Πολιτική|21.04.2023 07:21

Εκλογές 2023: Τα δύο θέματα που υπενθυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα μήνα πριν τις κάλπες - Προσπάθεια για απομάκρυνση από την ατζέντα του σκανδάλου Γεωργούλη

Βούλα Κεχαγιά

Τις θέσεις του για δύο διαφορετικά μεν αλλά απολύτως σημαντικά θέματα υπενθύμισε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εν μέσω της κλιμακούμενης πολιτικής αντιπαράθεσης με αφορμή την υπόθεση Γεωργούλη.

Η πρώτη υπόμνηση δε, σχετίζεται με το ζήτημα που αφορά τον ευρωβουλευτή με την επισήμανση κυρίως προς την πλευρά της ΝΔ πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πάντα και αδιαπραγμάτευτα με τα θύματα και δεν αφήνει περιθώρια για καμία συγκάλυψη και καμία σκιά. Το δεύτερο θέμα αφορά την συζήτηση περί σχηματισμού κυβέρνησης ηττημένων με τη γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου να δηλώνει κατηγορηματικά στο «Κόκκινο» πως εμείς δεν μιλάμε για κυβέρνηση των ηττημένων καθώς ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι να βγει πρώτο κόμμα και η πρωτιά του να ανοίξει το δρόμο για την προοδευτική κυβέρνηση. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις των Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου δύο διακεκριμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που ερμηνεύτηκαν ως δεκτικότητα στην προοπτική συγκρότησης κυβέρνησης ηττημένων εάν βγαίνουν τα αριθμητικά στοιχεία. Μετά το θόρυβο που ακολούθησε τόσο ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών προχώρησαν σε διευκρινιστικές δηλώσεις καταγγέλλοντας τους μηχανισμούς που διαστρέβλωσαν τις απόψεις τους.

H Κουμουνδούρου προσπαθεί να ξεφύγει από την ατζέντα του σκανδάλου Γεωργούλη το οποίο όμως δείχνουν πως θέλουν να συντηρούν τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ που επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διέρρευσε τα στοιχεία της καταγγέλλουσας και να στρέψει την συζήτηση σε θέματα ουσίας. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται σήμερα στο Βερολίνο και στην αίθουσα “Βίλυ Μπραντ” με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε μία συνάντηση που πιστοποιεί την αίσθηση πως η Καγκελαρία και ο Σοσιαλιστής Σολτς αναγνωρίζει τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα ως ηγετικής φυσιογνωμίας στον αριστερό και προοδευτικό χώρο της Ευρώπης και ομοίως του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως μία από τις ισχυρότερες πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς.

Μιλώντας χθες βράδυ σε ομογενείς στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην πρόκληση της απλής αναλογικής με την οποία θα διεξαχθούν οι εκλογές στη χώρα μας και τόνισε πως η σταθερότητα όπως στη Γερμανία, είναι συνώνυμο των κυβερνήσεων προγραμματικής συνεργασίας που θα απολαμβάνουν πιο ευρείας στήριξης από το λαό σε σύγκριση με τις λεγόμενες αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Σχολίασε πως το κόμμα της ΝΔ αρνείται πως το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές θα έχει την πολιτική νομιμοποίηση αλλά και την ηθική νομιμοποίηση να δημιουργήσει συμμαχίες και μία σταθερή κυβέρνηση και λέει “ότι θέλει επαναληπτικές εκλογές μέχρι να έρθει αυτοδύναμη”. Πρόσθεσε πως από την άλλη, “εμείς είμαστε έτοιμοι αν έρθουμε πρώτοι στις εκλογές της 21ης Μαϊου να σχηματίσουμε την επόμενη μέρα κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας.

Αλέξης Τσίπραςεκλογέςεκλογές 2023ειδήσεις τώραΑλέξης ΓεωργούληςΣΥΡΙΖΑ