Πολιτική|19.04.2023 17:54

Αλέξης Γεωργούλης: Η δικηγόρος της Χρονοπούλου για την καταγγελία - «Δεν υπάρχει καθυστέρηση»

Newsroom

Ο δικηγόρος της Ελένης Χρονοπούλου, της γυναίκας που κατήγγειλε τον Αλέξη Γεωργούλη για βιασμό και κακοποίηση μίλησε για την υπόθεση σημειώνοντας πως δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση όσον αφορά στις διαδικασίες τις βελγικής Δικαιοσύνης. «Εξ’ όσων έχω πληροφορηθεί οι χρόνοι είναι οι συνήθεις», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και παράλληλα επεσήμανε πως η καταγγέλλουσα πήγε αρμοδίως στις βελγικές Αρχές και από τη στιγμή που κατήγγειλε το περιστατικό, έγιναν τα προβλεπόμενα.

Ο ίδιος τονίζει ότι η καταγγέλλουσα είχε επιλέξει να τηρήσει τη μυστικότητα της διαδικασίας, όμως από τη στιγμή που έγινε γνωστή η καταγγελία της σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη καθώς οι βελγικές Αρχές προχώρησαν σε αίτημα για την άρση της ασυλίας του Ευρωβουλευτή, το όνομά της διέρρευσε παρά τη θέλησή της.

Ο Σπήλιος Σπηλιάκος τόνισε ότι η ίδια είναι ένας πολύ δυνατός άνθρωπος, αγωνίστρια. «Είναι δύσκολη περίοδος, παλεύει, αντέχει», είπε και πρόσθεσε ότι γνωρίζει την καταγγελία από την πρώτη στιγμή.

«Είμαστε σε επικοινωνία από τότε», σημείωσε προσθέτοντας πως «η κυρία Χρονοπούλου πήγε στις βελγικές Αρχές και κατήγγειλε το περιστατικό και από εκεί και πέρα σε συνεννόηση με τις Αρχές έγιναν τα προβλεπόμενα. Δεν θέλω να επεκταθώ στο συγκεκριμέμνο κομμάτι, έχει γίνει ό,τι είναι απαραίτητο με βάση της δικονομία του Βελγίου», ενώ σημείωσε πως δεν έχει γίνει παρόμοια κίνηση στις ελληνικές Αρχές καθώς «αρμοδιότητα έχει το Βέλγιο».

Μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Γεωργούλης - Τα επόμενα βήματα

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Open στις Βρυξέλλες, Μαρία Αρώνη στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, ο κ. Γεωργούλης ενδέχεται να πάει στις Βρυξέλλες είτε την Παρασκευή είτε την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συναντηθεί με τους Βέλγους δικηγόρους του και την εισαγγελέα που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Παράλληλα, αύριο, Πέμπτη οι Βέλγοι δικηγόροι θα πάρουν στα χέρια τους την δικογραφία.

Όσον αφορά τη διαδικασία άρσης της ασυλίας, από την υπηρεσία Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ανέφεραν στην ανταποκρίτρια του Open πως η διαδικασία θα πάρει περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμενόταν, παρά το γεγονός πως ο ίδιος ο ευρωβουλευτής είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας του και αυτό θα έπρεπε να επιταχύνει τη διαδικασία.


Την ερχόμενη Δευτέρα – Τρίτη συνεδριάζει η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και εκεί ίσως να οριστεί ο εισηγητής ευρωβουλευτής της έκθεση για την άρση της ασυλίας του.

Από εκεί και πέρα η Επιτροπή θα συνεδριάσει και πάλι μετά από έναν μήνα. Χρειάζεται ολόκληρη διαδικασία για να φτάσουν οι ευρωβουλευτές στην ψηφοφορία στην Ολομέλεια, σύμφωνα με την δημοσιογράφο.

Έτσι η διαδικασία υπολογίζεται πως θα πάρει τουλάχιστον δύο μήνες ακόμη, εκτός και αν η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων συνεδριάσει εκτάκτως.

Δικηγόρος Γεωργούλη: Θα αποδείξει την αθωότητά του

Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο ευρωβουλευτής δηλώνει αθώος μέσω της δικηγόρου του.

«Θα αποδείξει την αθωότητά του», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της η Σταματίνα Μαλλά την Τετάρτη.

