Πολιτική|20.04.2023 14:00

Οικόνομου: «Δεν θα εργαλειοποιήσουμε την υπόθεση Γεωργούλη» - Τι απάντησε για το σενάριο «κυβέρνησης ηττημένων»

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Η υπόθεση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη αναδεικνύει, για πολλοστή φορά, το πρόβλημα της κακοποιητικής συμπεριφοράς και της έμφυλης βίας, το οποίο έχει δυστυχώς αποκτήσει ενδημικά χαρακτηριστικά», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «κυβέρνηση με σχέδιο και τόλμη, έσπασε το χρόνιο απόστημα, σήκωσε το πέπλο της σιωπής, βοηθώντας αποφασιστικά τα θύματα και οδηγώντας στη Δικαιοσύνη τους θύτες. Παράλληλα, με τις πολιτικές μας, δημιουργήσαμε μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία μηδενικής ανοχής στην κακοποίηση και στις συμπεριφορές βίας».

Ο Γιάννης Οικονόμου υπενθύμισε ότι στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, προκρίνεται, μεταξύ άλλων ως άξονας προτεραιότητας, η «Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας», και περιλαμβάνονται συγκεκριμένοι στόχοι και δράσεις, για πρώτη φορά από όλα τα Υπουργεία, από το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, με στόχο την καταπολέμηση των ανισοτήτων των φύλων και του φαινομένου της βίας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό χώρο.

Ο άξονας αυτός περιλαμβάνει τους εξής τέσσερις στόχους:

  1. Την εφαρμογή των προβλέψεων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.
  2. Την καταπολέμηση της βίας στην εργασία.
  3. Την ενίσχυση και αναβάθμιση του Δικτύου Δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
  4. Την καταπολέμηση και άλλων μορφών βίας.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων διαθέτουν ένα ασφαλές και σταθερό Δίκτυο Δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών.

Το δίκτυο αυτό αποτελείται από:

  • 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, που στελεχώνονται από ειδικό επιστημονικό προσωπικό συμβούλων, εξειδικευμένων στην προσέγγιση των γυναικών με την οπτική του φύλου. Παρέχουν στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά, δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης, νομικής και εργασιακής -συμβουλευτικής.
  • 19 Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών όπου φιλοξενούνται γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας τους.
  • Την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 που απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας. Είναι πανελλαδικής εμβέλειας, δωρεάν, 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι και αρμόδιοι επιστήμονες.
  • Παράλληλα, εισαγάγαμε το PUNIC BUTTON που δίνεται σε γυναίκες – θύματα βίας και βοηθά γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο.
  • Επίσης, έχουμε το Εργαλείο εκτίμησης κινδύνου για γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας προκειμένου να εκτιμηθεί το επίπεδο κινδύνου επανάληψη της βίας στο στενό τους περιβάλλον.
  • Τέλος, προχωρήσαμε στην έμπρακτη στήριξη άνεργων γυναικών θυμάτων βίας με αύξηση μοριοδότησης κατά 40% στο βελτιωμένο πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας και ένταξη των άνεργων γυναικών θυμάτων στο πρόγραμμα απασχόλησης Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων.

Η ΝΔ δεν θα εργαλειοποιήσει το θέμα

Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε ότι από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο φως της δημοσιότητας η υπόθεση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ είπαμε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να εργαλειοποιήσει το θέμα, δε θα γίνουμε ίδιοι
«Όμως 3 ζητήματα πολιτικά που αναδεικνύουν την υποκρισία.

Το πρώτο έχει να κάνει με υπόθεση χρόνου αντίδρασης, αυτό που υποστήριξε σε ευθεία αντίθεση με αυτό που κατήγγειλαν την κυβέρνηση σε αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν, όπως είχαν σταυρώσει την κ. Μενδώνη , δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεύτερον αν αποδειχθεί ότι οι καταγγελίες ευσταθούν, σημαίνει ότι θα πρέπει να πούμε εμείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα βιαστών; Δεν αισθάνονται την ανάγκη να απολογηθούν για την τοξική συμπεριφορά τους;

Τρίτον, σωστά τον απέβαλαν από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα, είναι ομάδα, υπάρχει και άλλο στέλεχος που έχει καταδικαστεί ομόφωνα και συμμετέχει κανονικά στα ψηφοδέλτια.

«Είμαστε όλοι με το θύμα και με τις έρευνες και διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη», κατέληξε.

Τι απάντησε για «κυβέρνηση των ηττημένων»

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση ηττημένων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημείωσε ότι πρωθυπουργός έχει πει πολλές φορές ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι, αν βγαίνουν οι αριθμοί, θα προσπαθήσουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση με Βαρουφάκη που θέλει να ανατινάξει τις τράπεζες, Ανδρουλάκη που απαιτεί πρωθυπουργό άγνωστο x και τον Αλέξη Τσίπρα. «Γι αυτό ένα από τα βασικά ζητούμενα είναι ότι η πρώτη Κυριακή είναι η καθοριστική εκλογική αναμέτρηση», σημείωσε.

έμφυλη βίαΑλέξης ΓεωργούληςεκλογέςΓιάννης Οικονόμουεκλογές 2023