Πολιτική|18.04.2023 23:00

Αλέξης Γεωργούλης: Πώς έφτασαν οι Αρχές στο αίτημα για άρση ασυλίας- Αναφορές και για δεύτερη καταγγελία

Newsroom

Κάτω από άκρα μυστικότητα κινήθηκε η έρευνα για την καταγγελία που έγινε, το 2020, σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη.

Πώς φτάσανε οι Αρχές να εκδώσουν αίτημα άρσης ασυλίας του ευρωβουλευτή

Αρχές του 2020 μία γυναίκα ζητά από την αστυνομία στις Βρυξέλλες να κάνει καταγγελία για σοβαρά, ποινικά αδικήματα εναντίον του Έλληνα Ευρωβουλευτή. Η καταγγέλλουσα είναι επίσης Ελληνίδα, νομικός, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εργαζόμενη στην Κομισιόν. Η καταγγελία αφορά σε βιασμό και σωματική βλάβη ενώ, παράλληλα, η γυναίκα εξετάζεται από γιατρούς σε δημόσιο νοσοκομείο, όπως ορίζει το πρωτόκολλο. Τα πρώτα στοιχεία μπαίνουν στον φάκελο που διαβιβάζεται στην εισαγγελία. Διατάσσεται προκαταρκτική έρευνα, σχηματίζεται δικογραφία και στη συνέχεια αναλαμβάνει ανακριτής. Λαμβάνονται καταθέσεις και ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των ερευνών.

«Για να προχωρήσει το αίτημα μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο και να υπάρχει άρση της ασυλίας, έχει γίνει η προανάκριση κι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής κατά του προσώπου που κατηγορείται. Σίγουρα θα κλληθεί σε απολογία, μόλις γίνει η άρση της ασυλίας», εξήγησε στο Star ο Αλέξης Αναγνωστάκης, που είναι μέλος του Δ.Σ. Ευρωπαίων ποινικολόγων.

Η έρευνα για την καταγγελία, επί τρία χρόνια, γινόταν κάτω από άκρα μυστικότητα. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που γνώριζαν ότι η νομικός, Ελένη Χρονοπούλου, έχει καταγγείλει τον Αλέξη Γεωργούλη. Η ίδια, όλα αυτά τα χρόνια, συνέχισε να εργάζεται στην Κομισιόν ενώ, όσοι τη γνωρίζουν κάνουν λόγο για μία ικανή δικηγόρο με πολλές περγαμηνές. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ο χρόνος που χρειάστηκε ώστε η υπόθεση να φτάσει στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε η έρευνα να προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο. «Μία τέτοιους είδους έρευνα συνήθως δεν απαιτεί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για τη βελγική δικαιοσύνη διότι, τα αποδεικτικά στοιχεία, ή υπάρχουν από την αρχή ή δεν υπάρχουν», εξήγησε ο δικηγόρος στις Βρυξέλλες, Νίκος Κορογιαννάκης. Όλο αυτό το διάστημα η καταγγέλλουσα παρακολουθούσε την εξέλιξη της έρευνας και, στις 8 Μαρτίου, την Ημέρα της Γυναίκας, έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook: «Με όλες όσες έχουν υποστεί κάθε μορφής βία. Κάθε μέρα οφείλουμε όλες να αντιστεκόμαστε, μέχρι κάθε γυναίκα στον κόσμο να ζει ελεύθερη και να έχει ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες», με τους φίλους της να σχολιάζουν αγνοώντας ότι και η ίδια έχει υποστεί βία.

Αναφορές και για δεύτερη καταγγελία

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη της καταγγελίας ήρθε στο φως και δεύτερη καταγγελία κατά του Ευρωβουλευτή για κακοποίηση. Την καταγγελία έκανε το 2019 νεαρή, ασκούμενη στο Ευρωκοινοβούλιο από τη Θεσσαλονίκη η οποία συνεργάστηκε, για λίγους μήνες με τον Αλέξη Γεωργούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταγγελία της αρχειοθετήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο. Πληροφορίες του ΣΚΑΪ έκαναν λόγο για ένα περιστατικό το οποίο ακούγεται τις τελευταίες ώρες, και αφορά σωματική κακοποίηση από τον Ευρωβουλευτή. Επειδή η καταγγελία της ασκούμενης στο γραφείο του Ευρωβουλευτή δεν επιβεβαιωνόταν και, με δεδομένο, ότι δεν είχε κατατεθεί επίσημα στις βελγικές Αρχές ή την αστυνομία, δεν μπορούσε να δημοσιοποιηθεί. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες, ακούγεται ότι, μετά τον ορυμαγδό των εξελίξεων που έφερε το αίτημα των Αρχών για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή, και η πρώην ασκούμενη στο γραφείο του σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία εναντίον του.  

Αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες σε βάρος του ο Ευρωβουλευτής

Μέσω των δικηγόρων του απαντά ο Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης  στις καταγγελίες που έχει υποβάλλει σε βάρος του η υπάλληλος της Κομισιόν και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Χρονοπούλου. Ο Αλέξης Γεωργούλης αρνείται κατηγορηματικά τα όσα του προσάπτει η κυρία Χρονοπούλου και σημειώνει πως επιθυμεί να «χυθεί όλο το φως σε αυτήν την υπόθεση».

Σημειώνεται πως πριν από λίγη ώρα, η κυρία Χρονοπούλου, με ανάρτησή της στο Facebook. σημείωσε πως η καταγγελία της κατατέθηκε πριν από 3 χρόνια, και συγκεκριμένα στις αρχές του 2020. Όπως αναφέρει, αφορούσε στα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης.