«Δεν έχουμε λάβει ακόμη την δικογραφία και οτιδήποτε μαθαίνουμε είναι από πληροφορίες που λαμβάνουμε διάσπαρτες από το Διαδίκτυο. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ σε φήμες. Θα πρέπει να τοποθετηθώ πάνω σε μια δικογραφία ή σε ένα κατηγορητήριο που μπορεί να έχει ή να μην έχει ακόμη υπάρξει, γιατί δεν έχει κληθεί ο κ. Γεωργούλης από τις Αρχές ακόμη», ανέφερε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Το Πρωϊνό».

«Τη δικογραφία θα τη λάβουμε μετά την Πέμπτη. Έχουμε κινήσει τις διαδικασίες να την λάβουμε γιατί θέλουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα να πάει να απολογηθεί και να πει τη θέση του στις αρμόδιες Αρχές του Βελγίου», συμπλήρωσε η δικηγόρος.

Στο πλευρό της καταγγέλλουσας ο Νίκος Ανδουλάκης – «Εγώ ενημερώθηκα από τους δημοσιογράφους»

Στο πλευρό της καταγγέλλουσας, η οποία είναι στενή του συνεργάτης στάθηκε και δημόσια και ο Νίκος Ανδρουλάκης, δείχνοντάς της την συμπαράστασή του.

«Μια νέα γυναίκα πήρε μια γενναία απόφαση να διεκδικήσει τα δικαιώματά της απέναντι σε εγκληματικές πράξεις. Επέλεξε να αντιμετωπίσει μόνη με τους δικηγόρους της την κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ερωτώμενος από δημοσιογράφους στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ αν γνώριζε ο ίδιος και ο χώρος του για την υπόθεση, ξεκαθάρισε πως ούτε αυτοί γνώριζαν ούτε η οικογένειά της. «Μέχρι πριν δύο ημέρες που έδωσαν κάποιοι το όνομά της στη δημοσιότητα και ξεκίνησε προσπάθεια ανθρωποφαγίας, δεν ξέραμε τίποτα», σημείωσε.

Στη συνέχεια, τόνισε πως με την παραπάνω πρακτική, υπονομεύεται η προσπάθεια άλλων θυμάτων να καταγγείλουν παρόμοια γεγονότα. «Εγώ ενημερώθηκα από δημοσιογράφους ότι μέλος των κεντρικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει την καταγγελία. Μετά έμαθα το πρόσωπο. Αυτό δείχνει τη γενναιότητά της, με έναν μοναχικό τρόπο ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά».

Επιπλέον, επέκρινε και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ «Το μόνο που θέλω να σχολιάσω είναι ότι πριν από μήνες κάποιοι μας έλεγαν, όπως ο κ. Τσίπρας, ότι η βελγική δικαιοσύνη λειτουργεί άριστα. Χθες, η κ. Τσαπανίδου είπε ότι υπάρχουν ερωτήματα» είπε μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας ότι «αξιολογούν τις πράξεις ανάλογα με τα άτομα που εμπλέκονται και όχι με τα γεγονότα. Προσπάθησαν να διαρρεύσουν ότι η καταγγελία έγινε σήμερα. Και ο Αλέξης Γεωργούλης και ο Αλέξης Τσίπρας δείχνουν άσχημη νοοτροπία. Πρέπει να εξετάζουμε τα γεγονότα χωρίς να βάζουμε την ιδιοτέλεια. Οργανωμένα συστήματα του διαδικτύου προσπαθούν να δείξουν άλλες προεκτάσεις. Δεν πρέπει κάποιοι να τους ρίχνουν σε λάκκο ανθρωποφαγίας».

Η πρώτη ανάρτηση της Χρονοπούλου  

Σημειώνεται πως στην πρώτη ανάρτησή της, χτες, Τρίτη, η κυρία Χρονοπούλου ανέφερε πως κατήγγειλε τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2020 για βιασμό και σωματική βλάβη.


Αναλυτικά έγραψε στα social media:

«Πριν από 3 χρόνια, στις αρχές του 2020, προχώρησα σε καταγγελία κατά συγκεκριμένου Έλληνα ευρωβουλευτή για τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης.

Ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η διαδικασία ενδεχομένως θα αποβεί επώδυνη για εμένα, την οικογένειά μου, τους οικείους μου, όπως δυστυχώς πολύ συχνά συμβαίνει με τα θύματα τέτοιων συμπεριφορών. Το έπραξα όμως θεωρώντας ότι το οφείλω στον εαυτό μου αλλά και σε κάθε γυναίκα που μπορεί να βρεθεί σε ανάλογη θέση.

