Πολιτική|27.04.2023 22:24

Εκλογές 2023: Σύγκρουση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την κοστολόγηση των προγραμμάτων

Newsroom

Νέα πολιτική κόντρα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ξεσπάσει, με φόντο αυτή τη φορά τα προγράμματα των δύο κομμάτων ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου. Η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι το δικό της πρόγραμμα θα κοστολογείται στα 8 δισ. ευρώ, ενώ εκτοξεύει «πυρά» προς τον ΣΥΡΙΖΑ -λέγοντας ότι το δικό του θα αγγίζει τα 45 δισ. ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία ποντάρουν στη δημιουργική ασάφεια που έχουν προκαλέσει οι τελευταίες συζητήσεις για τον «Άγνωστο Χ», τις κυβερνήσεις «των ηττημένων» και της «κυβερνήσεις με ανοχή», καθώς το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι οι πολίτες θέλουν σταθερότητα, ασφάλεια και λύσεις που μπορούν να τους δώσουν μόνο σταθερές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Στα 8 δισ. το πρόγραμμα της ΝΔ - Λένε ότι του ΣΥΡΙΖΑ «θα οδηγήσει σε πτώχευση»

Μάλιστα, μετά την παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, από εδώ και πέρα θα υπερτονίζεται ότι αυτό το πρόγραμμα θα κοστολογείται στα 8 δισ. ευρώ «χωρίς να φεύγει ούτε ευρώ παραπάνω», όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το OPEN.

Το πρόγραμμα της ΝΔ, επίσης, το αντιπαραβάλλουν με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως λένε έχει κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα 45 δισ. ευρώ που αν εφαρμοστεί «θα ρίξει τη χώρα στα βράχια και θα οδηγήσει σε πτώχευση και νέα μνημόνια».

«Γι’ αυτό και αυτό το κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο σας παρουσίασα έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Κοστίζει περί τα 8 δισεκατομμύρια σε ορίζοντα τετραετίας. Είναι πόροι -συγκρίνετε, 8 δισεκατομμύρια εμείς, 45 δισεκατομμύρια οι άλλοι- που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Και είναι η δική μας απάντηση στα ψέματα των αντιπάλων, που είναι υποσχέσεις χωρίς μέτρο. Αυτά θα οδηγήσουν, είτε σε μία νέα φοροεπιδρομή, είτε το πιο πιθανό θα ήταν -αν ποτέ, που δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστούν γι’ αυτό και λέγονται με τόσο άνεση- να οδηγούσαν σε νέα πτώχευση και σε ένα νέο μνημόνιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός το βράδυ της Πέμπτης, από την Ξάνθη.

Πού επικεντρώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ - Το τρίπτυχο

Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να επικεντρώσουν τη στόχευσή τους σε συγκεκριμένα ακροατήρια και αύριο παρουσιάζεται το πρόγραμμά του.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, άμεσα μέτρα που θα λάβει μια προοδευτική κυβέρνηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και συγκροτήσει προοδευτική κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών των άμεσων δράσεων, είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και η Ετήσια Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, επίσης το 10% αύξηση στους μισθούς του δημόσιου και η 13η σύνταξη.

Αυτές οι προτεραιότητες δείχνουν από μόνες τους πως ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύσει στους δημοσίους υπαλλήλους, στους συνταξιούχους αλλά και στους χαμηλόμισθους, όπως μεταδίδει ο Χρήστος Τσιγουρής στο OPEN.

Με το τρίπτυχο «αύξηση μισθών, αντιμετώπιση της ακρίβειας και μείωση τιμών» ότι αυτές θα είναι οι προτεραιότητές τους. Θέλουν ένα πολύ σαφές πρόγραμμα που θα είναι εύληπτο και κατανοητό από ένα μεγάλο μέρος του κόσμου ώστε να μην χαθεί η συζήτηση στον φόβο του 2015 που διακινεί η Νέα Δημοκρατία.

Οι βασικοί άξονες του «γαλάζιου» προγράμματος

  • Στην πρώτη γραμμή των  ανακοινώσεων βρίσκεται το θέμα των μισθών, με τα μέτρα να ξεδιπλώνονται σε βάθος τετραετίας. Ειδικότερα στο πρόγραμμα προβλέπεται μέσα στην επόμενη τετραετία αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και αύξηση του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ. Στο δημόσιο τομέα προβλέπεται  νέο μισθολόγιο, το οποίο θα κάνει… πρεμιέρα το 2024.
  • Ένα κοινό που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη Νέα Δημοκρατία είναι αυτό των συνταξιούχων, καθώς στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται μεγάλο γαλάζιο προβάδισμα. Στο πρόγραμμα προβλέπεται αύξηση 3% με 4% των συντάξεων το 2024.
  • Στο πεδίο των εισφορών - ένα θέμα που βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια- προβλέπεται περαιτέρω μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
  • Στο φορολογικό πεδίο δύο είναι τα βασικότερα μέτρα: η κατάργηση έως το 2027 του τέλους επιτηδεύματος και η αύξηση το 2024 του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά. Με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις να «κοιτάνε» πρωτίστως προς ένα κομμάτι της μεσαία τάξης , που αποτελεί μήλον της έριδος για τα κομματικά επιτελεία.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει και μια εξειδίκευση του κόστους των μέτρων που ανακοινώθηκαν, καθώς από την κυβέρνηση θέλουν να δείξουν πως δεν απειλείται η δημοσιονομική σταθερότητα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίαΑλέξης ΤσίπραςεκλογέςΚυριάκος Μητσοτάκηςεκλογές 2023ειδήσεις τώραΝέα Δημοκρατίααπλή αναλογική