Η ανακοίνωση των δικηγόρων του Αλέξη Γεωργούλη

«Ο κ. Γεωργούλης ενημερώθηκε την Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2023 από το Γραφείο της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ως προς το αίτημα της Εισαγγελίας των Βρυξελλών για την άρση της ευρωβουλευτικής του ασυλίας, ύστερα από καταγγελία που έχει γίνει εις βάρος του και για την οποία δεν είχε καμία απολύτως γνώση.

Την ίδια ημέρα ανταποκρίθηκε, αιτούμενος και ο ίδιος της άρση της ασυλίας του, με σκοπό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να διαλευκανθεί η υπόθεση. Τη Δευτέρα 17 Απριλίου 2023, έγινε και η ανάλογη ανακοίνωση από το Προεδρείο στην Ολομέλεια.

Ο κ. Γεωργούλης αρνείται επισήμως και κατηγορηματικά τις κατηγορίες που στρέφονται εναντίον του και επιθυμεί οπωσδήποτε το ταχύτερο δυνατόν να χυθεί όλο το φως σε αυτήν την υπόθεση που μόλις του γνωστοποιήθηκε. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο βελγικό δικαστικό σύστημα με το οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί ενεργά.

Οι Βέλγοι δικηγόροι του, Me Cedric Vergauwen και Me Olivia Venet, έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον ανακριτή και θα επικοινωνήσουν σε εύθετο χρόνο σχετικά με αυτήν τη δικογραφία για την οποία ο κ. Γεωργούλης θεωρείται αθώος.
Έως τότε, δεν μπορούμε να προβούμε σε καμία περαιτέρω δήλωση πέραν αυτής της αθωότητας του.

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι

  • Me Cedric Vergauwen
  • Me Olivia Venet
  • Σταματίνα Μαλλά».

«Καταγράφηκε από ιατροδικαστή η καταγγελία και υπήρχαν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις»

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της καταγγελίας σε βάρος του Ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος σύμφωνα με τα νέα στοιχεία φέρεται να άσκησε σωματική βία σε βάρος της καταγγέλλουσας το 2020. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο Mega ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, η καταγγελία έγινε από το θύμα το 2020 αλλά η καταγγέλλουσα δεν κατονόμασε εξαρχής τον Αλέξη Γεωργούλη.

Όπως ανέφερε ο αστυνομικός συντάκτης η γυναίκα φέρεται να είχε χτυπηθεί από τον Ευρωβουλευτή και για αυτό πήγε σε φαρμακείο στις Βρυξέλλες, ώστε να της προφερθούν οι πρώτες βοήθειες. Τότε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φαρμακοποιός της συνέστησε να μεταβεί σε ιατροδικαστική υπηρεσία για να της γίνουν εξετάσεις, με το θύμα να ακολουθεί την συμβουλή.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος, από την ιατροδικαστική εξέταση καταγράφηκε κακοποίηση και διαπιστώθηκαν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Κατονόμασε τον Γεωργούλη όταν τον είδε να συμμετέχει στην καμπάνια για το #Metoo

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε  ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, η ταυτότητα του Αλέξη Γεωργούλη δεν είχε προσδιοριστεί για πολλούς μήνες και το πρόσωπο που καταγγέλλεται πήρε σαφή μορφή τον Οκτώβριο του 2021, όταν το θύμα είδε τον Αλέξη Γεωργούλη να συμμετέχει στην καταδίκη της βίας κατά των γυναικών στο πλαίσιο του κινήματος #Metoo.

Το θύμα θεώρησε υποκριτική την στάση του κυρίου Γεωργούλη και προσδιόρισε την ταυτότητά του στις Αρχές. Η καταγγέλλουσα θεώρησε τότε υποκριτική την στάση, του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος τέθηκε εκτός κόμματος), και αποφάσισε να τον κατονομάσει και να προσχωρήσει σε καταγγελία σε βάρος του.

Ζέφη Δημαδάμα: «Υπάρχουν ιατρικά έγγραφα που επιβεβαιώνουν την καταγγελία της γυναίκας»

Η Ζέφη Δημαδάμα, αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, μίλησε για την υπόθεση στο Mega, λέγοντας πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν είναι πως οι διαρροές έγιναν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και είναι μία γυναίκα που έχει ένα καλό βιογραφικό, εργάζεται και ενδιαφέρεται για το κοινό καλό. Αυτή τη στιγμή κατακρεουργείται, δεν υπάρχει κανένας σεβασμός για το θύμα. Αυτή η γυναίκα βιάζεται κάθε ώρα με τις διαρροές. Οι πληροφορίες που είχαμε είναι πως υπήρξε διαρροή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να πιστεύω πως κανένα κόμμα δεν βάζει την πολιτική του ταυτότητα πάνω από μία καταγγελία. Πρέπει να είμαστε όλοι αρωγοί και να είμαστε δίπλα στο θύμα. Υπάρχουν αρκετά Μέσα που έχουν μιλήσει για το βιογραφικό της έχουν πει το όνομα της. Γνωρίζουμε πως υπάρχουν βαριά ποινικά αδικήματα και οι βελγικές Αρχές κάνουν μία ενδελεχή έρευνα, αν και καθυστερημένα», είπε αρχικά.

«Υπάρχουν παντού αυτά τα αδικήματα και υπάρχουν και ποινικές ευθύνες. Από όσο γνωρίζουμε υπάρχουν και κάποια ιατρικά έγγραφα που επιβεβαιώνουν την καταγγελία της γυναίκας. Αναμένουμε και εμείς να δούμε την έκβαση της υπόθεσης. Δεν είναι θέμα κομματικής εκμετάλλευσης. Πρέπει να προστατέψουμε αυτή τη γυναίκα. Αυτό που βλέπω στα social media είναι ανθρωποφαγία», πρόσθεσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

καταγγελίακακοποίησηβιασμόςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραευρωβουλευτέςΑλέξης Γεωργούλης