Πολιτική|16.05.2023 14:00

Εκλογές 2023: Live streaming η διακαναλική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο

Newsroom

Διακαναλική συνέντευξη παραχωρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναφερθεί στα διακυβεύματα των εκλογών της 21 Μαΐου και στην πρόταση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Εκλογές 2023: Τι απάντησε ο Τσίπρας για την κοστολόγηση του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας για την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και απαντώντας στις κατηγορίες της κυβέρνησης για υπερφορολόγηση, ο Αλέξης Τσίπρας, σχολίασε ότι «ο κόσμος θυμάται ποιος έβαλε τη χώρα στα μνημόνια» και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει πλήρη εικόνα των δημοσιονομικών δυσκολιών της χώρας». «Το πρόγραμμα μας είναι απόλυτα κοστολογημένο. Η μείωση του ΕΦΚ σύμφωνα με τον Μητσοτάκη είναι 4 δισ. Ο κ. Σταϊκούρας είπε άλλα. Η μείωση του ΕΦΚ θα κοστίσει 1,5 δισ. Όταν κάποιος κάνει αποτίμηση, αυτή δεν γίνεται σε βάθος 4ετίας, αλλά σε ετήσια βάση. Το κόστος είναι περίπου 5,5 δισ. σε ετήσια βάση και είναι βιώσιμο».

Για το πώς θα σχηματιστεί προοδευτική διακυβέρνηση

«Όπως δείχνουν οι μετρήσεις μας, το πρώτο κόμμα με το τρίτο θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αν κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης πιστεύω θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση και δεν θα το ρισκάρει. Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε κυβέρνηση. Θα πάμε σε σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Ο κ. Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν το alter ego του Μητσοτάκη εκφράζοντας απόψεις του Σόιμπλε και έτσι έκανε μεγάλο δώρο στον Μητσοτάκη. Η προοδευτική κυβέρνηση θα βασίζεται στην ανάταξη της κοινωνίας, της οικονομίας και της Δικαιοσύνης».

Κάλεσμα στους νέους να ψηφίσουν - «Ο Μητσοτάκης συνέτριψε τα όνειρά τους»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους νέους ανθρώπους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να ψηφίσουν, σχολιάζοντας ότι την τελευταία τετραετία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους στοχοποίησε συστηματικά. «Είδαν στο πετσί τους τη συντριβή των δικαιωμάτων τους», σημείωσε και αναφέρθηκε στην ΕΒΕ η οποία τους μετατρέπει σε «πελατεία» για τα κολέγια. «Διαλύθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας. Το ξεχάσαμε το ξύλο στις πλατείες;», σημείωσε μεταξύ άλλων ενώ πρόσθεσε ότι οι μετρήσεις δείχνουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις ηλικίες από 17 - 45 ετών. « Αν πάνε στην κάλπη το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό. Τους καλούμε να πάνε στην κάλπη για να πάνε στον κουβά οι προβλέψεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μηδενικό ΦΠΑ σε είδη άμεσης ανάγκης

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε ερώτηση για το κατά πόσο είναι δυνατό ένα μέτρο όπως η μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα απαντώντας ότι σε όλες τις χώρες υπήρξαν τέτοια μέτρα ενώ πρόσθεσε ότι ακόμα και η κυβέρνηση μείωσε τον ΦΠΑ σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως η οικοδομή και ο τουρισμός, ώστε να υπάρχει ανταγωνιστικότητα. «Σε είδη άμεσης ανάγκης θα θεσπίσουμε μηδενικό ΦΠΑ και ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά για να περάσει η μείωση στον καταναλωτή».

Παρακολουθήσεις: Όποιος έχει αυτά τα στοιχεία μπορεί να εκβιάζει για χρόνια το πολιτικό σύστημα

Αναφερόμενος στο θέμα των υποκλοπών, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι «ίσως πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο», τονίζοντας ότι «αποδεδειγμένα βρέθηκαν στοιχεία για παρακολούθηση του αρχηγού του τρίτου κόμματος, των υπουργών και της διοίκησης του στρατεύματος». Είπε ακόμα ότι «έχουμε την παρακολούθησή τους από ένα κέντρο το οποίο ήταν υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού» υπογραμμίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για εννέα μήνες συγκάλυπτε το σκάνδαλο και ξαφνικά στο πρόσφατο debate το ομολόγησε παραδεχόμενος ότι δεν υπήρχε λόγος εθνικής ασφάλειας για την παρακολούθηση των προσώπων αυτών.

«Ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει αν κάνει τους πολίτες συνένοχους σε αυτό το σκάνδαλο. Έβλεπε τα πάντα στο τηλέφωνο», σημείωσε ο κ. Τσίπρας ενώ υποστήριξε ότι «με αυτά τα στοιχεία μπορεί να εκβιάζει το πολιτικό σύστημα για χρόνια». Κατά τον κ. Τσίπρα να η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές το σκάνδαλο θα συγκαλυφθεί, ενώ αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκροτηθεί απευθείας προανακριτική επιτροπή για να λογοδοτήσουν τα πολιτικά πρόσωπα. «Ελπίζω να δεχθεί ο κ. Ανδρουλάκης», σχολίασε.

Για τις σχέσεις με την Αλβανία και την προφυλάκιση Μπελέρη

Ερωτημένος για τις σχέσεις της Ελλάδας με τα υπόλοιπα Βαλκάνια και τα όσα έγιναν στην Αλβανία με την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αντί να ασχοληθεί με τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας τα άφησε στην άκρη και πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

«Ο κ. Ράμα είχε βγάλει μία εγκύκλιο για τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας, και εμείς θέσαμε αμέσως ζήτημα για την ενταξιακής πορείας της Αλβανίας. Ο Μητσοτάκης το άφησε στην άκρη και πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία χωρίς να βάλει κανέναν όρο. Έχει το θράσος να μας εγκαλεί για τον πατριωτισμό μας; Εμείς βάλαμε μπροστά το πατριωτικό συμφέρον, το ίδιο κάναμε και με την Τουρκία. Το ίδιο κάναμε και με τη Βόρεια Μακεδονία», σημείωσε και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για υποκρισία, όσον αφορά στο Μεκεδονικό.

Για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και το ιδιωτικό χρέος

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τη μείωση του ιδιωτικού χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι «έχουμε παρουσιάσει ένα ολιστικό σχέδιο. «Υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι το 2020. Ο κ. Μητσοτάκης επέκτεινε την ισχύ λόγω της πανδημίας και στη μετά έφερε τον πτωχευτικό κώδικα. Τα funds θέλουν το 100% της εμπορικής αξίας. Εμείς παρουσιάσουμε λύσεις. Νομοθετούμε τη λειτουργία των funds και ταυτόχρονα φτιάχνουμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Δίνουμε 2 επιλογές. Μια βραχυχρόνια και μια μακροχρόνια. Αυτή είναι η λύση που προτείνουμε ταυτόχρονα θεσπίζουμε και τη δικαστική προστασία αν δεν υπάρξει λύση», σημείωσε και στη συνέχει τόνισε ότι «Δεν θα δεχθούμε τη λεηλασία της μεσαίας τάξης. Κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό. Υποσχόμαστε ότι θα βρούμε λύσεις για τον φόβο της μεσαίας τάξης».

Για την Επενδυτική βαθμίδα

Για το ότι η χώρα δεν απέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, ο Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Έχω πλήρη επίγνωση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Καταφέραμε το ακατόρθωτο το 2015 με διευθέτηση του χρέους και έξοδο από τα μνημόνια. Είχαμε και 37 δις. στα δημόσια ταμεία. Χάθηκε ευκαιρία το 2019 να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Η οικονομία δεν πάει καλά όσο νομίζουμε. Είναι εκεί που την αφήσαμε εμείς. Αυτό δείχνει ο αναπτυξιακός ρυθμός. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απολογηθεί για την επενδυτική βαθμίδα. Μόνο αυτό είχαμε αφήσει ανολοκλήρωτο. Το έλεγε κάθε χρόνο ότι θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα».

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, πρτοανήγγγειλε την άμεση κατάργησή της σε περίπωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «Πανελλαδικές δίνουμε δεκαετίες. Γνωρίζουμε ότι ποτέ δεν υπήρχε κόφτης. Έφερε ο κ. Μητσοτάκης αυτόν τον κόφτη για να μειωθούν οι δαπάνες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και για να σπρώξει πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια. Η αθλιότητα θα τερματιστεί Θα μπουν στα Πανεπιστήμια αυτοί που πρέπει».

Τέμπη

Για την τραγωδία των Τεμπών σχολίασε: «Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια δήλωση ντροπιαστική. Είπε ότι τα Τέμπη ήταν μια πρόσκαιρη ζημιά την οποία ξεπέρασε. Από την πρώτη στιγμή είπε ότι την ευθύνη είχε ένας σταθμάρχης. Ποιο γαλάζια βύσμα τον έβαλε εκεί, χωρίς προϋπηρεσία; Γιατί αυτά τα ψέματα με την τηλεδιοίκηση; Ήθελαν να μας πείσουν ότι υπήρχε τηλεδιοίκηση, ενώ αυτή καταστράφηκε μετά τις εκλογές, το 2019. Μας έλεγαν ότι δεν υπήρχε ποτέ και ότι επί των ημερών μας κάηκε. Αυτή είναι αθλιότητα τους. Ένας δεν αποκατέστησε αυτή τη ζημιά και ο κ. Καραμανλής έλεγε ντροπή. Τώρα είναι υποψήφιος στις Σέρρες επειδή λέγεται Καραμανλής. Αυτό είναι το κόμμα της ΝΔ. Οικογενειοκρατία παντού. Πρέπει μνα υπάρξουν απαντήσεις».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογέςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχίααποτελέσματα εκλογών 2023Ζάππειοεκλογές 2023Αλέξης Τσίπρας