Πολιτική|17.05.2023 07:50

Εκλογές 2023 - Οι υποψήφιοι: Ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι παντελώς άσχετος από πολεμικές τέχνες αλλά νιώθει Μικρός Ήρωας

Newsroom

Λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι υποψήφιοι βουλευτές απαντούν στο ερωτηματολόγιο του ethnos.gr για τις πολιτικές επιρροές τους, τον ελεύθερο χρόνο τους, τα σχέδια και τις επιδιώξεις τους αλλά και τους ήρωες -πραγματικούς ή φανταστικούς- που τους εμπνέουν. Ο Νικήτας Κακλαμάνης, Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, είναι παράλληλα και υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α' Αθηνών.

1. Πώς αυτοπροσδιορίζεστε πολιτικά και ποια πιστεύετε ότι είναι η βασική διαφορά δεξιάς – αριστεράς;

Το φυσικό περιβάλλον μου ήταν, είναι και θα είναι η Νέα Δημοκρατία, εκεί όπου καλλιεργούνται ελεύθερα εναλλακτικές  τάσεις και ιδέες. Προσωπικά και διαχρονικά έχω ταχθεί υπέρ του κοινωνικού φιλελευθερισμού, όπως τον εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Πιστεύω στη δύναμη της ελεύθερης οικονομίας, πάντα όμως σε συνδυασμό με μια σταθερή κρατική παρέμβαση προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών. Ακολουθώ πιστά τη φιλοσοφία που έχει τον Άνθρωπο στην κορυφή της πολιτικής βούλησης.

Η κύρια διαφορά μας με την Αριστερά είναι ότι δεν έχουμε ιδεολογικές αγκυλώσεις, δεν κάνουμε κριτική για την κριτική, δεν επενδύουμε σε φτηνά προσχήματα, αλλά σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε λύσεις για όλους, με λογική και ευαισθησία.

2. Οι μεγαλύτερες πολιτικές επιρροές σας (άλλοι πολιτικοί, συγγραφείς, στοχαστές) και για ποιο λόγο;

Όπως έχω ξαναπεί, πολιτικά με έχει καθορίσει η μορφή τού Ευάγγελου Αβέρωφ, ο οποίος άλλωστε υπήρξε και πολιτικός μου πατέρας. Στο ίδιο μήκος κύματος και με ζητούμενο μια ισχυρή Ελλάδα μέσα σε ένα ισότιμο ευρωπαϊκό περιβάλλον, επηρεάστηκα καθοριστικά από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Σε επίπεδο συγγραφικό αλλά και πολιτικό θαύμαζα από τα νιάτα μου δυο ακόμα γνήσιους κεντροδεξιούς: τον Γεώργιο Αγγέλου Βλάχο και τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, για τα δοκίμια και την αντιστασιακή του δράση.

3. Τις (λίγες) ελεύθερες ώρες σας κατά την προεκλογική περίοδο, με τι ασχολείστε; Πώς χαλαρώνετε;

Τον τελευταίο καιρό σπάνια έχω χρόνο αποκλειστικά για μένα, πέρα από τον βραδινό ύπνο. Αυτό που με ξεκουράζει και με ηρεμεί είναι είτε να βάλω τον Χατζιδάκι να παίζει στο cd, είτε να παρακολουθήσω τις αγαπημένες μου ταινίες ξαπλωμένος στον καναπέ. Φυσικά, αυτό εξακολουθεί ακόμα να είναι “ένα όνειρο τρελό - όνειρο απατηλό”...

4. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια ενός “πολιτικού λάθους”; Σε ό,τι αφορά το κόμμα σας, ποιο θα λέγατε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει;

Είμαι της άποψης ότι τα σοβαρά λάθη στην πολιτική ξεκινούν πάντοτε από ένα ηθικό ατόπημα. Βέβαια, είναι δεδομένο ότι όποιος πασχίζει για κάτι, σίγουρα θα κάνει και λάθη. Ο Ρούσβελτ έλεγε πως “όταν πρέπει να πάρεις μια απόφαση, το καλύτερο πράγμα είναι να κάνεις το σωστό. Το δεύτερο καλύτερο πράγμα είναι να κάνεις λάθος. Το χειρότερο απ’ όλα είναι να μην κάνεις τίποτα”. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι, εν μέσω ακραίων συνθηκών κρίσης και πανδημίας, η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να απαλλαχτεί άμεσα από τις παθογένειες της λειτουργίας του Κράτους, όπως της παραδόθηκαν το 2019. Κινητοποιήθηκε μεν, αλλά υπό το βάρος της υγειονομικής απειλής. Αυτή ήταν μια λειτουργική αστοχία, πλην όμως δεν ενείχε πραγματική πρόθεση ή ηθική εκτροπή. Ωστόσο, δεν παύει να χρεώνεται στην παράταξη.

