Πολιτική|09.05.2023 22:16

Εκλογές 2023 - Μήνυμα συσπείρωσης και νίκης από Μητσοτάκη, Σαμαρά και Καραμανλή στο Ζάππειο

Αλέξανδρος Διαμάντης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Μήνυμα συσπείρωσης και πανστρατιάς εν όψει των εκλογών της 21ης Μαϊου έστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και οι πρώην γαλάζιοι πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Σε ένα κατάμεστο Ζάππειο η «όλη» ΝΔ εξέπεμψε σήμα… νίκης.

Χαρακτηριστική η φράση του Κώστα Καραμανλή λίγο πριν κλείσει την ομιλία του: «Την επόμενη των εκλογών η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση βιώσιμη, με καθαρή εντολή και ορίζοντα τετραετίας. Τη σταθερότητα και την προοπτική αυτή μόνο η παράταξή μας μπορεί να εγγυηθεί. Όπως το κάνει επί μισό σχεδόν αιώνα». Εμφανίστηκε, δε, βέβαιος ότι με τη στήριξη όλων η νίκη της ΝΔ θα είναι γεγονός και μάλιστα εξήρε το έργο της κυβέρνησης: «Αναμφίβολα, η κυβέρνηση έχει να επιδείξει σοβαρό έργο. Η βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες, οι επενδύσεις, η φορολογική μεταρρύθμιση, η ουσιαστική προώθηση του ψηφιακού κράτους, η διαχείριση του μεταναστευτικού, η αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων είναι χειροπιαστά παραδείγματα. Η επόμενη κυβέρνηση, κύριε πρωθυπουργέ, πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς της δημόσιας υγείας και παιδείας, της ασφάλειας των πολιτών και της απονομής της δικαιοσύνης».  

Την ίδια ώρα, ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι η χώρα πλέον δεν γυρίζει πίσω και πως μετά την 21η Μαΐου θα πάμε μπροστά. «Μπροστά σε μιαν Ευρώπη, που βρίσκει το βηματισμό της. Γιατί σήμερα παραπαίει. Και με μιαν Ελλάδα, που έχει σταθεί πλέον στα πόδια της, και χάρις στην ανορθωτική προσπάθεια της κυβέρνησης των τελευταίων τεσσάρων ετών, της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πάρει, επί τέλους, και την επενδυτική βαθμίδα. Προχώρησε, δε, ένα βήμα παρακάτω λέγοντας ότι πλέον η χώρα γίνεται γεωστρατηγικό προπύργιο της Δύσης στην περιοχή της, κι όχι ο αδύναμος κρίκος, ή ο "απροσάρμοστος εταίρος" της Ευρώπης ενώ παράγει ανταγωνιστικά και δεν περιμένει να ζει από επιδόματα. «Μια Ελλάδα που θα επιτρέψει, επί τέλους, τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια ,και θα κρατά τα παιδιά της να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους εδώ. Δεν θα τα στέλνει έξω, απ' όπου όλο και πιο δύσκολα γυρίζουν. Μια Ελλάδα που προσελκύει πρωτοποριακές παραγωγικές επενδύσεις. Δεν τις διώχνει. Μια Ελλάδα που χτίζει συμμαχίες με άλλες χώρες της περιοχής, που ευθυγραμμίζονται στα συμφέροντά τους μαζί μας και που αντιστέκονται κι αυτές στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας.Μια Ελλάδα που τολμά μεταρρυθμίσεις», όπως χαρακτηριστικά είπε.  

Πυρά προς την Ευρώπη

Και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έστρεψαν τα βέλη τους προς την Ευρώπη, μετά και την περιπέτεια της χώρας τα τελευταία χρόνια. Ο Κ. Καραμανλής αφού ξεκαθάρισε ότι σήμερα σχεδόν όλοι αποδεχόμαστε ότι αυτός είναι ο φυσικός μας χώρος και οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη έκανε λόγο για την ανάγκη ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που θα αυξήσει κατακόρυφα την ευρωπαϊκή ισχύ. Δυστυχώς, σήμερα, είπε,  το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει μείνει ημιτελές και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οραματιστών ηγετών αλλά και των λαών των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών. «Σε πλείστες, μάλιστα, περιπτώσεις η αναποτελεσματικότητα, η εσωστρέφεια και η απογοήτευση είναι διάχυτες. Κοντόφθαλμες πολιτικές υπαγορευόμενες από στενά συμφέροντα κρατών μελών υπονομεύουν την κοινή προσπάθεια ή καταλήγουν σε ασυνεννοησία και διενέξεις. Τα μειωμένα ανακλαστικά, η βραδεία αντίδραση στην αντιμετώπιση κρίσεων, όπως η πανδημία και το μεταναστευτικό, έχουν οδηγήσει όχι απλώς σε στασιμότητα, αλλά ίσως και σε υποχώρηση της προοπτικής για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», προσέθεσε.

Αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε την Ευρώπη για την στάση της. « Μιλάω για την εποχή των μνημονίων. Όταν μας επέβαλαν αρχικά λάθος πρόγραμμα προσαρμογής, με λάθος πολλαπλασιαστές! Κι όταν τους το λέγαμε μας επέπλητταν. Μέχρι που παραδέχθηκαν ότι όντως το πρόγραμμά τους δεν έβγαινε κι ότι οι πολλαπλασιαστές τους ήταν λάθος. Κι όταν τα διορθώσαμε όλα αυτά κι άρχισε η χώρα να σημειώνει πρόοδο - και το παραδέχθηκαν και οι ίδιοι - και πάλι δεν μας στήριξαν. Κι έτσι συνέχισε να φουντώνει ο Λαϊκισμός με τα γνωστά αποτελέσματα», σημείωσε.

Το μήνυμα Καραμανλή για τα ελληνοτουρκικά

Νωρίτερα, ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε αναλυτικά στα ελληνοτουρκικά, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί δέχεται απειλές χρήσης βίας κατά του εδάφους της ή να στέλνει μηνύματα κατευνασμού εναντίον της Τουρκίας. «Η Τουρκία επιδιώκει ηγεμονική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας δεν επιφέρει καμία αμφιβολία επ' αυτού. Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου για την αμφισβήτηση νησιών του Αιγαίου είναι δηλωτική και δεν μπορεί να έχουμε αυταπάτες. Η Ελλάδα παγίως είναι έτοιμη να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Όλα τα άλλα ζητήματα είναι λυμένα. Πολύ ορθώς πράξατε κύριε Πρωθυπουργέ που το τονίσατε και πάλι. Το καθεστώς των νησιών είναι δεδομένο και εκτός κάθε άλλης συζήτησης, το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων είναι μονομερές και στη δικαιοδοσία της κάθε χώρας. Τελεία και παύλα!», επισήμανε.

Ο Αντώνης Σαμαράς  υπογράμμισε  ότι πρέπει να διεκδικήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Ελληνική ΑΟΖ και τα οποία δεν θα τα... μοιράσουμε με την Τουρκία.Ο ίδιος, μάλιστα, προανήγγειλε ότι κάποιοι ετοιμάζουν «Πρέσπες του Αιγαίου»! «Η Συμφωνία των Πρεσπών, έχει ήδη δημιουργήσει νέα προβλήματα, και νέα αδιέξοδα στα Βαλκάνια. Ή όπως οι λεγόμενες "Πρέσπες του Αιγαίου", που κάποιοι φαίνεται να ετοιμάζουν...Και που, βέβαια, δεν θα τους περάσει!», είπε.  

Πυρά Μητσοτάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Παραλίγο να γκρεμίσει όσα χτίζαμε επί δεκαετίες 

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης  υπενθύμισε, στρέφοντας τα βέλη του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι «ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός λίγο έλειψε να γκρεμίσει σε μερικές εβδομάδες όσα χτίζαμε επί δεκαετίες το 2015. Το σύνθημα «δεν ξεχνώ» είναι και εδώ». Συνεχίζοντας την επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι κι ο ίδιος πήγε στις Βρυξέλλες και διαπραγματεύτηκε. «Διαπραγματευτικά 5 ώρες και έφερα 31 δισ.. Πρωταθλητές και στην καθιέρωση πλαφόν στο φυσικό αέριο. Κάποιοι δίστασαν, επιμείναμε, διεκδικήσαμε και η πρόταση μας έγινε ευρωπαϊκή απόφαση», πρόσθεσε. Ειδική μνεία έκανε στην ασφάλεια των συνόρων μας που -όπως είπε- είναι και Ευρωπαϊκά σύνορα. «Φυλάξαμε τα σύνορα μας και εξηγήσαμε στην Ευρώπη ότι είναι ευρωπαϊκά. Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να πληρώσει και αυτή για τον φράχτη που θα κατασκευάσουμε στον Έβρο», τόνισε. 

OΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

 

ελληνοτουρκικές σχέσειςειδήσεις τώραΑντώνης ΣαμαράςεκλογέςελληνοτουρκικάΕυρώπηΚώστας Καραμανλήςεκλογές 2023Νέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκης