Πολιτική|08.05.2023 06:33

Εκλογές 2023 - Πυρά Τσίπρα σε Μητσοτάκη: «Τερατογένεση θα είναι συγκυβέρνηση ΝΔ με ακροδεξιά»

Βούλα Κεχαγιά

Σε βαρύτατες καταγγελίες πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο για να διατηρηθεί στην εξουσία προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία μιλώντας, μάλιστα, για συνωμοσία του με την ακροδεξιά κατά της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας που σήμερα περιοδεύει στη Λαμία σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη σε οκτώ περιφερειακά κανάλια κατήγγειλε την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να επηρεάσει τις εκλογές με μεθοδεύσεις και μάλιστα σχολίασε εξ αφορμής του κοψίματος διαφόρων πολιτικών σχηματισμών που κινούνται στον χώρο της ακροδεξιάς από τον Άρειο Πάγο πως ο αριθμός των κομμάτων που θα κατέβουν στην εκλογική αναμέτρηση «είναι μία προσπάθεια έμμεσου επηρεασμού».

Για να ενισχύσει την άποψή του αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός πως ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρξε η εξουσιοδότηση σε δικαστές να κρίνουν ποιο κόμμα συνάδει και ποιο κόμμα δεν συνάδει με το Σύνταγμα της χώρας. Μάλιστα ανέφερε ότι το θέμα της συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές θα μπορούσε να λυθεί μόνο με μία τροπολογία που θα εμπεριείχε σαφέστατη αναφορά ότι οριστικά καταδικασμένος για πράξεις του άρθρου 157Α του Ποινικού Κώδικα στο οποίο εμπεριέχεται η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης σε οποιονδήποτε συνδυασμό, δεν μπορεί να κατέβει στις εκλογές. Επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι το θέμα της ΝΔ δεν ήταν το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη αλλά το face control στη δεξιά πολυκατοικία, δηλαδή σε κόμματα που εάν κατέβαιναν στις εκλογές θα έπαιρναν ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη αδίστακτο θυμίζοντας πως δεν δίστασε ούτε καν στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων (σ.σ. ο Αλέξης Τσίπρας είπε χθες ότι δεν διακρίνεται από ρεβανσισμό όμως εάν η δικαιοσύνη στείλει φακέλους στη Βουλή δεν θα κουκουλωθεί τίποτα) και σημείωσε με νόημα πως θα ήταν τερατογένεση μία κυβέρνηση ΝΔ και ακροδεξιάς. Σημειωτέον πως διευκρίνισε για τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ότι δεν πρόκειται να φτιάξει κυβέρνηση με αποστασίες και εκβιασμούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας περιοδεύοντας το Σαββατοκύριακο σε Γρεβενά και Κοζάνη κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν πάνω στο «Συμβόλαιο Αλλαγής» του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ λέγοντας ότι ο μόνος του αντίπαλος είναι «η χειρότερη δεξιά από τη μεταπολίτευση και μετά».

«Πείτε μας με ποιο από τα 11 άρθρα διαφωνείτε, τι ακριβώς θα θέλατε να προσθέσετε» ζητώντας σοβαρές απαντήσεις και σχολιάζοντας πως δεν μπορεί η απάντηση να είναι ένας ανιστόρητος διμέτωπος. Σχολιάζοντας ειδικά την αναφορά Κουτσούμπα πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη που πέρασε στην ιστορία είπε ότι θυμήθηκε το «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος» και διερωτήθηκε εάν έχουν μάθει τίποτα από την πρόσφατη ιστορία που οδήγησαν χθες οι λάθος γραμμές της Αριστεράς εκείνη την εποχή.

Για τον δε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε: «Είδαμε τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος θέλει για τον εαυτό του να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της πνευματικής κληρονομιάς του Ανδρέα Παπανδρέου. Όμως, εγώ έχω μάθει από αυτήν την κληρονομιά και την παρακαταθήκη ότι έναν αντίπαλο είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τη Δεξιά. Δεν είχε διμέτωπο. Δεν είχε μέτωπο με την Αριστερά. Δεν είχε μέτωπο με τις προοδευτικές δυνάμεις».

ΣΥΡΙΖΑεκλογές 2023εκλογέςαπλή αναλογικήΑλέξης Τσίπρας