Πολιτική|09.05.2023 07:22

Εκλογές 2023: «Πίεση» ΣΥΡΙΖΑ σε Μητσοτάκη μετά την έκθεση PEGA για τις υποκλοπές - Υπόσχεται κανονικότητα και ρωτάει αν η ΝΔ «θα συμμορφωθεί»

Βούλα Κεχαγιά

Επιστροφή στην κανονικότητα υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με αφορμή την έκθεση - κόλαφο για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ψηφίστηκε χθες (8/5) με συστάσεις για παραβιάσεις του κράτους δικαίου στη χώρα μας.

Εκλογές 2023 - Κουμουνδούρου: «Θα συμμορφωθεί ο Μητσοτάκης εν όψει εκλογών;»

Είναι ενδεικτικό πως η έκθεση της επιτροπής που ασχολήθηκε εκτενώς με την υπόθεση των υποκλοπών συμπεραίνει αυτό που κατηγορηματικά αρνείται εδώ και εννέα μήνες το Μέγαρο Μαξίμου, ότι δηλαδή υπάρχει διασύνδεση ΕΥΠ- Predator και κυβέρνησης που λειτουργούσαν ως το ίδιο κέντρο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Η Κουμουνδούρου διερωτάται μετά την ψήφιση της έκθεσης (30 υπέρ, 4 κατά και 3 αποχές) εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύεται εν όψει εκλογών ότι θα συμμορφωθεί με τις 12 συνολικά συστάσεις στις οποίες προβαίνει η Pega, υπενθυμίζοντας ότι ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη προαναγγείλει αλλαγές. Για την ακρίβεια, η PEGA σημειώνει ότι πρέπει να αντιστραφεί η νομοθεσία υπαγωγής της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό και καλεί τη χώρα μας να αποσύρει τους νόμους συγκάλυψης που ψηφίστηκαν αυτά τα χρόνια, όπως επίσης και να υπάρξει σεβασμός προς τις ανεξάρτητες αρχές (πχ ΑΔΑΕ) αλλά και να κληθεί η Europol στην Ελλάδα για έρευνα και να μην γίνονται πολιτικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κάνει λόγο για ένα καθεστώς που δεν δίστασε να παραβιάσει το κράτος δικαίου για να επιβάλει τους άθλιους, όπως λέει, σκοπούς του. Θυμίζει επίσης ότι ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει για επιστροφή της ευθύνης και της εποπτείας της ΕΥΠ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ που ρωτήθηκε σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών δήλωσε προχθές πως εάν σταλούν φάκελοι για την υπόθεση στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη τότε και μία προοδευτική κυβέρνηση δεν θα κουκουλώσει σε καμία περίπτωση το σκάνδαλο.

Με σκληρή της ανακοίνωση το βράδυ η Κουμουνδούρου ανέφερε πως ο ελληνικός λαός πριν αποφασίσει για την ψήφο του πρέπει να ξέρει, αν θα έχει ξανά έναν πρωθυπουργό που επιμένει να καταπατά τη δημοκρατία και να γράφει στα παλιά του τα παπούτσια την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ή έναν πρωθυπουργό που σέβεται το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου!

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες το βράδυ στη Λαμία αναφέρθηκε και στις νέες εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη σχολιάζοντας δηκτικά: «Ο πατέρας Μητσοτάκης έταζε στους νέους φθηνά αυτοκίνητα και είχε βγει το σύνθημα που έλεγε «καλύτερα παπάκι παρά με Μητσοτάκη». Σήμερα έχουμε πέσει πιο χαμηλά, τούς δίνει 150 ευρώ, να ανοίξουν ένα ακριβό μπουκάλι ουίσκι. Σήμερα το μήνυμα των νέων στην κάλπη είναι «καλύτερα σφηνάκι παρά με Μητσοτάκη».

Αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των εκλογών της 21ης Μαΐου και έκανε λόγο για μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, όπου δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί καθώς «σ’ αυτήν θα κριθεί ποιος θα κυβερνήσει».

Δεσμεύτηκε πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είναι πρώτο κόμμα θα φτιάξει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Όμως, σημείωσε, πως εάν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα θα κάνει το πάν, με αθέμιτα μέσα ακόμη και με εκβιασμούς και πιέσεις, ακόμη και με αποστασίες που γνωρίζει η οικογένεια Μητσοτάκη.

ειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑαποτελέσματα εκλογών 2023ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχίαεκλογέςαπλή αναλογικήΑλέξης Τσίπραςεκλογές 2023