Πολιτική|02.05.2023 22:15

Εκλογές 2023 - Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα ΝΔ με 4% και προτίμηση σε κυβέρνηση συνεργασίας - Τι θα επιλέξουν όσοι θα ψήφιζαν… Κασιδιάρη

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Προβάδισμα 4 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ATTICA TV λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2023.

Σύμφωνα με την έρευνα και σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της PRORATA για το ATTICA TV, η «ψαλίδα» ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει κατά 1,5 μονάδα, καθώς το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να προηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 4%, συγκεντρώνοντας 31,5% έναντι 27,5% του ΣΥΡΙΖΑ (28,5 και 26% οι επιδόσεις τους, σύμφωνα με την προηγούμενη μέτρηση).

Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 9,5%, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα, αύξηση κατά μία μονάδα καταγράφεται για το ΚΚΕ που συγκεντρώνει 6%, όπως και για το ΜΕΡΑ 25, που, από 3% εμφανίζεται με 3,5%, ενώ μειωμένα κατά μισή μονάδα είναι τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης (3%). Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η δεξαμενή των αναποφάσιστων, με όσους κινούνται στη ζώνη της αδιευκρίνιστης ψήφου να φθάνουν το 10,5%.

Προτίμηση στις κυβερνήσεις συνεργασίας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, έξι στους δέκα πολίτες τάσσονται υπέρ των κομματικών συγκλίσεων, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, ενώ ποσοστό 75% θεωρεί ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πρέπει να είναι και πρωθυπουργός.

Τι θα ψηφίσουν οι πολίτες μετά την απόφαση για «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκλογική στάση όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το κόμμα Κασιδιάρη. Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση έγινε πριν την απόφαση του αρμόδιου τμήματος του Αρείου Πάγου για «μπλόκο» στο κόμμα του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη.

Στο ερώτημα τι θα κάνουν αν απαγορευτεί η κάθοδος στις εκλογές του συγκεκριμένου σχήματος, μόνο ο ένας στους τέσσερις (24%) κατευθύνεται προς το κόμμα “ΕΑΝ” του πρώην εισαγγελέα Κανελλόπουλου.

Η δεύτερη εκλογή, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, φαίνεται να ασκεί ιδιαίτερη πίεση στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καθώς το ΠΑΣΟΚ συμπιέζεται στο 8%, ενώ ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση φαίνεται να παραμένουν εκτός Βουλής (2,5%).

Τα θέματα που θα επηρεάσουν την ψήφο των πολιτών

Στην ερώτηση «ποιο από τα παρακάτω θέματα θα επηρεάσει περισσότερο την ψήφο σας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές», το 34% απαντά «η οικονομία», δείγμα σαφώς ενισχυμένο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της εταιρείας.

Σαν «οικονομία», οι ερωτηθέντες ορίζουν κυρίως την ακρίβεια που μαστίζει την αγορά των ειδών πρώτης ανάγκης.

Στα υπόλοιπα θέματα, ακολουθούν τα πολιτικά σκάνδαλα με ποσοστό 21%, και τα εθνικά θέματα με ποσοστό 10%.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογέςΝέα Δημοκρατίαεκλογές 2023ΣΥΡΙΖΑδημοσκόπησηειδήσεις τώρα