Πολιτική|07.05.2023 23:44

Εκλογές 2023: Κορυφώνεται η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, τη στιγμή που ο Μητσοτάκης βάζει «νάρκη» στα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ

Newsroom

Δύο μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, φωτιές άναψε η προαναγγελία του Άκη Σκέρτσου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει από την Ελευσίνα τρία νέα μέτρα για τους νέους, τους δημοσίους υπαλλήλους και τους ιδιοκτήτες ακινήτων. «Είναι τρία πράγματα, είναι κοστολογημένα, μετρημένα και στηρίζουν και τον εργαζόμενο και τον επιχειρηματία. Μέλημα μας να στηρίξουμε με κάθε τρόπο το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εκλογές 2023 - Τσίπρας: «Δεν έχω ξαναδεί κυβέρνηση να κάνει αλλαγές στο πρόγραμμά της 10 ημέρες πριν από τις εκλογές»

Η απάντηση ήρθε δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διέκρινε αγωνία για τα ποσοστά νίκης που εκτιμά ότι θα έχει η κυβέρνηση και ως εκ τούτου,  όπως είπε, προστρέχει στο πάρα πέντε σε νέες ανακοινώσεις. «Δεν έχω ξαναδεί κυβέρνηση να κάνει αλλαγές στο πρόγραμμά της 10 ημέρες πριν από τις εκλογές», σημείωσε.

Την ώρα που τα κομματικά επιτελεία ετοιμάζονται για το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη, η κόντρα μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη για την τηλεμαχία δεν λέει να κοπάσει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο αίτημά του για ένα τηλεοπτικό τετ α τετ μόνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την κυβέρνηση να λέει προς το παρόν όχι, και τον πρωθυπουργό να περιμένει πως θα τοποθετηθούν οι πλευρές της επονομαζόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης.

«Μας ξέρουν οι πολίτες. Δεν περιμένουν να μάθουν κάτι καινούργιο. Το ενδιαφέρον θα είναι τι θα πουν οι διεκδικητές της προοδευτικής διακυβέρνησης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάζει ότι, «Δε θα έρθει να με αντιμετωπίσει γιατί δεν έχει επιχειρήματα. Σε όλη την Ευρώπη γίνονται debate  των δύο».

«Νάρκη» Μητσοτάκη στα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν και δήλωσε ότι θα κρατήσει τη διερευνητική εντολή την επομένη των εκλογών,  μοιάζει την ίδια ώρα να «καίει» όλο και περισσότερο τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας θέμα πολιτικών διαφορών με το ΚΙΝΑΛ πέρα από το προσωπικό ζήτημα με τις υποκλοπές που θέτει συνεχώς ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Έχουμε πολιτικές διαφορές με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη. Το ΚΙΝΑΛ διολίσθησε σε θέσεις πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Με το ΠΑΣΟΚ οι διαφορές μας είναι μεγαλύτερες από τις συγκλίσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Τις δηλώσεις Μητσοτάκη σχολίασε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής. «Εμείς ποτέ δε θα συμπράξουμε με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ποτέ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, και ποτέ δε θα έχουμε κυβερνητικό εταίρο τον κ.Βαρουφάκη», σχολίασε στον ΣΚΑΪ.

Κρυφό σχέδιο Μητσοτάκη για κυβέρνηση πάση θυσία χωρίς δεύτερες εκλογές βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας που ζητά πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ για την ακύρωση ενός τέτοιου σχεδίου. «Ο Μητσοτάκης θέλε να φτιάξει από την πρώτη Κυριακή, “κυβέρνηση - κουρελού” με αποστασίες», δήλωσε κατά την επίσκεψή του στην Άρτα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από τη μια απλώνει το χέρι στο ΠΑΣΟΚ ζητώντας σύγκλιση σε ένα κοινό σχέδιο από την άλλη όμως, τα βέλη πάνε κι έρχονται για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. «Καταθέσαμε θέσεις και ζητάμε συζήτηση. Απλώνουμε το χέρι στις προοδευτικές δυνάμεις. Ο Ανδρέας είχε μέτωπο με τη δεξιά, όχι με την αριστερά και, αντίπαλός μας, είναι η δεξιά του Μητσοτάκη», δήλωσε κατά την ομιλία του στην Κοζάνη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης σήκωσε το γάντι, απαντώντας ότι, «πιο κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου είναι το κόμμα που δημιούργησε, όχι αυτοί που τον οδήγησαν στο Ειδικό Δικαστήριο».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε όμως και παράπονα – τα οποία δεν έμειναν αναπάντητα- και για το διμέτωπο του ΚΚΕ. «Απάντηση στη δεξιά δεν είναι ο ανιστόρητος διμέτωπος. Είναι ιστορικό λάθος το “Τι Παπάγος, τι Πλαστήρας”», είπε, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να απαντά ότι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «ζητά συνεργασία για να στρογγυλοκαθίσει στην εξουσία. Δε σφάξανε!», και να αναρωτιέται, «θα βάλουμε τα χέρια μας να βγάλουμε τα μάτια μας;».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

απλή αναλογικήεκλογές 2023ειδήσεις τώραΝίκος ΑνδρουλάκηςΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα ΔημοκρατίαΑλέξης Τσίπραςεκλογές