Πολιτική|13.05.2023 15:50

Αντίδραση ΥΠΕΞ για την προφυλάκιση Μπελέρη - «Σκανδαλώδης απόφαση, η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο»

Newsroom

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΥΠΕΞ μετά την απόφαση προφυλάκισης του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Διονύση Φρέντι Μπελέρη από την Αλβανία.

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Προφυλακίστηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, Διονύσης-Φρέντι Μπελέρης

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, Διονύσης-Φρέντι Μπελέρης και θα μεταφερθεί στις φυλακές Τιράνων. Ο ομογενής κατηγορείται για εξαγορά ψήφων, συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και από τότε κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας.

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες χαρακτήρισε την απόφαση πολιτική, όπως όλό το σκηνικό μέχρι τη σύλληψή του.

Το δικαστικό σώμα θα ανακοινώσει την απόφαση για τον Παντελή Κοκαβέση στο νοσοκομείο των Τιράνων όπου μεταφέρθηκε λόγω προβλημάτων υγείας. Πριν περίπου ένα χρόνο έκανε μεταμόσχευση καρδιάς.

Για το ζήτημα υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση και από την ελληνική πλευρά, ενώ παρενέβη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ από τη Μυτιλήνη έστειλε μήνυμα στην αλβανική κυβέρνηση. 

«Να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία, εκπτώσεις στο κράτος δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί. Αν Αλβανία θέλει να πλησιάσει την ΕΕ έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς που φυλάκισε για να συμμετέχουν στη διαδικασία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και από διπλωματικής πλευράς, υπήρξε κινητοποίηση από το υπουργείο Εξωτερικών.

Η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Καλούμε τις (αλβανικές) αρχές να επιβάλλουν όλους τους νόμους και τους κανονισμούς δίκαια και ισότιμα» διαμήνυσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των εκλογών, καλώντας όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με τους νόμους και τους κανόνες.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανάφερε: «Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τις αρχές και τα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το θεμελιώδες δημοκρατικό τους δικαίωμα για να εκφράσουν τη βούλησή τους μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Είναι σημαντικό για όλους να συμμορφώνονται με τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν τις εκλογές, καθώς και τους διεθνείς κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης αγοράς ή πώλησης ψήφων. Καλούμε τις αρχές να επιβάλλουν όλους τους νόμους και τους κανονισμούς δίκαια και ισότιμα. Αξιωματούχοι της Πρεσβείας των ΗΠΑ συμμετέχουν σε άλλους διεθνείς θεσμούς για την παρακολούθηση των εκλογών σε ολόκληρη τη χώρα».

Το παρασκήνιο της σύλληψης

Την ίδια ώρα, οι συνεργάτες τους υποψήφιοι δημάρχου κάνουν λόγο για «στημένη προβοκάτσια» .

Συγκεκριμένα, κύκλοι κοντά στον Μπελέρη μίλησαν στον Μίλτο Σακελλάρη για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN και ανέφεραν αρχικά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, φαίνεται πως στοχεύει στην αλβανική Ριβιέρα στην περιοχή της Χειμάρρας. Στο σημείο, που έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ, υπάρχουν τα «φιλέτα» τα οποία έχουν πάρει πάρα πολύ μεγάλη αξία. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους φαίνεται πώς ο Αλβανός πρωθυπουργός επιθυμεί να επιτεθεί, με αυτό τον τρόπο, στον Φρέντι Μπελέρη. 

Εκτός από αυτό, οι συνεργάτες του υποψηφίου επισημαίνουν ότι τις τελευταίες 15 ημέρες σε δημοσκοπήσεις και μετρήσεις που είχαν γίνει ήταν ξεκάθαρο ότι ο Φρέντι Μπελέρη επρόκειτο να κερδίσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Χειμάρρα, σε δύο μέρες. Όπως σημειώνουν, αυτό ήταν κάτι που το γνώριζαν και οι ίδιοι και η κυβέρνηση του Έντι Ράμα αλλά και η ελληνική κυβέρνηση. Αυτός ήταν και ο λόγος που περίμεναν κάποια προβοκάτσια η οποία, σύμφωνα με τους συνεργάτες Μπελέρη, στόχευε στους 1.400 Έλληνες οι οποίοι επρόκειτο να ταξιδέψουν από την Αθήνα στη Χειμάρρα με πούλμαν για να ψηφίσουν στην περιοχή δίνοντας, φυσικά, ισχυρό προβάδισμα στον Έλληνα υποψήφιο.

Τονίζουν, ακόμη, πως ο Φρέντι Μπελέρη θα είναι κανονικά υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές, όπως και να’ χει, και ότι ο Έντι Ράμα, από την περασμένη Κυριακή, είχε επιτεθεί, τουλάχιστον τέσσερις φορές, κατά Μπελέρι σε φιλοκυβερνητικά μέσα, εξαπολύοντας το μένος του κατά του Έλληνα υποψηφίου, όπως λένε οι συνεργάτες του τελευταίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Φρέντυ Μπελέρηςειδήσεις τώραΑλβανίαΧειμάρραΥΠΕΞπροφυλάκιση