Πολιτική|04.05.2023 22:33

Εκλογές 2023: Άτυπο debate Μητσοτάκη μεΤσίπρα - Σκληρό μπρα ντε φερ για Ανδρουλάκη, προγράμματα και… πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ένα άτυπο debate (σε διαφορετικά κανάλια και με ελάχιστα λεπτά διαφορά) είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και οι δύο, όμως, φρόντισαν να επιτεθούν στους πολιτικούς τους αντιπάλους με όσα όπλα έχουν στη φαρέτρα τους, ενώ από κοινού ξιφούλκησαν εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη

Εκλογές 2023: Η απάντηση Μητσοτάκη στα περί αποστασίας και η «βόμβα στη Δεξιά πολυκατοικία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από βουλευτές που δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία, απαντώντας στα περί αποστασίας για τα οποία είχαν μιλήσει παλαιότερα τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Βελόπουλος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ουσιαστικά γκρέμισε την δεξιά πολυκατοικία, με αφορμή τις απαγορεύσεις του Αρείου Πάγου στο κόμμα Κασιδιάρη. «Έπεσε "βόμβα" στη δεξιά πολυκατοικία και κατέρρευσαν τα διαμερίσματα. Όσα δεν κατέρρευσαν, φαίνεται ότι έχουν δώσει υπόσχεση στήριξης στον κ. Μητσοτάκη. Αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ, θα έπρεπε να το γνωρίζετε», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταπάντησε «κοιτώντας» προς την Κουμουνδούρου: «Κάποιοι δεν μπορούν να κρύψουν τη στενοχώρια τους που ο Κασιδιάρης δεν θα κατέβει στις εκλογές, ας κρατήσουν τα προσχήματα. Κάναμε ό,τι μας επιτρέπει το Σύνταγμα για να αποτρέψουμε τους μαχαιροβγάλτες να κατέβουν στις εκλογές, και είναι πολύ κρίμα που το κάναμε μόνοι μας». Επανερχόμενος ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως ο Α. Κανελλόπουλος κατήγγειλε ότι υπήρξε προσπάθεια χειραγώγησης, για ν' αποφασίσει ποια κόμματα θα συμμετέχουν. «Νομίζαμε ότι όλα αυτά ήταν για το κόμμα Κασιδιάρη. Έκπληκτοι είδαμε ότι δεν ήταν μόνο γι' αυτό. Γι' αυτό δεν δέχτηκαν τη δική μας τροπολογία. Τέτοια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης δεν έχει ξαναδεί ο τόπος», είπε. 

Μάχη για το πρωθυπουργικό αεροσκάφος 

 

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί «κονταροχτυπήθηκαν» και για το ζήτημα της χρήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει με ένα νόμο το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει ο πρωθυπουργός, όπως έκανε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης που κάνει προεκλογικά ταξίδια με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

«Είμαι πρωθυπουργός, χρησιμοποιώ το πρωθυπουργικό αεροσκάφος μόνο όταν δεν έχω άλλο τρόπο. Μετακινούμαι με το αυτοκίνητο και κάθε μέσο. Και ο κ. Τσίπρας το χρησιμοποίησε και καλά έκανε. Το επόμενο που θα μου πει είναι να φύγω και από το Μαξίμου, για να μην… το προάγω για την προβολή των κομματικών μας θέσεων», είπε.

Θυμίζουμε ότι η ΝΔ σε ανακοίνωσή της τόνιζε ότι στις 14 Ιουνίου του 2019, στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε το κυβερνητικό αεροσκάφος για να πετάξει από την Μάλτα στη Ρόδο. Επίσης, στις 27 Ιουνίου του 2019, ο Αλέξης Τσίπρας είχε χρησιμοποιήσει ένα από τα κυβερνητικά αεροσκάφη για να επιστρέψει στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα.

Το βάρος στον Ανδρουλάκη

Και οι δύο επιτέθηκαν με σφοδρότητα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας φούντωσε εκ νέου την κόντρα με τον κ. Ανδρουλάκη, αφού απάντησε στα περί τυμβωρυχίας που του χρέωσε η Χαριλάου Τρικούπη. «Ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα. Ο Ανδρέας ανήκει στην ιστορία. Θα πρέπει να σεβαστεί ότι πάρα πολλοί συνοδοιπόροι του Ανδρέα έχουν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλει να το σεβαστεί. Και να πάμε στην ουσία, να πει με ποιο από τα 11 σημεία που κατέθεσα, διαφωνεί. Να κάτσουμε να συζητήσουμε. Να δούμε πού διαφωνεί.

Η ΝΔ λέει ότι κοστίζει, όπως έλεγε το 2018 ότι υπογράψαμε τέταρτο μνημόνιο. Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Όπως έλεγε ο Αβραάμ Λίνκολν, μια φορά μπορεί να κοροϊδέψει κάποιος πολλούς, λίγους μπορεί να τους κοροϊδέψει περισσότερες φορές αλλά ποτέ όλους για πάντα», είπε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πάντως να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι. 

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε εμμονικό τον Ν. Ανδρουλάκη.  «Ο κ. Ανδρουλάκης δείχνει να έχει προσωπική εμμονή μαζί μου. Μου επιτίθεται προσωπικά και όχι στη Νέα Δημοκρατία. Είναι ολίγον προσωπικό και ολίγον εμμονικό. Δεν με έχει συναντήσει ποτέ, ενώ εγώ ήθελα», είπε και μάλιστα εκτίμησε ότι χωρίζουν αρκετά τη Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας δεν άφησε έξω από την κριτική τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Όπως είπε «οφείλει να διαβάσει λίγο περισσότερο την πλούσια ιστορία του ΚΚΕ. Οι διαφορές μας είναι γνωστές, αλλά υπάρχει σεβασμός. Οφείλω να πω ότι δεν υπάρχει τώρα το "τι Πλαστήρας, τι Παπάγος. Δεν μπορεί όμως  κάτι που είναι φιλολαϊκό να συγκρίνεται με τη Νέα Δημοκρατία».

Προγραμματικές κόντρες

Ο πρωθυπουργός σχολίασε σε αρκετά σημεία της συνέντευξής του το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Πρέπει να πει ο κ. Τσίπρας από πού θα τα βρει. Από το 2023 οι κανόνες της δημοσιονομικής σταθερότητας θα επιστρέψουν. Γιατί λέω ότι θα τίναζαν την μπάνκα στον αέρα; Δεν θα βλέπαμε την επενδυτική βαθμίδα ούτε με το κιάλι», σημείωσε και προσέθεσε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι κοστολογημένο. «Πάει πολύ να μας εγκαλεί ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα δημόσια οικονομικά, ενώ είναι καθ' έξιν μπαταχτσής», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραdebateΑλέξης ΤσίπραςΝίκος ΑνδρουλάκηςΚυριάκος Μητσοτάκης