πλαισίου αμοιβών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις κάθε πολίτη.

Σημαίνει ότι πρέπει επιτέλους να κοπεί ο δεσμός ανάμεσα στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία. Σε μία σύγχρονη, ευνομούμενη ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι η δικαιοσύνη οφείλει να δρα απερίσπαστη και απολύτως ανεξάρτητη απέναντι σε πολιτικές πιέσεις και απόπειρες ελέγχου της.

Την ίδια στιγμή, σημαίνει ότι πρέπει να στηριχθούν και να αναβαθμισθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ώστε να βρίσκονται στο επίκεντρο ενός ουσιαστικού δημοσίου διαλόγου.

Σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να εγγυάται ασφαλείς και αποτελεσματικές υποδομές, μεταφορές και υπηρεσίες, τόσο για την διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών, όσο και για την πολιτική προστασία απέναντι σε φυσικές καταστροφές.

Σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να προστατεύει πραγματικά τα δικαιώματα όλων των Ελλήνων πολιτών, αλλά και συνολικά όλων των ανθρώπων που κατοικούν στη χώρα, απέναντι σε διακρίσεις. Σημαίνει ότι πρέπει να προωθεί μια συγκροτημένη πολιτική αντιμετώπισης του δημογραφικού και μια σύγχρονη πολιτική ιθαγένειας. Και ότι θα προστατεύει τα σύνορά του με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, διεκδικώντας μια δίκαιη ευρωπαϊκή Συμφωνία Μεταναστευσης και Ασύλου και μια αποτελεσματική ευρωτουρκική συμφωνία.

Σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να διεκδικεί ενεργά την ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα προασπίζοντας τα εθνικά μας συμφέροντα και ενισχύοντας τον διεθνή ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη, αλλά και πολύ πιο πέρα. Με σαφείς κόκκινες γραμμές και αξιοποίηση των συμμαχιών μας, προκειμένου να επιλύσουμε τις διαφορές με τους γείτονες μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Με αυτοπεποίθηση και χωρίς φοβικότητα.

Επομένως, το όραμά μας είναι η αλλαγή υποδείγματος, πάνω στα ισχυρά θεμέλια της ασφάλειας και της δικαιοσύνης παντού, σε όλα τα επίπεδα, για όλους τους πολίτες.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα θεμέλια αυτά, μας βοηθούν ως χώρα και ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον έγκαιρα και με αποτελεσματικό τρόπο τις νέες προκλήσεις που αναμφίβολα θα βρούμε μπροστά μας.

Όπως για παράδειγμα, με δεδομένο τον αδυσώπητο διεθνή ανταγωνισμό, ότι το κράτος, αντιμέτωπο με μια νέα κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, θα μπορέσει να ελέγξει τις τιμές της ενέργειας, μέσω μιας δημόσιας ΔΕΗ που θα συγκρατήσει το κόστος για κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση. Και αντίστοιχα, με τη δυνατότητα άμεσης επιβολής πλαφόν σε βασικά αγαθά και καύσιμα, να περιορίσει εν τη γενέσει τους φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Ή ότι το κράτος - με τη στήριξη του τραπεζικού τομέα - θα προωθήσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, που θα βασίζεται σε υγιείς, καινοτόμες επενδύσεις και στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όχι στην προσέλκυση κερδοσκοπικών funds ή σε επενδύσεις στο real estate.

Το όραμα μας είναι μια Ελλάδα όχι κατ’ όνομα, αλλά στην πράξη ευρωπαϊκή. Με ένα ισχυρό κράτος δικαίου, με δημόσιες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, με μια οικονομία σύγχρονη και εξωστρεφή, με μια διοίκηση που έχει την ικανότητα να προβλέπει και να σχεδιάζει στη βάση μετρήσιμων στόχων και δεδομένων και με μία ενεργητική,πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με όραμα. Και φυσικά, μια χώρα όπου κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας νιώθει την ασφάλεια και την ελευθερία να ζήσει καλύτερα, να εργαστεί και να παράξει νέες ιδέες, νέο πλούτο, νέο πολιτισμικό κεφάλαιο.

Για ποια(ες) πρωτοβουλία(ες) θα θέλατε να σας θυμούνται οι Έλληνες πολίτες όταν κάποια στιγμή με το καλό αποχωρήσετε στο μέλλον από την πολιτική;

Ανήκω σε μια πολιτική παράταξη που έχει βάλει την υπογραφή της στην πρόοδο και την αναγέννηση της πατρίδας μας. Αυτή η συλλογική παρακαταθήκη της Αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης, γενικότερα, στον τόπο, είναι πέρα και πάνω από πρόσωπα.

Επομένως, είμαι πολύ περήφανος για πράγματα που πετύχαμε και έχουν ήδη εγγραφεί σε αυτή την πλούσια σειρά επιτευγμάτων της παράταξής μας και αποτέλεσαν, το καθένα στον καιρό του, μια ιστορική τομή προόδου και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η ανάληψη της ευθύνης σε μια πολύ δυσμενή συγκυρία για τη χώρα και η εκπλήρωση της δέσμευσης για την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση, καθώς επίσης και το ιστορικό βήμα για την ειρήνη και τα εθνικά μας συμφέροντα, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι σίγουρα στιγμές που μας γεμίζουν υπερηφάνεια αλλά και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη.

Διότι ξέρετε, αυτά ήταν ακόμα μια απόδειξη ότι η δική μας παράταξη είναι πάντα εδώ για τα δύσκολα, το αποκούμπι μιας κοινωνίας που πάντα αποτείνεται σε εμάς που είμαστε κομμάτι του, για να βρει λύσεις σε αδιέξοδα που κρατούν χρόνια.

Με αυτήν την υπερηφάνεια αλλά πάνω απ’ όλα με αυτήν την ευθύνη πορεύομαι και πορευόμαστε συλλογικά για τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια, από τις γραμμές μιας νέας, ισχυρής, προοδευτικής κυβέρνησης που έχει σήμερα ανάγκη η πατρίδα και η κοινωνία.

Και όταν έρθει η ώρα του απολογισμού, νομίζω ότι η ιστορία και οι πολίτες θα μας κρίνουν ως μια παράταξη που τόλμησε να αγωνιστεί, τόλμησε να συγκρουστεί και να πάρει ιστορικές αποφάσεις πάντα με αίσθημα ευθύνης και βαθύ σεβασμό στην ιστορία αλλά και τις επόμενες γενιές του τόπου. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, με στόχο την ανάληψη νέων κυβερνητικών πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν αυτήν την φορά, χωρίς την ασφυκτική πίεση μνημονίων και επιτροπείας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογές 2023εκλογέςΑλέξης Τσίπραςειδήσεις τώραάρθρο