Πολιτική|02.05.2023 10:39

Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης στο OPEN: «Δεν με αφορά η συζήτηση για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου» - Τι είπε για τα 12 μίλια

Newsroom

Στις αιτιάσεις που μιλούν για «συνεκμετάλλευση» υδρογονανθράκων και θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία στο Αιγαίο απάντησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεόραση του OPEN. Όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η συζήτηση δεν με αφορά και δεν αφορά την παράταξή μας».

«Δεν αλλάζει η τουρκική πολιτική από τη μια μέρα στην άλλη»

Για την διαφορετική στάση της τουρκικής κυβέρνησης μετά την «διπλωματία των σεισμών», ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Καλωσορίζω τη βελτίωση του κλίματος μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία αλλά δεν έχω και αυταπάτες. Η τουρκική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, και η "Γαλάζια Πατρίδα" είναι ένα δομικό συστατικό του τουρκικού επεκτατισμού τα τελευταία χρόνια που συνιστά απειλή για την πατρίδα μας».

Ο πρωθυπουργός επιμένει στην πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης για επίλυση των διμερών ζητημάτων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αν η Τουρκία δείξει ότι πραγματικά ενδιαφέρεται να καθίσει και να συζητήσει με την Ελλάδα (ως καλοί γείτονες που πρέπει να είμαστε), πρέπει να δεχτεί ότι πρώτον λύνουμε τις διαφορές μας με βάση το διεθνές δίκαιο, και συγκριμένα το δίκαιο της θάλασσας και ότι ουσιαστικά έχουμε μια μεγάλη διαφορά που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο».

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συζητήσω άλλα θέματα με την Τουρκία. Ούτε προφανώς ζητήματα που έχουν να κάνει με την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου ούτε ζητήματα που έχουν να κάνει με την εντός εισαγωγικών αποστρατικοποίση των νησιών, όταν από την απέναντι πλευρά έχω την μεγαλύτερη αποβατική δύναμη όλης της Μεσογείου στα ελληνικά νησιά», ήταν το σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού προς την απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

«Θα επιδιώξω απευθείας επαφή με Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου»

Ο ίδιος αποκάλυψε αν ξαναβγεί πρωθυπουργός θα επιδιώξει απευθείας επαφή με τον επόμενο πρόεδρο της Τουρκίας «για να μπορέσουμε να πιάσουμε αυτό το κλίμα της βελτίωσης του κλίματος και ενδεχομένως να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια θετική ατζέντα σε ζητήματα που μπορούμε να έχουμε  αμοιβαίο όφελος».

Ερωτώμενος για την κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση για τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την άμυνα, ο πρωθυπουργός είπε «αν θέλουμε να προτάσσουμε μια στιβαρή εξωτερική πολιτική και να μας λογαριάζουν οι γείτονες μας πρέπει να είμαστε ισχυροί αμυντικά. Δεν έχω κρύψει ότι θέλω η Ελλάδα να έχει τόσο ισχυρή αποτρεπτική δύναμη απέναντι στην Τουρκία, που να μην μπορεί κανείς να διανοηθεί να κάνει σκέψεις, που ενδεχομένως να μας μπλέξουν σε μια πολεμική σύρραξη».

«Oι μόνοι που δυσαρεστήθηκαν είναι οι μεσάζοντες»

Στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για υπερβολικά μεγάλες σπατάλες στο ζήτημα των εξοπλιστικών ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Κάναμε μια σειρά από στρατηγικές επενδύσεις, δεν τινάξαμε την μπάνκα στον αέρα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθετε ότι οι μόνοι που δυσαρεστήθηκαν είναι οι μεσάζοντες γιατί στα rafale ή στις φρεγάτες πήγαμε κατευθείαν ουσιαστικά διακρατικά. Ο κ. Τσίπρας που κόπτεται για ξαφνικά για την εγχώρια βιομηχανία, η οποία έχει προστιθέμενη αξία, μήπως τελικά κόπτεται για τους μεσάζοντες; Και στα F35 έχει ξεκινήσει μεγάλη κουβέντα και ξαφνικά είδαμε μια κουβέντα έξω από το ποσό της αμιγούς αγοράς. Ευχαριστώ  δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Θα αγοράσω το αεροπλάνο και ότι υποδομές θα τις φτιάξουμε μόνοι μας και οι διάφοροι μεσάζοντες μπορούν να αναπολούν τα περασμένα μεγαλεία». 

Μονομερές δικαίωμα της Ελλάδος τα 12 μίλια Νότια της Κρήτης

Τέλος, ερωτώμενος για τα 12 μίλια νότια της Κρήτης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μόνο ότι «είναι αναφαίρετο μονομερές δικαίωμα της Ελλάδος η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογέςειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκηςεκλογές 2023ελληνοτουρκικές σχέσεις