Πολιτική|09.05.2023 09:13

Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης: Οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν τουλάχιστον μία μονάδα στην επόμενη 4ετία

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ 100,3 (Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)
Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ 100,3 (Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)
Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ 100,3 (Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)
Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ 100,3 (Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)
Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ 100,3 (Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)
Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ 100,3 (Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)

Συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον ΣΚΑΪ 100,3 το πρωί της Τρίτης (9/5). Όπως ξεκαθάρισε, μιλώντας για τις εκλογές, δεν βλέπει πεδίο συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι  «το ΠΑΣΟΚ του κ.Ανδρουλάκη μου αποπνέει το κακό συνδικαλιστικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80».

Εκλογές 2023: «Προετοιμασία για ήττα η προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ», λέει ο Μητσοτάκης

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι η προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ είναι προετοιμασία για ήττα, ενώ χαρακτήρισε «επικίνδυνο» το πρόγραμμά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο επόμενος ένοικος του Μαξίμου θα πρέπει «να έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί και να διαχειριστεί εντάσεις. Να έχουμε ισχυρή κυβέρνηση και να μην είναι όμηρος διαφόρων παζαριών. Χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση που μπορεί να την προσφέρει μόνο η ΝΔ». Είπε, επιπλέον, ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται πιο κοντά και έτσι τσακώνονται για παρελθόν και τον Ανδρέα Παπανδρέου, μην έχοντας να πουν κάτι για το μέλλον

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η πρώτη ερώτηση που έγινε στον πρόεδρο της ΝΔ αφορούσε την τραγωδία με το 12χρονο κορίτσι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο και έχασε τη ζωή του στην Καλλιθέα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά: «Χαίρομαι που ξεκινάμε με τα ζητήματα της οδικής ασφάλειας- έχουμε έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο να μειώσουμε κατά 50% τους θανάτους από τροχαία έως το 2030, με μια σειρά παρεμβάσεων, όχι μόνο δρόμους, αλλά και αλλαγή της κουλτούρας».

«Να επιμείνω και στο κράνος - ζώνη μπρος πίσω, να είμαστε αυστηροί στον ΚΟΚ. Υπάρχει συχνά σύγχυση αρμοδιοτήτων, έχουν γίνει βήματα, αλλά οι πόλεις μας δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε», πρόσθεσε.

Όπως είπε έπειτα, η γραμμή 4 του μετρό θα είναι έτοιμη πριν το τέλος της δεκαετίας.

Σε ερώτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές, ο πρωθυπουργός είπε πως «τουλάχιστον μία μονάδα θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Το ζήτημα της ευθυγράμμισης των αναγκών της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση είναι στόχος για την επόμενη θητεία».

«Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εντονότατη καχυποψία και ένας ξεκάθαρος κρατισμός. Πολλά από αυτά όπως για τα τοπικά νομίσματα δείχνουν μια αντίληψη της οικονομίας που είναι ξεπερασμένη. Προφανώς ο ρόλος του κράτους είναι να θέτει τους κανόνες και όταν χρειάζεται όπως συνέβη στην πανδημία να παρεμβαίνει. Ο πλούτος δημιουργείται από την ιδιωτική οικονομία», πρόσθεσε.

«Πρόοδος που επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους - Πληρώστε περισσότερο και θα βρείτε»

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «συνιστά πρόοδο ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους. Η απάντησή μου στους εργοδότες είναι πληρώστε περισσότερο και θα βρείτε εργαζόμενους. Οι μισθοί ανεβαίνουν και όταν ζητούμε πιο εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και αυτό δεν αφορά μόνο αποφοίτους πανεπιστημίου αλλά και τεχνικές ειδικότητες».

«Η τελική κατάληξη θα είναι ο κατώτατος μισθός να προσδιορίζεται μέσα από ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις υπάρχουν και δουλεύουν, για παράδειγμα στον τουρισμό, και είναι πάνω από τον κατώτατο μισθό», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, λέγοντας: «Η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για φτώχεια και ανισότητες. Τα στοιχεία δικαιώνουν απόλυτα την πολιτική μας. Το ποσοστό των Ελλήνων που είναι στη φτώχεια μειώθηκαν, όπως και όλοι οι δείκτες που δείχνουν ανισότητα, βελτιώθηκαν. Σε απάντηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ, που στηρίζεται σε λάθος στοιχεία και στείλαμε απάντηση. Η πολιτική μας στόχευε και στοχεύει στη μείωση των ανισοτήτων. Στόχος μου η περαιτέρω μείωση των ανισοτήτων να φτάσουμε σε κεντροευρωπαϊκά όρια».

«Έχουμε πλαίσιο στήριξης των συνταξιούχων - Θα αυξήσουμε τα επιδόματα παιδιών»

Αναφερόμενος στους συνταξιούχους είπε: «Δώσαμε τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις, ουδέποτε είχαμε πει ότι θα επεκταθούν τα δώρα και όλα για όσους δεν έχουν προσφύγει. Έχουμε πλαίσιο στήριξης των συνταξιούχων, σταδιακό και θα στηρίζουμε όσους έχουν προσωπική διαφορά μέχρι να σβήσει αυτή η διαφορά».

Για την επιστροφή δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους δήλωσε ότι «θα έχουμε αυξήσεις, και νέο μισθολόγιο από την 1/1/24. Θα αυξήσουμε τα επιδόματα παιδιών, μεγαλύτερη έμφαση σε πριμ παραγωγικότητας και θέσεις ευθύνης. Τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας θα δούμε πως θα τα αξιοποιήσουμε. δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από την αξιολόγηση».

«Θα έκανα και 13 νομοθετικές παρεμβάσεις για να μη μπουν στη Βουλή οι μαχαιροβγάλτες»

Για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη, είπε: «Θα έκανα και 13 νομοθετικές παρεμβάσεις για να μη μπουν στη Βουλή οι μαχαιροβγάλτες, αλλά να λένε ότι κόβουμε δεξιά κομματίδια. Δεν θέλω προσωπικές επιθέσεις, επιτίθενται ακόμη και στον πατέρα μου. Η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ μου φαίνεται ότι ετοιμάζονται για την ήττα, είπαν ότι αν μπορούσαμε να κάνουμε νοθεία θα την κάναμε. Δεν πολυκοιτάζω δημοσκοπήσεις, κάνουμε συγκεντρώσεις και έρχεται κόσμος».

«Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και οικονομία»

Για τις τουρκικές εκλογές, ο πρωθυπουργός είπε πως δεν μπορεί και «δεν πρέπει» να κάνει πρόβλεψη: «Θα συνεργαστώ με όποιον κερδίσει, αλλά ο τουρκικός αναθεωρητισμός είναι δομικό πρόβλημα και γι' αυτό η Ελλάδα έχει θωρακιστεί. Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και οικονομία. Οι πολίτες να σκεφτούν ότι ο επόμενος ένοικος του Μαξίμου θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί και να διαχειριστεί εντάσεις. Να έχουμε ισχυρή κυβέρνηση και να μην είναι όμηρος διαφόρων παζαριών. Χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση που μπορεί να την προσφέρει μόνο η ΝΔ».

OΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαεκλογέςΚυριάκος Μητσοτάκηςεκλογές 2023απλή αναλογικήαποτελέσματα εκλογών 2023