Η καταγγελία μου έγινε την επόμενη μέρα του συμβάντος προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία (ιατροδικαστικές εκθέσεις κ.α.) και 4 μήνες μετά, τον Μάιο 2020, ένιωσα έτοιμη να δώσω και το όνομα του θύτη στις βελγικές αρχές, οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες για το χειρισμό της υπόθεσης.

Τα 3 αυτά χρόνια επέλεξα απολύτως συνειδητά να αντιμετωπίσω το ζήτημα μόνο με τους δικηγόρους μου, χωρίς να ενημερώσω κανέναν άλλο, ούτε καν την οικογένειά μου, την οποία προσπάθησα να προστατεύσω με κάθε τρόπο. Η δε δημοσιοποίηση του γεγονότος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έγινε μετά το επίσημο αίτημα των βελγικών αρχών για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή μετά από ενδελεχή εξέταση της υπόθεσης.

Η χθεσινή διαρροή του ονόματός μου έγινε προφανώς χωρίς τη συναίνεσή μου και αποτελεί από μόνη της μια σοβαρότατη παραβίαση της ιδιωτικότητάς μου αλλά και της ποινικής διαδικασίας. Είναι δε λυπηρό κάποιοι που παριστάνουν τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο βωμό της πολιτικής διαχείρισης, να με βάζουν στη δίνη χυδαίων και εξοργιστικών επιθέσεων.

Στην πολιτική βρίσκομαι για να παλέψω, μέσα από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, για τις ιδέες και τις αρχές μου και δεν επιθυμώ η όποια δημόσια παρουσία μου να καθορίζεται από αυτή την δυσάρεστη για μένα υπόθεση.

Έχει έρθει ο καιρός το αίσθημα ντροπής και ενοχής να μη βαραίνει τα θύματα, αλλά τους δράστες ανάλογων περιστατικών και όσους τους ανέχονται».

ΣΥΡΙΖΑ: «Είμαστε με το θύμα, καμία ανοχή»

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας που έθεσε εκτός ΣΥΡΙΖΑ τον Αλέξη Γεωργούλη, διαμήνυσε πως δεν θα υπάρξει καμία σκιά και καμία συγκάλυψη στην υπόθεση.

«Υπήρξε μία σοβαρή καταγγελία για τον μέχρι χθες ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργούλη. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κριθεί από τη Δικαιοσύνη, έχει το τεκμήριο της αθωότητας. Όμως σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με σεξουαλική παρενόχληση και έμφυλη βία, για εμάς δεν υπάρχουν “ναι μεν αλλά” δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις. Εμείς είμαστε με τα θύματα και θα είμαστε με τα θύματα, όχι με τους θύτες. Το μήνυμα λοιπόν που έστειλα και στείλαμε χθες ήταν απολύτως σαφές. Καμία συγκάλυψη καμία ανοχή καμία σκιά. Όσο ψηλά κι αν βρίσκεται αυτός», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Είμαστε με το θύμα και δεν δείχνουμε καμία ανοχή», τόνισε και η Πόπη Τσαπανίδου, σήμερα, Τετάρτη, υπογραμμίζοντας τη θέση του  κόμματος υπέρ της γυναίκας που καταγγέλλει τον Αλέξη Γεωργούλη, την «άμεση αντίδραση» του κόμματος και την «άμεση αποπομπή» του ευρωβουλευτή.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας στο Action24, δήλωσε σοκαρισμένη με το γεγονός και πρόσθεσε ειδικότερα ότι «με το που έγινε γνωστή η καταγγελία ο ευρωβουλευτής έπαψε να είναι μέλος του κόμματος, αντιδράσαμε άμεσα και τον αποπέμψαμε».

Σημείωσε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένουν την απόφαση της Δικαιοσύνης, αλλά «μέχρι τότε ο Αλέξης Γεωργούλης δεν μπορεί να είναι σε ένα πολιτικό κόμμα που έχει στηρίξει διαχρονικά τα γυναικεία δικαιώματα». Είπε ότι «η καταγγελία για τον κ. Γεωργούλη αγγίζει ζητήματα βαθιά ριζωμένα στο αξιακό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θέματα για τα δικαιώματα της γυναίκας, για τα οποία το κόμμα μας έχει δώσει πολλούς αγώνες».

