Πολιτική|12.05.2023 21:25

Εκλογές 2023 – Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 7% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μετά το debate – Τα «δυνατά χαρτιά» και οι «μαύρες τρύπες»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega δείχνει διεύρυνση της διαφοράς ΝΔΣΥΡΙΖΑ, τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην εκτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών.

Εκλογές 2023: Η πρόθεση ψήφου

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 2.105 ατόμων μετά τη διεξαγωγή του debate των πολιτικών αρχηγών. Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 7 μονάδες με 31,1%, έναντι 24,1%, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 8,9% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,6%. Η Ελληνική Λύση είναι στο 2,8% και το ΜέΡΑ25 στο 3,8%. Αναποφάσιστοι δήλωσαν οι πολίτες σε ποσοστό 4,8%, ένα 2,9% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει ενώ, η αδιευκρίνιστη ψήφος υπολογίζεται στο 9,4%.

Στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία φτάνει το 36,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 28%. Το ΠΑΣΟΚ το 10,3%, το ΚΚΕ το 7,4%, η Ελληνική Λύση το 3,3% και το ΜέΡΑ 25, το 4,4%. Όσον αφορά την παράσταση νίκης, το κυβερνών κόμμα, βρίσκεται στο 70% έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ και 2% του ΠΑΣΟΚ.

Τα πρόσωπα

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 37%, με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται στο 22%. Ως καταλληλότερος πολιτικός αρχηγός για να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 32% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 21%.

Το 54% των πολιτών απαντούν ότι ενδιαφέρονται πολύ για τις εκλογές, 32% αρκετά, 8% όχι και τόσο και καθόλου μόλις 6%. Το 93% των πολιτών λέει ότι θα πάει να ψηφίσει σίγουρα ναι (82%) και μάλλον ναι (11%). Μάλλον όχι λέει το 3% και σίγουρα όχι επίσης 3%. Ωστόσο, ένα 57% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θέλει αλλαγή στις επόμενες εκλογές, έναντι ενός 39% που απάντησε ότι επιθυμεί τη συνέχεια.

Η συσπείρωση

Η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται στο 71,1%, με ένα 10,7% να μετακινείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα 5,2% να φεύγει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το αντίστοιχο ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει χαμηλά, στο 62,1%. Χαμηλή συσπείρωση παρουσιάζει και το ΠΑΣΟΚ, στο 56,9% με τους περισσότερους ψηφοφόρους να έρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ (6,6%) και 4,7% από τη ΝΔ. Όσον αφορά τους αναποφάσιστους, το 16% αυτών προέρχονται από τη ΝΔ, με το 7% να προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δυνητικές συνεργασίες

Όσον αφορά τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή τις κυβερνήσεις συνεργασίας, οι απόψεις των πολιτών διίστανται. Το 50% είναι υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και το 47% υπέρ των συνεργασιών. Συγκεκριμένα, όσοι προσδιορίζονται ως κεντροδεξιοί «ψηφίζουν» αυτοδυναμία σε ποσοστό 76%, ενώ σε ποσοστό 72% στηρίζουν οι δεξιοί. Οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί ή κεντροαριστεροί επιθυμούν συνεργασίες σε ποσοστό 65%.

Προστασία των ασθενέστερων και νέα γενιά οι «μαύρες τρύπες» της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Όσον αφορά την αξιολόγηση, το 54% κρίνει αρνητικά το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έναντι 38% που το κρίνει θετικά. Αντίστοιχα, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 73% κρίνει αρνητικά το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με, 21% να το κρίνει αρνητικά.

Η κυβέρνηση παίρνει καλύτερη αξιολόγηση από τους πολίτες στην εξωτερική πολιτική με 48%, τον εκσυγχρονισμό του κράτους με 42%, τα θέματα της οικονομίας με 39%. Χαμηλότερες αξιολογήσεις παίρνει σε ζητήματα όπως η προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων με 26% και η στήριξη της νέας γενιάς με 30%

Τον ΣΥΡΙΖΑ εμπιστεύονται περισσότερο στην προστασία των ασθενέστερων με 25% και τη στήριξη της νέας γενιάς με 23% ενώ χαμηλό βαθμό παίρνει στην εξωτερική πολιτική με 15% και στην ασφάλεια του πολίτη και τον εκσυγχρονισμό του κράτους με 18%.

Τα «δυνατά χαρτιά» των προσώπων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνεται ότι έχει διεθνές κύρος σε ποσοστό 54%. Το 44% τον θεωρεί καλύτερο στον χειρισμό κρίσεων, ενώ το 38% ότι είναι αποτελεσματικός.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται ικανότερος στο να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών με 21% και στο ότι νοιάζεται για τα προβλήματα των ανθρώπων με 20%.

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα για την πλειοψηφία

Από τους ερωτηθέντες, η πλειοψηφία πιστεύει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, με το ποσοστό να φτάνει το 54% έναντι 39% που πιστεύει ότι κινείται προς τη σωστή. Από τα προβλήματα για τα οποία κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι πολίτες, η ακρίβεια είναι στην πρώτη θέση με 33%, με την οικονομία να ακολουθεί με 27%, την ανεργία με 7%, τη διαφθορά με 4% και την ανασφάλεια/ανεπάρκεια κυβέρνησης με 4%.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος ΒελόπουλοςΚΚΕΣΥΡΙΖΑΝίκος ΑνδρουλάκηςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΓιάνης ΒαρουφάκηςεκλογέςΔημήτρης Κουτσούμπαςαποτελέσματα εκλογών 2023ΜέΡΑ25Αλέξης ΤσίπραςδημοσκόπησηΕλληνική ΛύσηMetron AnalysisΠΑΣΟΚεκλογές 2023debateειδήσεις τώραΝέα Δημοκρατία