Πολιτική|29.04.2023 15:51

Ο Ερντογάν επανήλθε δριμύτερος: Παρουσίασε Τούρκους αστροναύτες και τα έβαλε με Δύση και αντιπολίτευση - Αποθέωσε στρατιωτικά επιτεύγματα

Μαρία Ζαχαράκη

Την πρώτη αποστολή στο διάστημα και τον Τούρκο αστροναύτη που θα την εκτελέσει, ανακοίνωσε σήμερα σε μία μεγαλειώδη φιέστα στο παλαιό αεροδρόμιο Ατατούρκ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εμφανίστηκε ξανά στη σκηνή 4 ημέρες μετά την αδιαθεσία του.

Ο Τούρκος πρόεδρος παρουσίασε στη σκηνή του φεστιβάλ τεχνολογίας Teknofest στην Κωνσταντινούπολη τον πρώτο αστροναύτη της Τουρκίας με τα εξής λόγια: «Ο Αλπέρ Γκεζέραβτζί, ο οποίος θα μεταβεί στο διεθνή διαστημικό σταθμό, είναι ένας ήρωας Τούρκος πιλότος που έχει καταφέρει σημαντικές επιτυχίες στην Πολεμική μας Αεροπορία», ενώ στη συνέχεια παρουσίασε και τον αναπληρωματικό αστροναύτη, τον Τούβα Τζιχάνγκιρ Ατάσεβέρ, ο οποίος είναι μηχανικός συστημάτων και εργάζεται στον τομέα των συστημάτων διαστημικής εκτόξευσης στην αμυντική εταιρεία Roketsan.

Η πρώτη διαστημική αποστολή της Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2023, ανακοίνωσε επίσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ο χρόνος συνάντησης του αστροναύτη μας με το διάστημα έχει προγραμματιστεί για το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Η πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή της Τουρκίας θα παραμείνει στο διεθνή διαστημικό σταθμό 14 ημέρες», επισήμανε.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατέφτασε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ για το φεστιβάλ τεχνολογίας με το τουρκικής κατασκευής πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο Togg. Το αυτοκίνητο οδηγούσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, τον οποίο αποκαλεί πάντα «αδελφό» ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ στο πίσω κάθισμα βρίσκονταν η σύζυγός του, Εμινέ.

Στη διαδρομή μέχρι να φτάσει στη σκηνή, δημοσιογράφος του CNNTurk σταμάτησε το όχημα για να ρωτήσει τον Τούρκο πρόεδρο αν είναι καλά στην υγεία του. «Είμαι πολύ καλά», απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν, συστήνοντας στη δημοσιογράφο να δουλεύει ακόμη πιο σκληρά.

Εκτός από τον Αλίγεφ, ο Τούρκος πρόεδρος είχε προσκαλέσει να εμφανιστεί μαζί του στη σκηνή και τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά.

«Σπάσαμε τα δεσμά της οπισθοδρόμησης»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξύμνησε για άλλη μια φορά την Αμυντική Βιομηχανία της χώρας, την οποία επιδεικνύει διαρκώς ως δικό του επίτευγμα.

«Η μεγαλύτερη πηγή ευτυχίας για έναν πολιτικό είναι να βλέπει με τα ίδια του τα μάτια ότι οι προσπάθειές του δεν πήγαν μάταιες. Σήμερα έχουμε εδώ τους άξιους απογόνους του αείμνηστου Οζντεμίρ Μπαϊρακτάρ. Σπάσαμε τα δεσμά της οπισθοδρόμησης στην Τουρκία. Δείξαμε ότι δεν ταιριάζει στο πεπρωμένο του έθνους μας η εξάρτηση από το εξωτερικό».

