Πολιτική|02.05.2023 16:00

Εκλογές 2023 - Επανέρχονται τα σενάρια για «κυβέρνηση ηττημένων» - Διαψεύδουν Τσίπρας και Βαρουφάκης τα περί συνάντησης

Αλέξανδρος Διαμάντης

Επαναφέρει τα σενάρια περί κυβέρνησης «ηττημένων» το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Άκη Σκέρτσο επικαλούμενος σχετικά δημοσιεύματα να υπογραμμίζει, κατά τη διάρκεια του briefing,  ότι επανέρχεται το τρομακτικό σενάριο επανάληψης του 2015, δηλαδή μιας συνεργασίας ανάμεσα στον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Αλέξη Τσίπρα μετά τις εκλογές 2023.

Εκλογές 2023: Η αναφορά Μητσοτάκη σε κυβέρνηση «ηττημένων» και τα σενάρια

Εκτός αυτού, σχετικές αναφορές έκανε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή του στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα:

  • Παναγιώτης Στάθης: Η αλήθεια είναι βέβαια κι εκείνοι λένε σε κεντρικό επίπεδο ότι «εμείς λέμε “όχι” κυβέρνηση ηττημένων». Εσείς λέτε, τα στελέχη σας τι λένε;
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό, θα έρθω και σε αυτό, γιατί νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό. Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση η Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση χωρίς να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στους εκλεγμένους με τη Νέα Δημοκρατία βουλευτές. Σας απάντησα ευθέως. Τώρα, για την κυβέρνηση των ηττημένων, γιατί αυτό νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό. Κοιτάξτε, εδώ υπάρχει η απόλυτη σύγχυση, προοδευτική κυβέρνηση, κυβέρνηση ηττημένων, κυβέρνηση ανοχής, δεν ξέρω. Τώρα κυκλοφορούσε -δεν το υιοθετώ, δεν ξέρω αν ισχύει- ότι συναντήθηκε ο κ. Βαρουφάκης με τον κ. Τσίπρα. Αλλά και να μην είχαν συναντηθεί, κάλλιστα…
  • Δημήτρης Καμπουράκης: Μα τώρα πιστεύετε ότι μπορεί να έχουν συναντηθεί;
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το ξέρω, δεν το ξέρω, εγώ το διάβασα.
  • Παναγιώτης Στάθης: Γράφτηκε, γράφτηκε.
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, ας απαντήσουν οι ίδιοι. Αλλά είτε έχουν είτε δεν έχουν συναντηθεί, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας έχει κάνει ανοιχτό κάλεσμα στον κ. Βαρουφάκη. Άρα ο κ. Τσίπρας συνειδητά καλεί σε «προοδευτική» συμπαράταξη τον άνθρωπο ο οποίος θέλει να αντικαταστήσει τα ευρώ σας με «Δήμητρες».
  • Παναγιώτης Στάθης: Ναι, αλλά λέει «θα μου κοπεί το χέρι». Λέει ο Βαρουφάκης «δεν πάω».
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξέρετε, εγώ δεν πιστεύω τίποτα από αυτά τα οποία λέγονται προεκλογικά. Εξάλλου και ο κ. Τσίπρας μας έχει πει ότι, «έλα μωρέ, προεκλογικά λέμε πράγματα, μετά τις εκλογές μπορεί να γίνουν διαφορετικά». Ένας τρόπος υπάρχει για να κλείσει κάθε χαραμάδα σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Βαρουφάκη - ΠΑΣΟΚ, με τον Βαρουφάκη μέσα γιατί ο Βαρουφάκης χρειάζεται αριθμητικά. Και αυτή θα είναι κυβέρνηση ηττημένων -επαναλαμβάνω, δεύτερο, τρίτο, τέταρτο κόμμα. Ένας τρόπος υπάρχει: να είναι πολύ ισχυρή η Νέα Δημοκρατία στην κάλπη της 21ης Μαΐου.

Διαψεύδουν τα σενάρια Τσίπρας – Βαρουφάκης

Την ίδια ώρα, πλήρως διαψεύστηκαν δημοσιεύματα που ήθελαν τον Αλέξη Τσίπρα να έχει συναντηθεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Σούνιο, για τη συγκρότηση «κυβέρνησης ηττημένων».

Τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 ξεκαθάρισαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε στον ΣΚΑΪ για «τραμπικές μεθόδους και fake news». «Αναφέρθηκα σε μεθόδους Τραμπ, αυτές είναι οι τραμπικές μέθοδοι, τα fake news. Βγάζει λοιπόν η Απογευματινή του κ. Κουρτάκη ένα δημοσίευμα, το αναπαράγουν κάποιοι “παπαγάλοι” σε ραδιόφωνα το πρωί. Κι έρχεται και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη να διερωτηθεί γι’ αυτό», είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε :

«Κατανοώ τη δυσκολία που έχει ο κ. Μητσοτάκης, γιατί έχασε έναν σημαντικό σύμμαχο στην Γερμανία τον κ. Σόιμπλε, που δεν είναι πια στα πράγματα, και τι του έχει μείνει; Το φάντασμα του κυρίου Βαρουφάκη, που στα θέματα του νομίσματος είχε την ίδια γραμμή με τον κύριο Σόιμπλε το 2015. Αυτόν τον ξαφνικό έρωτα Μητσοτάκη-Βαρουφάκη δεν μπορώ να τον εξηγήσω, είναι ανεξήγητος. Σε πρώτη φάση φαίνεται ότι είναι μονόπλευρος, αλλά νομίζω ότι και ο κύριος Βαρουφάκης έχει εμμονές, είναι δυνατόν το 2023 να ξαναφέρει αυτή την συζήτηση για σχέδια “Δήμητρα” και σχέδια δραχμής;». 

«Μόνο ενδεικτική της απελπισίας του κ. Μητσοτάκη είναι η αναφορά του («δεν το υιοθετώ αλλά λένε…») στα fake news περί επίσκεψής μου στο εξοχικό του κ. Τσίπρα. Τόσο μεγάλη ανάγκη έχει να συσπειρώσει την Δεξιά Πολυκατοικία που επιστρατεύει μύθευμα χυδαίας δεξιάς φυλλάδας;», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Έρικ Έντμαν είχε αποκαλύψει πριν από λίγες μέρες:  «Είχαμε ζητήσει δύο φορές να βρεθούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσουμε, η μία πριν δύο χρόνια και η άλλη τον Μάιο του 2022 μετά το συνέδριο του ΜέΡΑ25», χωρίς ωστόσο να υπάρξει θετική ανταπόκριση από τη μεριά της Κουμουνδούρου». 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογές 2023Γιάνης Βαρουφάκηςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΜέΡΑ25Αλέξης Τσίπραςεκλογές