Πολιτική|18.04.2023 13:50

Αλέξης Γεωργούλης: Για «βαριά ποινικά αδικήματα» η καταγγελία

Newsroom

Σαν «βόμβα» έπεσε στο Ευρωκοινοβούλιο και την πολιτική σκηνή της Ελλάδας η είδηση πως ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμό και πως υπάρχει αίτημα των βελγικών Αρχών για την άρση της ασυλίας του, ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες. 

Στο μεταξύ πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, κάνουν λόγο πως έγινε καταγγελία για «βαριά ποινικά αδικήματα» σε βάρος του ευρωβουλευτή στις αρχές του 2020.

Νεότερες πληροφορίες που μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Open στις Βρυξέλλες, Μαρία Αρώνη αναφέρουν πως από το 2020 είχε γίνει ονομαστική καταγγελία κατά του Αλέξη Γεωργούλη, δεν έμαθαν δηλαδή τώρα το όνομά του οι βελγικές Αρχές.

Πλέον, η υπόθεση της άρσης της ασυλίας βρίσκεται στη διάθεση της νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και βάση της διαδικασίας ο κ. Γεωργούλης θα κληθεί για ακρόαση στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, θα γίνει ψηφοφορία και έπειτα θα πρέπει να γίνει ψηφοφορία και στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής. 

Το γεγονός πάντως πως ο ίδιος ο ευρωβουλευτής έχει ζητήσει την άρση της κοινοβουλευτικής του ασυλίας θα επισπεύσει την όλη διαδικασία.

Εξηγήσεις ζητά το ΠΑΣΟΚ για την δημοσιοποίηση των στοιχείων της καταγγέλλουσας 

Σημειώνεται πως την καταγγελία έχει κάνει μία Ελληνίδα, συνεργάτης της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Μία ανακοίνωση πάντως του ΠΑΣΟΚ, -αργά το βράδυ- έδωσε άλλη διάσταση στην υπόθεση. Η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη ήρθε στον απόηχο πληροφοριών που είχαν δημοσιευτεί και υποστήριζαν ότι η καταγγέλλουσα ήταν στέλεχος του. Στην ανακοίνωση η Χαριλάου Τρικούπη έδινε κάποιες επιπλέον πληροφορίες  για την καταγγελία που αφορά -όπως υποστήριξε- στο 2020, αλλά έριχνε και βέλη  στον ΣΥΡΙΖΑ για διαρροή πληροφοριών. Κάτι που η Κουμουνδούρου δεν αποδέχεται.

Στην υπόθεση παρενέβη και η ΝΔ, ζητώντας το λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ.

O Παναγιώτης Δουδωνής, Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το ζήτημα. Όπως επισήμανε: «Η ποινική προδικασία ιδίως σε χώρες όπως το Βέλγιο είναι μυστική. Έχει γίνει έρευνα από τη βελγική δικαιοσύνη για να φτάσουν στο σημείο να ζητηθεί άρση της ασυλίας του Ευρωβουλευτή. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι η διαρροή του ονόματος της καταγγέλλουσας έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η επιτομή του φαρισαϊσμού. Βρίσκονται σε  πλήρη αρμονία με την ανακοίνωση του κ. Γεωργούλη, η οποία είναι ένα μνημείο χυδαιότητας. Ο κ. Γεωργούλης ισχυρίζεται ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη και ότι έγινε τώρα, ενώ ξέρει πολύ καλά ότι η καταγγελία έγινε πριν από 2,5-3 χρόνια και ότι απλώς οι βελγικές αρχές έκαναν την δουλειά τους, όλο αυτό το διάστημα. Άρα λέει ψέματα και προσπαθεί να ενοχοποιήσει το θύμα».

Ο κ. Δουδωνής τόνισε ότι «ο κ. Γεωργούλης όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να υποτιμήσουν το γεγονός ως μία δήθεν παρενόχληση, ενώ είναι μία καταγγελία για βαρύτατα ποινικά αδικήματα. Αυτοί είναι οι δήθεν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ αναφέρθηκε και στην μικροκομματική διαχείριση του θέματος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

«Επέδειξαν ιδιαίτερα φιλέρευνο πνεύμα στο να αποκαλύψουν το όνομα του θύματος, αλλά 2,5 χρόνια δεν ήξεραν τίποτα, και τους ήρθε η επιφοίτηση όταν έφτασε το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο» σημείωσε.

Από πότε γνώριζε ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι είπε ο Κούλογλου 

Ένα ερώτημα που υπάρχει είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε για την καταγγελία πριν αυτή δημοσιοποιηθεί. Όπως είπε στο μεσημεριανό δελτίο του Open ο Χρήστος Τσιγουρής, «όπως ακούσαμε και τους ίδιους τους ίδιους τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον Στέλιο Κούλογλου και τον Δημήτρη Παπαδημούλη, σε σχέση με κάποια φημολογία που υπήρχε είχαν ρωτήσει τον κ. Γεωργούλη εάν υφίσταται θέμα και τους είχε διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει τίποτα».


Συγκεκριμένα, ο κ. Κούλογλου μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε: «Υπήρχαν φήμες και για το λόγο αυτό ο κ. Γεωργούλης κλήθηκε αρμοδίως για να απαντήσει αν υπήρχε κάτι και το αρνήθηκε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Ωστόσο, όλα ξεκίνησαν ακαριαία την Δευτέρα του Πάσχα μετά από αίτημα των δικαστικών βελγικών Αρχών που έφτασε στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Αυτό οδήγησε σε άμεσες ενέργειες της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της Κουμουνδούρου.

