Πολιτική|17.05.2023 07:40

Εκλογές 2023 - Οι υποψήφιοι: Ο Μιχάλης Κριθαρίδης -αν εκλεγεί- θέλει πρώτα να σταματήσει το φευγιό των συνομηλίκων του στο εξωτερικό

Newsroom

Λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι υποψήφιοι βουλευτές απαντούν στο ερωτηματολόγιο του ethnos.gr για τις πολιτικές επιρροές τους, τον ελεύθερο χρόνο τους, τα σχέδια και τις επιδιώξεις τους αλλά και τους ήρωες -πραγματικούς ή φανταστικούς- που τους εμπνέουν. Ο Μιχάλης Κριθαρίδης είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΜέΡΑ25 στην Α' Θεσσαλονίκης.

1. Πώς αυτοπροσδιορίζεστε πολιτικά και ποια πιστεύετε ότι είναι η βασική διαφορά δεξιάς – αριστεράς;

Ως αριστερός, πιστεύοντας ακριβώς ότι η βασική διαφορά μεταξύ δεξιάς και αριστεράς είναι αν αποδέχεσαι ή όχι την εκμετάλλευση των ανθρώπων και της φύσης, όπως και την ανισότητα, την αδικία και εν τέλει και την ανελευθερία.

Αν τα αποστρέφεσαι όλα αυτά και δεν βάζεις τα κέρδη πάνω από τις ζωές, πάνω από την ελευθερία, τα δικαιώματα και το περιβάλλον, δεν μπορείς να είσαι δεξιός. Βέβαια, όλα αυτά ισχύουν σε συνθήκες ενός "κανονικού καπιταλισμού" και της ταξικής του πάλης, σήμερα δεν έχουμε να κάνουμε ούτε καν απλώς με αυτό ακριβώς, γιατί τα κέρδη πλέον είναι πρόσοδοι και η εκμετάλλευση συμπορεύεται με τον αυταρχισμό και την ακροδεξιά ατζέντα. Ενώ και το τι δηλώνει πια ο καθένας και πως αυτοπροσδιορίζεται, είναι σχετικό.

2. Οι μεγαλύτερες πολιτικές επιρροές σας (άλλοι πολιτικοί, συγγραφείς, στοχαστές) και για ποιο λόγο;

Ο Έντουαρ Λουί σίγουρα, με τον τρόπο με τον οποίο αναδεικνύει με ωμότητα τόσο τον ανελέητο ταξικό πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι γαλλικές Κυβερνήσεις στους φτωχότερους γάλλους, όσο και στο πως πολλές φορές η εκμετάλλευση και η αδικία υφίστανται σε πολλαπλά και διαφορετικά επίπεδα (ταξικό, έμφυλο, εκμετάλλευση μεταναστών και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων κ.ο.κ.). Επιπλέον, ο Λουί καταδεικνύει και το πώς και η γαλλική σοσιαλδημοκρατία συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτές τις εξελίξεις, αλλά και το πώς όλα αυτά παράλληλα λειτουργούν ευνοώντας την άνοδο ακροδεξιών και φασιστικών μορφωμάτων στην Γαλλία, αλλά και συνολικά στην Ευρώπη, εξαιτίας ακριβώς αυτών των απάνθρωπων πολιτικών της γενικευμένης λιτότητας για τους πολλούς.

3. Τις (λίγες) ελεύθερες ώρες σας κατά την προεκλογική περίοδο, με τι ασχολείστε; Πώς χαλαρώνετε;

Επειδή είναι σχεδόν ανύπαρκτες δυστυχώς, συνήθως είτε κάπου έξω με συνοδοιπόρους/ισσές, είτε προσπαθώντας απλώς να ξεκουραστώ στο σπίτι, είτε βλέποντας σκρολάροντας στο FB.

4. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια ενός “πολιτικού λάθους”; Σε ό,τι αφορά το κόμμα σας, ποιο θα λέγατε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει;

Ως κάτι το οποίο θα έκανες διαφορετικά αν είχες τα ίδια δεδομένα όταν το έκανες! Για το λόγο αυτό δεν πιστεύω ότι θα κάναμε κάτι διαφορετικά ως κόμμα, αν αποφασίζαμε με τα ίδια στοιχεία.

