Πολιτική|02.05.2023 06:15

Εκλογές 2023: Πρόσκληση στις προοδευτικές δυνάμεις για μετεκλογική συνεργασία ετοιμάζει ο Τσίπρας; Τι περιλαμβάνει η συνέχεια της περιοδείας του

Βούλα Κεχαγιά

Το «μίνιμουμ» του κυβερνητικού προγράμματος παρουσιάζει αύριο Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας στο Λαύριο όπου και κατά πληροφορίες θα απευθύνει πρόσκληση προς τις προοδευτικές δυνάμεις για μετεκλογική συνεργασία επί των κεντρικών του αξόνων.

Κοινώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα καταθέσει το πλαίσιο στη βάση του οποίου επιθυμεί να γίνει προγραμματική συζήτηση με τις άλλες δυνάμεις αμέσως μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας που περιοδεύει σήμερα σε μια από τις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες είναι υποψήφιος, τις Σέρρες, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έστειλε μηνύματα κατά της “χαλαρής ψήφου” και της αποχής από τις εκλογές εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι είναι εφικτή η συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας από τις κάλπες της απλής αναλογικής κατά βάση με το ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις κάλπες έστειλε νέο μήνυμα και στα μικρότερα κόμματα προειδοποιώντας ότι εάν υπάρξει δεύτερη αναμέτρηση αυτό θα είναι “δημοψήφισμα” εξηγώντας ότι θα είναι μία “κάλπη για δύο” επί της ουσίας για το ποιος θα βγει πρώτος και θα πάρει το μπόνους των 40 εδρών.

Στην τελική ευθεία πλέον προς τις εκλογές η Κουμουνδούρου εκφράζει τη βεβαιότητά της πως ο εκλογικός στόχος της συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης είναι εφικτός από τις εκλογές που θα διενεργηθούν την 21η Μαϊου. Ο σχεδιασμός όπως έχει περιγραφεί διεξοδικά από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στηρίζεται στην προοπτική το πρώτο κόμμα, που με βάση τον στόχο θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να συνεργαστεί με το τρίτο κόμμα που θα είναι το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.

“Αυτή η προοπτική μιας κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας μπορεί να δώσει μία κυβέρνηση μακράς πνοής, μία κυβέρνηση σταθερή πάνω σε ένα πρόγραμμα ανάτασης της οικονομίας και στήριξης της κοινωνίας” συνηθίζει να λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στους συνομιλητές του. Βεβαίως προσφάτως άφησε και μία αιχμή για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας πως το 1ο και 3ο κόμμα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση “κι επειδή βλέπω ότι κι ο φίλος μου ο κ. Ανδρουλάκης είναι λίγο ήξεις αφίξεις ως προς το με ποιον θα συνεργαστεί…”

Εκ των πραγμάτων ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποβαθμίσει τον ρόλο που δυνητικά θα μπορούσε να έχει μετά τις εκλογές το ΜΕΡΑ25 διαπιστώνοντας ότι πρακτικά δεν θα χρειαστεί να ζητηθεί καν ψήφος ανοχής από τα μικρότερα κόμματα, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη. Στην περίπτωση όμως που θα απαιτείται ένας μικρός αριθμός βουλευτών για να σχηματιστεί κυβέρνηση, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι τα μικρά κόμματα θα το ξανασκεφτούν καλά για να αρνηθούν την στήριξη σε μία προοδευτική κυβέρνηση ρισκάροντας την δική τους πολιτική επιβίωση εφόσον η χώρα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές με ένα άλλο εκλογικό σύστημα, που θα τούς στερήσει πολύτιμες έδρες. Μάλιστα για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πήρε αποστάσεις από τον Γιάνη Βαρουφάκη και τους σχεδιασμούς του για τις τράπεζες καλώντας του “να πει τα σχέδιά του στον κ. Σόιμπλε που ήταν και φίλος του”.

“Δεν είμαστε στην εποχή “τι Πλαστήρας τί Παπάγος” τί Μητσοτάκης, τί Τσίπρας” σχολίασε σε μία από τις τελευταίες του τηλεοπτικές συνεντεύξεις εκφράζοντας την ενόχλησή του και από τις πρόσφατες δηλώσεις του γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχέση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αν και την επόμενη ημέρα είπε χαριτολογώντας πως εάν θα έπρεπε να επιλέξει έναν πολιτικό αρχηγό για να πιούν ποτά ασφαλώς και θα προτιμούσε τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Να σημειωθεί ότι η Κουμουνδούρου παρακολουθεί από απόσταση μεν αλλά σταθερά και τις εξελίξεις που αφορούν το χώρο της δεξιάς πολυκατοικίας. Δεν σχολιάζει τα όσα λαμβάνουν χώρα τα όσα συμβαίνουν σε σχέση με την ανακήρυξη των κομμάτων στον Άρειο Πάγο και το κόψιμο πολιτικών σχηματισμών δεξιότερα της ΝΔ, εντούτοις συγκρατεί όσα ακούγονται περί αποστασίας ως ένα φιλόδοξο σχέδιο του κ. Μητσοτάκη. “Πρώτα ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για “κυβέρνηση ενός κόμματος, αλλά όχι ενός χρώματος” μετά καταγγέλλονται προσπάθειες εξαγοράς βουλευτών κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ (Ελληνική Λύση), τώρα οι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ μαρτυρούν το σχέδιο αποστασίας στα κανάλια” σχολίασε η Κουμουνδούρου με αφορμή δηλώσεις του γαλάζιου υποψηφίου Καούκη που είπε ότι θα απευθυνθούν σε βουλευτές άλλων κομμάτων για να κάνουν πλειοψηφία.

ΣΥΡΙΖΑεκλογέςειδήσεις τώραΑλέξης Τσίπραςεκλογές 2023