Πολύ σύντομα ελήφθη η απόφαση να τεθεί εκτός ΣΥΡΙΖΑ και η δική του απόφαση ήταν προς αυτή την κατεύθυνση. Από εδώ και πέρα θεωρείται πως η μπάλα πέφτει στον ίδιο τον Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος σε δήλωσή του διαψεύδει ως ''συκοφαντικά'' τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τις εξελίξεις που καταγράφηκαν στις Βρυξέλλες.

Ισχυρισμοί Γεωργιάδη ότι «γνώριζε ο Τσίπρας» 

Παρότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κάνει γνωστό εάν οι υποψίες είχαν φτάσει μέχρι την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης εκτίμησε στον αέρα του ΣΚΑΪ πως «ήξερε και τον κάλυπτε ο Τσίπρας. Αυτό είναι βέβαιο 100%. Καταγγελία που είναι από το 2020 και δεν την έχει πάρει χαμπάρι ο ΣΥΡΙΖΑ; Να είμαστε σοβαροί, υπάρχει στοιχειώδης νοημοσύνη».

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως ότι «όταν έγινε η καταγγελία κατά του Λιγνάδη, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου δολοφονία χαρακτήρα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία που είχε βγάλει με τον Λιγνάδη στην Επίδαυρο».

Η ανακοίνωση Γεωργούλη

Να σημειωθεί ότι ο ευρωβουλευτής έχει αρνηθεί την κατηγορία με κατηγορηματικό τρόπο κάτι που αποτυπώνεται και στη δήλωσή του:

«Προς μεγάλη μου έκπληξη πληροφορούμαι ότι υποβλήθηκε σε βάρος μου, καταφανώς ψευδής και συκοφαντική καταγγελία, για περιστατικό που δήθεν συνέβη πριν τρία χρόνια. Απέναντι σ’ αυτήν την ψευδή και προσβλητική επίθεση, που πραγματοποιείται -μάλλον όχι τυχαία- λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, προτίθεμαι να δώσω τη μάχη μου στη δικαιοσύνη, για την αλήθεια και την αποκατάσταση του ονόματός μου, αιτούμενος ο ίδιος την άρση της ευρωβουλευτικής μου ασυλίας».

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για την καταγγελία 

Το ΠΑΣΟΚ στην πρώτη του ανακοίνωση ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η υπόθεση για την οποία ζητήθηκε η άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Αλέξη Γεωργούλη, αφορά σοβαρά ποινικά αδικήματα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται πρωτίστως από τον ελεγχόμενο από τη δικαιοσύνη. Κανείς άλλος δεν έχει δώσει πολιτικές προεκτάσεις παρά μόνο ο ίδιος.

Το αίτημα άρσης της ασυλίας του κ. Γεωργούλη είναι προϊόν έρευνας των βελγικών αρχών έπειτα από καταγγελία, που έγινε το 2020.

Οι διαδικασίες που ακολουθούν οι βελγικές αρχές, εναπόκεινται στη δική τους αρμοδιότητα και δεν «υπαγορεύονται» από τρίτους, όπως υπονοούν κάποιοι δήθεν δικαιωματιστές.

Υπάρχει όμως πράγματι μια πολιτική διάσταση, που επισημαίνουμε:

  • Είναι ντροπή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τ’ άλλα δηλώνουν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να διαρρέουν ονόματα μη σεβόμενοι την ποινική προδικασία.
  • Ακόμη και σε αυτό το τραγικό γεγονός, υπέρτερη αξία έχει το μικροκομματικό τους συμφέρον.
  • Απαιτείται να επιδειχθεί από όλους η ίδια διακριτικότητα και σοβαρότητα, με τις οποίες το θύμα εδώ και τόσο καιρό χειρίζεται την υπόθεση τηρώντας απαρέγκλιτα τη μυστικότητα της διαδικασίας». 

Ανακοίνωση της Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Ο Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης τίθεται εκτός της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε συνέχεια της ενημέρωσης που είχαμε σήμερα για καταγγελία εις βάρος του και δεδομένης της ανάγκης να διαλευκανθεί πλήρως η σχετική υπόθεση».

Ανακοίνωση και από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, στην οποία σημειώνει πως: «Ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης τίθεται εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε συνέχεια της ενημέρωσης που είχαμε σήμερα για καταγγελία εις βάρος του και δεδομένης της ανάγκης να διαλευκανθεί πλήρως η σχετική υπόθεση».

ΝΔ: «Να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Παραιτήθηκε ή αποπέμφθηκε;»

Με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία έθεσε ερωτήματα για την υπόθεση.

«Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Γεωργούλης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι παραιτήθηκε από την ευρωομάδα και από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από αίτημα για άρση της ασυλίας του. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τέθηκε εκτός κόμματος ύστερα από ενημέρωση που είχαν σήμερα για καταγγελία εις βάρος του.

Σε τι ακριβώς αφορά η καταγγελία;

Έγινε σήμερα για πρώτη φορά;

Ο κ. Γεωργούλης παραιτήθηκε όπως λέει ο ίδιος ή αποπέμφθηκε όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Επειδή, προφανώς, οι λόγοι που οδηγούν έναν ευρωβουλευτή εκτός κόμματος είναι εξαιρετικά σοβαροί, οι πολίτες αναμένουν απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ».

ειδήσεις τώρακαταγγελίαΑλέξης ΓεωργούληςΣΥΡΙΖΑΕυρωκοινοβούλιοΠΑΣΟΚ