«Δεν μπορώ να φανταστώ τι έχει περάσει η γυναίκα που καταγγέλλει τον Αλέξη Γεωργούλη. Προσωπικά με φέρνει σε μεγάλη αμηχανία το γεγονός ότι βλέπω τη φωτογραφία της στα κανάλια. Αισθάνομαι πολύ αναστατωμένη ως γυναίκα, πάνω απ' όλα, για αυτή την υπόθεση», πρόσθεσε.

Η κυρία Τσαπανίδου είπε ότι στην αρχή υπήρχαν μονάχα φήμες για «κακή συμπεριφορά του κ. Γεωργούλη», που έφτασαν στα αυτιά του κόμματος το 2022. «Όταν υπήρξε η καταγγελία, όμως, το κόμμα μας αντέδρασε αμέσως. Μέχρι τότε υπήρχε η φημολογία για τον Αλέξη Γεωργούλη, αλλά ο ίδιος τη διέψευσε, κάνοντας λόγο για συκοφαντία», είπε.

Αναλυτικά υπογράμμισε: «Όταν μάθαμε για τις φημολογίες, όταν ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο επικεφαλής της ευρωομάδας μας, μας ενημέρωσε για τις φήμες και ρώτησε τον Αλέξη Γεωργούλη τι συμβαίνει και αυτός το διέψευσε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν το άφησε έτσι. Ψάξαμε με τις διαδικασίες που μπορούσαμε, απευθυνόμενοι στις αρχές του ευρωκοινοβουλίου, αν υπήρξε όντως κάποια καταγγελία. Οι αρμόδιες αρχές δεν επιβεβαίωσαν τις φήμες που διερευνούσαμε για κακοποιητικές συμπεριφορές. Δεν θα μπορούσαν και να το επιβεβαιώσουν γιατί καλύπτονται από το απόρρητο. Η καταγγελία ήρθε στο Ε/Κ μόλις προχθές, γιατί τότε προέκυψε το θέμα της άρσης ασυλίας».

Επισήμανε δε ότι «ο κ. Γεωργούλης απομακρύνθηκε και από την Ευρωομάδα και από το κόμμα μας και του ζητήθηκε να επιστρέψει την έδρα». Είπε ακόμη ότι «δεν μπορεί η επιλογή ενός ευρωβουλευτή να ταυτίζεται με το αν είναι ή δεν είναι "λαμπερό πρόσωπο"» και πως «η δουλειά δεν σε κάνει αυτομάτως καλό ή κακό, αλλά η προσωπικότητά σου». «Υπάρχουν, όμως, διάσημοι άνθρωποι που έχουν πολλά καλά να προσφέρουν, δεν μπορούμε να μηδενίζουμε τις αξίες των ανθρώπων. Η ποιότητα του καθενός δεν προκύπτει από το επάγγελμα που κάνει ή τα πτυχία του», τόνισε.

Αναφορές και για δεύτερη καταγγελία

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη της καταγγελίας ήρθε στο «φως» και αναφορές για δεύτερη καταγγελία σε βάρος του ευρωβουλευτή για κακοποίηση. Σύμφωνα με τις αναφορές αυτές υπάρχει καταγγελία που υπέβαλλε το 2019 νεαρή ασκούμενη στο Ευρωκοινοβούλιο από τη Θεσσαλονίκη η οποία συνεργάστηκε, για λίγους μήνες με τον Αλέξη Γεωργούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η καταγγελία της αρχειοθετήθηκε από το ευρωκοινοβούλιο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρονται σε ένα περιστατικό το οποίο ακούγεται τις τελευταίες ώρες και αφορά σωματική κακοποίηση. Επειδή η καταγγελία της ασκούμενης στο γραφείο του Ευρωβουλευτή δεν επιβεβαιωνόταν και, με δεδομένο, ότι δεν είχε κατατεθεί επίσημα στις βελγικές Αρχές ή την αστυνομία, δεν μπορούσε να δημοσιοποιηθεί.

Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες, ακούγεται ότι, μετά τον ορυμαγδό των εξελίξεων που έφερε το αίτημα των Αρχών για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή και η πρώην ασκούμενη στο γραφείο του σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία εναντίον του.

καταγγελίαδικηγόροςΕυρωβουλήΑλέξης Γεωργούληςειδήσεις τώραβιασμός