Την τελευταία εβδομάδα το Αναντολού στη Σμύρνη

«Υλοποιούμε ένα προς ένα τα έργα υψηλής τεχνολογίας. Έχετε δει τις εξελίξεις που έχουμε βιώσει τους τελευταίους μήνες. Το Κόκκινο Μήλο απογειώθηκε, το Togg διατίθεται προς πώληση. Το Κόκκινο Μήλο είναι εδώ. Το Ακιντζί (Επιδρομέας) είναι εδώ. Το πλοίο Αναντολού παραδόθηκε στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Το πλοίο Αναντολού θα βρίσκεται την τελευταία εβδομάδα στη Σμύρνη. Είναι πολύ σημαντικό. Καταλαβαίνετε τι εννοώ...», είπε πάλι με νόημα ο Τούρκος πρόεδρος, στέλνοντας στο προπύργιο της αντιπολίτευσης, τη Σμύρνη το καμάρι της Αμυντικής του βιομηχανίας, στοχεύοντας έτσι στην κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με τα επιτεύγματα. «Το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος απογειώθηκε από τον διάδρομο προσγείωσης. Ο δορυφόρος IMECE στάλθηκε στο διάστημα. Το ελικόπτερο Γκιόκμπει απογειώθηκε διαθέτοντας τον δικό μας εθνικό κινητήρα. Το τανκ Αλτάι παραδόθηκε στο στρατό μας για δοκιμές. Το Χιουρ-Τζετ και το ATAK-2 πέταξαν. Το Teknofest αποτελεί το σύμβολο όλων αυτών», ανέφερε.

Ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε στη συνέχεια να συνδέσει το οθωμανικό και κεμαλικό ιστορικό παρελθόν για να απευθυνθεί και στους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης.

«Θα οδηγήσετε αυτή τη χώρα στην κατηγορία των γιγάντων του κόσμου. Θα μετατρέψετε το όνειρό μας για πλήρη ανεξαρτησία σε πραγματικότητα. Πρώτα ο Αλλάχ, θα υψώσετε το ευλογημένο λάβαρο που έχει περάσει από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά εδώ και χίλια χρόνια. Ως νέοι αυτής της χώρας, θα επωμιστείτε τον αγώνα μας και θα παραδώσετε τη σημαία στα παιδιά μας. Πρώτα ο Αλλάχ, θα αναβιώσετε τις αξίες για τις οποίες πέθαναν οι ήρωές μας. Μαζί με τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, θα τιμήσετε τις ψυχές του Μωάμεθ του Πορθητή, του Γιαβούζ, του Κανουνί και άλλων αξιότιμων προγόνων μας που έπεσαν στο έδαφος των Δαρδανελίων. Θα περπατήσετε στο μονοπάτι που άνοιξαν οι ήρωες της Ανεξαρτησίας μας, οι οποίοι έδιωξαν μακριά τα βρώμικα χέρια από τη χώρα μας. Βλέπω αυτή τη νεολαία μπροστά μου αυτή τη στιγμή. Σε αυτή την πλατεία, βλέπω τη νίκη ενός 40ετούς αγώνα μας. Βλέπω αστροναύτες, εφευρέτες, πιλότους, φυσικούς. Βλέπω νέους επιστήμονες που θα ακολουθήσουν τα βήματα του Αζίζ Σαντζάρ και θα φέρουν νέα Νόμπελ στην Τουρκία. Είδατε και εσείς τις εξελίξεις που ζήσαμε τους τελευταίους μήνες».

Kιλιτσντάρογλου και Δύση στο στόχαστρο

Ο Τούρκος πρόεδρος στοχοποίησε επίσης την Εθνική Συμμαχία και τον κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την προεδρία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για ανίερες σχέσεις με τη Δύση ενάντια στο εθνικό συμφέρον της Τουρκίας.

«Αυτή η συνέργεια άρχισε να ενοχλεί κάποιον. Η ακμάζουσα νεολαία του Teknofest έγινε ο εφιάλτης κάποιου. Τις τελευταίες μέρες με τις σκανδαλώδεις δηλώσεις τους αποκαλύπτουν το μίσος και την εμπάθεια που έχουν μεγαλώσει στις κοιλιές τους. Ο ένας λέει ότι θα βάλει χέρι στα αμυντικά προγράμματα της Τουρκίας, άλλος ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι μακέτες, ένας άλλος ότι το πλοίο Αναντολού με δύο βόμβες καθαρίζεται και ένας άλλο πουλάει τα έργα μας σε αμερικανικές εταιρείες. Το τραπέζι του συνασπισμού έχει αυξηθεί. Πρώτα είπαν 6, μετά 7, μετά 9. Αλλά ό,τι και να κάνετε, δεν θα βγει τίποτα», είπε ο Ερντογάν.

