Πολιτική|24.04.2023 07:12

Εκλογές 2023: Το γαλάζιο … φλερτ στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και τα τεκταινόμενα στα δεξιά της ΝΔ: Πώς θα κινηθεί ο Μητσοτάκης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

«Ανοίγματα» επιχειρεί να κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συσπειρώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό κοιτά προς δύο κατευθύνσεις : τόσο προς τους πολίτες που σκέφτονται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ όσο και προς ένα κοινό που λοξοκοιτά σε άλλους … ενοίκους της δεξιάς πολυκατοικίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όσους σκέφτονται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «μπορεί να καταλήξουν ενώ ψηφίζουν Ανδρουλάκη, να τους προκύπτει Τσίπρας από την «πίσω πόρτα». Και δεν νομίζω ότι αυτό είναι το οποίο τελικά θέλουν». Είναι η δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες που ο πρωθυπουργός κάνει … ανοίγματα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, καθώς κοιτά προς ένα κεντρώο κοινό που δεν επιθυμεί περιπέτειες την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Από το γαλάζιο στρατόπεδο μιλούν για το ενδεχόμενο μετά τις κάλπες να προκύψει μία «κυβέρνηση των ηττημένων» μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΜέΡΑ25 και κάνουν λόγο για «πολιτική τερατογένεση». Μάλιστα ο Κ. Μητσοτάκης σχολίασε τα όσα ανέφερε για το σύστημα «Δήμητρα» ο Γ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας πως το ΜέΡΑ25 λέει «δεν πειράζει και αν κλείσουν οι τράπεζες» και «τώρα ανακαλύπτει, λέει, διάφορα άλλα συστήματα πληρωμών».

Μάλιστα το σενάριο μιας «κυβέρνησης των ηττημένων» - παρά τις αναφορές του Αλ. Τσίπρα πως δεν συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο - θα συντηρηθεί από την γαλάζια πλευρά με στόχο να συσπειρωθούν αναποφάσιστοι ψηφοφόροι που επιθυμούν σταθερότητα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως έχουν πυκνώσει οι αναφορές από την κυβερνητική πλευρά στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και στα όσα προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος.

Υπενθυμίζεται πως στο πρόσφατο παρελθόν ο Κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο και σε αυτό το δύσκολο ακροατήριο επιδιώκει να μιλήσει στην προεκλογική περίοδο. Δεν αποτελεί μυστικό πως η τραγωδία στα Τέμπη είχε ως αποτέλεσμα «διαρροές» προς την δεξαμενή των αναποφάσιστων με την Νέα Δημοκρατία να επιχειρεί - με ένα αφήγημα σταθερότητας - να επαναπροσεγγίσει αυτό το κοινό μία ανάσα πριν τις εκλογές.

Την ίδια στιγμή βέβαια συνεχίζεται η προσπάθεια για αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης με το κυβερνών κόμμα να επιδιώκει να μην υπάρξουν απώλειες «παραδοσιακών» ψηφοφόρων. Αυτό που τονίζεται εμφατικά είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο στις εκλογές της απλής αναλογικής, καθώς ουσιαστικά εκεί θα κριθεί το πόσο εφικτός είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας σε περίπτωση δεύτερων εκλογών.

Παράλληλα στο γαλάζιο στρατόπεδο κοιτούν και τις διεργασίες που γίνονται στα δεξιά του κόμματος, καθώς οι εκλογές της απλής αναλογικής θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ενίσχυση της αντισυστημικής ψήφου. Από τη Νέα Δημοκρατία έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου ωστόσο όπως είναι φυσικό παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην Ελληνική Λύση.

Η «έξοδος» από τα ψηφοδέλτια της Αναστασίας– Αικατερίνης Αλεξοπούλου και του Αντώνη Μυλωνάκη και τα όσα ειπώθηκαν στη συνέχεια δημιούργησαν αναταράξεις στο κόμμα του κ. Βελόπουλου. Τώρα μένει να φανεί σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει αυτή η αναταραχή την Ελληνική Λύση, η οποία το προηγούμενο διάστημα έβλεπε στις δημοσκοπήσεις άνοδο των ποσοστών της (κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα).

Μπαράζ περιοδειών

Εβδομάδα εξελίξεων στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς την Τετάρτη θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα του κόμματος και την Παρασκευή θα δοθεί στη δημοσιότητα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ένα μπαράζ περιοδειών είναι σε εξέλιξη και σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στο Αιγάλεω και ακολουθεί αύριο περιοδεία σε Θήβα και Λιβαδειά. Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή η ομιλία του πρωθυπουργού στο Φόρουμ των Δελφών και περιοδεία σε Ιτέα, Άμφισσα και Ναύπακτο.

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές από την κυβέρνηση βάζουν τα διλήμματα της επόμενης αναμέτρησης και σημειώνουν πως σε ένα κόσμο ο οποίος είναι εξαιρετικά περίπλοκος «πρέπει οι πολίτες να διαλέξουν ποιον θέλουν τελικά να έχουν στο τιμόνι της χώρας». Παράλληλα συντηρείται το σκληρό ροκ απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαπολύει βέλη προς τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως στρώνει το «χαλί» της εκλογικής του ήττας.

ειδήσεις τώρακυβέρνησηεκλογέςεκλογές 2023Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατία