Πολιτική|12.05.2023 19:49

Εκλογές 2023: Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο μετά τις δηλώσεις Σκέρτσου για τις γερμανικές αποζημιώσεις - Το χρονικό της νέας κόντρας

Newsroom

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πυροδότησε η αποστροφή του Άκη Σκέρτσου όσον αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις, και όσο, το πολιτικό θερμόμετρο χτυπάει «κόκκινο», πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου. 

Εκλογές 2023 - Σκέρτσος: «Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε στο μέσο ότι, η χώρα πρέπει να κοιτάζει στο μέλλον και όχι πίσω, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.

«Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν την απαξιώνω, ούτε την υποβαθμίζω αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ σημαντικές, μείζονες προκλήσεις, που έρχονται από το μέλλον.  Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον. Και πρέπει να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια».

Τσίπρας: «Ακόμα και ένα ευρώ, πρέπει να το διεκδικήσουμε»

Επικριτικά σχολίασε τη δήλωσε Σκέρτσου ο Αλέξης Τσίπρας από τον Έβρο, όπου βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής (12/05). «Να έρχεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και να βγαίνει και να λέει ότι μία πάγια, εθνική διεκδίκηση, αυτή των αποζημιώσεων από την περίοδο της γερμανικής κατοχής και του κατοχικού δανείου, δεν αποτελεί πια διεκδίκηση για τη χώρα μας. Ενώ, 4 χρόνια πριν, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει όλα  τα κόμματα μαζί στη βουλή και υπογράψαμε από κοινού ότι θα διεκδικήσουμε τις γερμανικές επανορθώσεις. Και ένα ευρώ να ήτανε, όπως έλεγε ο αείμνηστος Μανώλης Γλέζος, έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να το διεκδικήσουμε».

ΠΑΣΟΚ: Έτσι εννοεί ο κ. Σκέρτσος τη «σωστή πλευρά της ιστορίας»; 

«Η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Άκη Σκέρτσου, παρά τη σημερινή άτακτη αναδίπλωση δείχνει την επιδερμική, υποχωρητική προσέγγιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Αλήθεια, έτσι εννοεί ο κ. Σκέρτσος την "σωστή πλευρά της ιστορίας"; Δε μάς αξίζει μία χώρα φοβική, που δε διεκδικεί και παραχωρεί συνεχώς έδαφος στη διεθνή διπλωματία. Η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τις θηριωδίες των ναζί αποτελεί διαχρονικό, εθνικό ζήτημα», σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.

ΚΚΕ: «Πρόκληση και προεκλογική κοροϊδία»

Σφοδρή επίθεση κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου εξαπέλυσε το ΚΚΕ με αφορμή τις δηλώσεις του για τις γερμανικές αποζημιώσεις και την διορθωτική δήλωση που εξέδωσε μετά τις αντιδράσεις.

«Η προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να ανασκευάσει τις απαράδεκτες δηλώσεις του για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, χαρακτηρίζοντάς τες τώρα ως "ανοικτό θέμα", αποτελεί πρόκληση και προεκλογική κοροϊδία. Όπως, επίσης, υποκριτική είναι και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που ως κυβερνήσεις δεν τις διεκδίκησαν ποτέ ουσιαστικά» τονίζει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ και συνεχίζει:

«Το ΚΚΕ ανέδειξε διαχρονικά και συνεχίζει να αναδεικνύει πολύμορφα το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων από τη Γερμανία, ως δικαίωμα του ελληνικού λαού και τις διεκδικεί στο σύνολό τους για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, τις αποζημιώσεις των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων, τους πολιτιστικούς θησαυρούς που εκλάπησαν εκείνη την περίοδο» επισημαίνει καταλήγοντας το σχόλιο του κόμματος.

Διευκρινήσεις Σκέρτσου μετά τις αντιδράσεις: «Ανοιχτό το θέμα για την ελληνική κυβέρνηση»

Ο Άκης Σκέρτσος μετά το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Δημοκρατία επανήλθε ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα των αποζημιώσεων είναι ανοιχτό για την ελληνική κυβέρνηση. «Η θέση της Κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι καθαρή και εκφράστηκε στην τελευταία συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Καγκελάριο Σολτς. Παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, ειδικά το κατοχικό δάνειο, και προσβλέπουμε σε συζήτηση και επίλυση με τη γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις νομικές εκκρεμότητες. Το ότι δεν έχουμε βρει λύση δε σκιάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις και προοπτικές. Όλες οι άλλες ερμηνείες είναι εκ του πονηρού και δεν απηχούν την πραγματικότητα», ισχυρίστηκε. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογέςΣΥΡΙΖΑκατοχικό δάνειοειδήσεις τώραΚΚΕΆκης Σκέρτσοςγερμανικές αποζημιώσειςΝέα ΔημοκρατίαΠΑΣΟΚΑλέξης Τσίπραςεκλογές 2023