«Ο υποψήφιος του συνασπισμού των 9 κομμάτων λέει γελοία πράγματα σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε τα μεσάνυχτα. Άρχισε να αποκαλύπτει τις οδηγίες που του δόθηκαν», είπε με νόημα ο Ταγίπ Ερντογάν, στηλιτεύοντας το τελευταίο τηλεοπτικό μήνυμα του Κιλιτσντάρογλου, ότι θα αναθέσει σε αμερικανική εταιρεία το παλαιό αεροδρόμιο Ατατούρκ για να το μετατρέψει σε Κέντρο Αεροπορίας και Διαστημικών Μελετών. «Μόλις έρθουμε στην εξουσία, θα κάνουμε το αεροδρόμιο Ατατούρκ κέντρο Αεροπορίας και Διαστημικών Μελετών. Αυτό το κέντρο, που πήρε το όνομά του από τον Πατέρα μας (σ.σ. Ατατούρκ), ο οποίος μας δίδαξε ότι το μέλλον είναι στους ουρανούς, θα αποτελέσει το δυναμικό της αεροπορικής και διαστημικής μας βιομηχανίας», είχε πει μία ημέρα πριν ο Κιλιτσντάρογλου.

«(Ο Κιλιτσντάρογλου) δεσμεύτηκε να δώσει το αεροδρόμιό μας, το οποίο φιλοξενεί το Teknofest, όπου εκτίθενται εθνικά τεχνολογικά έργα, σε μια αμερικανική εταιρεία. Οι άνθρωποι με τους οποίους συναντηθήκατε, συναντήθηκαν και μαζί μου. Είπα: "Ορίστε", και από εκείνη την ημέρα δεν τους έχουμε ξαναδεί. Χρειάζεται θάρρος για να επενδύσει κανείς στην Τουρκία. Γιατί πρέπει να δεις ότι υπάρχει μια αξιόπιστη κυβέρνηση στην Τουρκία. Δεν έχει μάθει καλά το μάθημά του. Ενώ υπάρχουν εγχώριες και εθνικές εταιρείες στη χώρα μας και υπηρετούν το έθνος και το στρατό μας, το να γίνεις διαφημιστής αμερικανικών εταιρειών, αυτό ονομάζεται ‘εντολή’. Υπό την ηγεσία του Κιλιτσντάρογλου και των υποστηρικτών του, το κόμμα του Ατατούρκ έχει μετατραπεί σε Ένωση Αμερικανών Ανταποκριτών", ανέφερε δηκτικά ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος ρώτησε: «Νέοι, είστε έτοιμοι να δώσετε ένα τέλος σε όλες αυτές τις σκηνές ντροπής στις 14 Μαΐου;».

«Η ζωή σου είναι ένα ψέμα. Τι υποσχέθηκες και τι εκπλήρωσες; Θα μείωναν την τιμή του νερού στην Κωνσταντινούπολη, τί έγινε; Θα μείωναν τις τιμές των λεωφορείων. Έτσι είναι και η Άγκυρα. Έτσι είναι και η Σμύρνη. Οι ζωές τους είναι ένα ψέμα. Θα συνεχίσουμε την πορεία μας με χαρμόσυνα νέα και καινούρια επιτεύγματα», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στο τέλος της ομιλίας του το νέο μαχητικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Κόκκινο Μήλο, πέταξε πάνω από το συγκεντρωμένο πλήθος με τον Τούρκο πρόεδρο να το δείχνει με το δάχτυλό του με καμάρι.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές 2023αστροναύτεςεκλογές Τουρκίαειδήσεις τώρα