Πολιτική|26.04.2023 16:12

Εκλογές 2023: Μητσοτάκης και Τσίπρας παρουσιάζουν τα προγράμματα τους εν μέσω κόντρας για το...μετά - Οι «5 Ελλάδες» της ΝΔ και οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom

Λιγότερο έναν μήνα πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι διαδικασίες των κομμάτων «τρέχουν», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρουσιάζει σήμερα το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αποκαλύψει του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στις επόμενες ημέρες.

Όλα τα βήματα προς τις εκλογές, ωστόσο, γίνονται υπό τη «σκιά» μίας αβεβαιότητας σχετικά με το μετά τις κάλπες -κάτι που «μαρτυρά» και η ακραία πόλωση για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Οι «πέντε Ελλάδες» της Νέας Δημοκρατίας

Ειδικότερα, σήμερα (26/4) αναμένεται το πρόγραμμα για τις «πέντε Ελλάδες» του 2027.

Σε αυτό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το OPEN, θα συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  • Αύξηση του αφορολόγητου από τις 9.000 στις 10.000 και επιπλέον 1.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • Περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μέχρι το 2027
  • Αύξηση μισθών κατά 25% μέχρι το τέλος της δεύτερης τετραετίας και κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ, επίσης μέχρι το τέλος της δεύτερης τετραετίας
  • Ανασύσταση του ΕΣΥ, προαναγγέλλοντας την ανακατασκευή 157 Κέντρων Υγείας

Στο τελευταίο φαίνεται πως η Νέα Δημοκρατία δίνει μεγάλη βαρύτητα. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για ένα νέο δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Ακραία πόλωση για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Οι διαδικασίες για τις εκλογές «τρέχουν» με φόντο την ακραία πόλωση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Χαρακτηριστικά, η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πως η κυβέρνηση που θα στηρίζεται στο ΜέΡΑ25 -έστω και με ανοχή- θα βάλει σε περιπέτειες τη χώρα. Μάλιστα, επαναφέροντας την εμπειρία του 2015, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά να δώσουν ισχυρή εντολή στη ΝΔ.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει τη στήριξη ή την ανοχή κανενός από τα υπόλοιπα κόμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από πλευράς του, λέει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντί να δώσει απαντήσεις ζητά την ψήφο του λαού για την τετραετία 2023-2027, καταδυόμενος όμως στο παρελθόν και το 2015, για να εργαλειοποιήσει τον φόβο.

Παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύουν και απαντούν ότι δεν υπάρχει φόβος για τις τράπεζες σήμερα και προτάσσουν το κυβερνητικό τους πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται σε λίγα 24ωρα και πιθανότερα ως το τέλος της εβδομάδας.

Τα βασικά σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Τα βασικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος που αναμένεται να γνωστοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι:

  • Βασικός μισθός στα 880 ευρώ
  • Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα βασικά είδη και κυρίως στα είδη διατροφής
  • Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών με ΠΝΠ μέχρι να λειτουργήσει το νέο πλαίσιο
  • 13η σύνταξη
  • Αύξηση στους δημόσιους υπαλλήλους και
  • Ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή

Μάλιστα, στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός αντιγράφει προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ γιατί βλέπει ότι έχει πολιτικό κόστος. Όπως λένε, μιλά για ενίσχυση του ΕΣΥ ενώ το σχέδιό του το προηγούμενο διάστημα ήταν οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

Αλέξης Τσίπραςαπλή αναλογικήειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχίαεκλογέςεκλογές 2023Νέα ΔημοκρατίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