5. Ποιον πολιτικό άλλου κόμματος εκτιμάτε και γιατί;

Αρκετούς κι αρκετές νέους πολιτικούς που εισφέρουν πέραν όλων των άλλων και έναν διαφορετικό τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται. Αν έμπαινα σε ονοματολογία, ίσως να αδικούσα κάποιον.

6. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε αν εκλεγείτε;

Θα προσπαθούσα να σταματήσω το φευγιό των συνομηλίκων μου στο εξωτερικό, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο αν σταματήσει η ερημοποίηση της χώρας με την εφαρμογή των μνημονίων.

7. Γιατί πιστεύετε ότι η πλειοψηφία των πολιτών απαξιώνει την πολιτική; Τι έχει πάει λάθος;

Πολλά πράγματα. Πρώτα απ' όλα μια καταστροφή της χώρας και της οικονομίας με την εναλλαγή ενός κακώς νοούμενου δικομματισμού. Έπειτα, η προδοσία της ελπίδας και ο χαρακτηρισμός της αντίστασης ενός λαού και της νεολαίας του, ως αυταπάτη, με την ταυτόχρονη προσπάθεια εμπέδωσης του δόγματος ότι δεν υπάρχει εναλλακτική (TINA - There is no alternative). Δεν είναι και λίγα αυτά για να απαξιώσουν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι την πολιτική. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι μπορεί κάτι να αλλάξει με αυτή την στάση. Χρειάζεται ενεργός συμμετοχή.

8. Με ποιον φανταστικό χαρακτήρα βιβλίου, ταινίας ή κόμικ ταυτίζεστε;

Ένας ήρωας ταινίας με τον οποίο βιώνω άμεση ταύτιση είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας "Το βλέμμα του Οδυσσέα", του Θεοδώρου Αγγελόπουλου. Ο Α., που ενσαρκώνει επί της ουσίας έναν σύγχρονο Οδυσσέα, περιδιαβαίνει τις βαλκανικές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αντικρίζοντας τα συντρίμμια της πτώσης των πολιτικών ιδεωδών του. Το βλέμμα του πρωταγωνιστή όμως, θα αναζητήσει μια νέα προοπτική στο μυητικό αυτό ταξίδι, μια προοπτική ελπίδας για την αναγέννηση των ιδανικών της Αριστεράς, μέσα από τις στάχτες.

9. Αν η ζωή σας γινόταν ταινία ποιος/α ηθοποιός θα σας υποδυόταν και γιατί;

O Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ που είναι και συνοδοιπόρος μας στην Προοδευτική Διεθνή (Progresssive International). Ο μεξικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης έχει υποδυθεί τον Τσε Γκεβάρα στην αυτοβιογραφική ταινία "Το ημερολόγιο μιας μοτοσικλέτας", ενώ έχει πρωταγωνιστήσει και στην ταινία "Νο" για το δημοψήφισμα του 1988 στη Χιλή για την παραμονή ή όχι του δικτάτορα Πινοσέτ στην εξουσία. Πρόκειται για έναν ηθοποιό έντονα πολιτικοποιημένο και ενεργά ενταγμένο στην Αριστερά.

10. Μοιραστείτε με το ethnos.gr (χωρίς να κλέβετε) την τελευταία φωτογραφία που τραβήξατε στο κινητό σας

Πρόκειται για φωτογραφία από το περίπτερο του ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη στη Θεσσαλονίκη με το κεντρικό μας προεκλογικό σύνθημα.

Bonus: Χωρίς να ξέρετε ποιος είναι, τι θέλετε να ρωτήσετε τον επόμενο υποψήφιο-καλεσμένο μας;

Αν πιστεύει πραγματικά μπορούμε να προσποιούμαστε ότι βγήκαμε από τον φαύλο κύκλο της κρίσης με πολύ χειρότερα οικονομικά απ' όταν μπήκαμε.

Εκλογές Q+Aεκλογές 2023εκλογέςΜέΡΑ25ειδήσεις τώραυποψήφιοι