5. Ποιον πολιτικό άλλου κόμματος εκτιμάτε και γιατί;

Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι συνάδελφοι και φίλοι μου από άλλες παρατάξεις. Αν πρέπει να αναφερθώ σε έναν, θα σας έλεγα τον Κώστα Ζαχαριάδη. Αφενός γιατί πρόκειται για έναν μετριοπαθή και διαβασμένο αντίπαλο, αφετέρου δε γιατί ο χαρακτήρας του προάγει αυτό που λέμε “πολιτικό πολιτισμό”, στον οποίο κι εγώ επενδύω.

6. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε αν εκλεγείτε;

Επειδή κάθε μέρα εδώ και 33 χρόνια ακολουθώ την ίδια πορεία ως πολιτικός, θα σας έλεγα ότι αρχικά θα κάνω αυτό που έκανα πάντα: θα συνεχίσω να μάχομαι μέσα στη Βουλή, όπως ακριβώς θέλουν οι άνθρωποι που με εμπιστεύονται. Εκτός όμως από αυτό, θα εξακολουθήσω να είμαι στους δρόμους μαζί με τους ανθρώπους τής Α’ Αθηνών. Κυρίως για τα καθημερινά τους προβλήματα, για την υγεία και την τσέπη τους, αλλά και για τα μεγάλα εθνικά θέματα, που όλους μας απασχολούν. Γιατί για να μπορείς να μιλήσεις για τον πολίτη εντός Βουλής, πρέπει πρώτα να τον ακούς πρόθυμα εκτός Βουλής. Αυτό έχω μάθει να κάνω και δεν πρόκειται φυσικά να αλλάξω σήμερα, μετά από 11 εκλογικές αναμετρήσεις.

7. Γιατί πιστεύετε ότι η πλειοψηφία των πολιτών απαξιώνει την πολιτική; Τι έχει πάει λάθος;

Τα τελευταία χρόνια, ζούμε σε μια συγκυρία όπου η κρίση αλλά και προσφάτως η πανδημία επέφερε κόπωση της κοινωνίας απέναντι στην πολιτική.

Σε αυτήν αν προσθέσουμε τον πολιτικό εκχυδαϊσμό και την έλλειψη ηθικής ραχοκοκαλιάς από μια μερίδα πολιτικών, καταλήγουμε στο ότι οι πολίτες δεν έχουν άδικο. Γιατί ξέρουν πως στην πολιτική πρέπει να τιμάς τα παντελόνια σου, να είσαι κύριος και προσγειωμένος στην πραγματικότητα. Αλλιώς κανείς δεν μπορεί να συνδεθεί μαζί σου για να σε εμπιστευτεί.

8. Με ποιον φανταστικό χαρακτήρα βιβλίου, ταινίας ή κόμικ ταυτίζεστε;

Με τον Γιώργο Θαλάσση από τον Μικρό Ήρωα. Γιατί νιώθω κι εγώ ακόμα “έφηβος” και πάντα έτοιμος να δώσω τον υπέρ πάντων αγώνα μου για την Ελλάδα. Στο μόνο που διαφέρουμε είναι ότι είμαι παντελώς άσχετος από πολεμικές τέχνες!

9. Αν η ζωή σας γινόταν ταινία ποιος ηθοποιός θα σας υποδυόταν και γιατί;

Δύσκολη ερώτηση... Από τη νεότερη γενιά θα σας έλεγα μάλλον τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, γιατί το παίξιμό του βγάζει μια ήρεμη δύναμη... κάτι το γήινο, το προσιτό. Αυτό με εκφράζει.

10. Μοιραστείτε με το ethnos.gr (χωρίς να κλέβετε) την τελευταία φωτογραφία που τραβήξατε στο κινητό σας

Ιδού: Μια τετράποδη ψηφοφόρος μου…

Νικήτας Κακλαμάνηςεκλογέςεκλογές 2023ειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαυποψήφιοιΕκλογές Q+A