Πολιτική|16.05.2023 18:26

Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης στο Reuters: «Ξέρω ότι πολλοί Έλληνες αγωνίζονται» - Λέει πως έχει μάθει να είναι «τολμηρός» με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Newsroom

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν τις εκλογές της Κυριακής (21/5), δήλωσε ότι έχει μάθει «να είναι τολμηρός» στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς επιδιώκει την επανεκλογή του σε μία χώρα που κάποτε ήταν το «προβληματικό παιδί» της ευρωζώνης.

Εκλογές 2023: Ο Μητσοτάκης θέλει «να απελευθερώσει το αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ελπίζει να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής με καθαρή πλειοψηφία, «για να απελευθερώσει το αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας», όπως ανέφερε ο ίδιος στο πρακτορείο Reuters.

«Ελπίζω ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια μου θα είναι χρόνια ταχείας ανάπτυξης για την Ελλάδα, αλλά ανάπτυξης που θα περιορίσει επίσης τις ανισότητες και θα διασφαλίσει ότι θα επικεντρωθούμε στη στήριξη εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα βγήκε από μία δεκαετή περίοδο κρίσης του χρέους που εξανεμίζει σχεδόν το ένα τέταρτο της οικονομικής της παραγωγής.

Η COVID-19 και ο υψηλός πληθωρισμός -που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία ο οποίος εκτόξευσε τους λογαριασμούς ενέργειας στα ύψη- έχουν πλήξει τα νοικοκυριά που εξακολουθούν να ταλανίζονται από μια δεκαετία λιτότητας, ενώ η οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,3% φέτος από 5,9% το 2022.

Ενώ βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί για να κρατήσει τα οικονομικά της Ελλάδας σε τάξη, ο Μητσοτάκης έχει δαπανήσει πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε μέτρα ανακούφισης από το 2020, αύξησε τις συντάξεις και αύξησε τον μηνιαίο κατώτατο μισθό κατά 20% στα 780 ευρώ για να αμβλύνει την κρίση του κόστους ζωής, όπως γράφει το Reuters.

Στόχος του είναι επίσης να αυξήσει τα έσοδα από την -οικονομικά ζωτικής σημασίας- τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας από 18 δισεκατομμύρια σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως με την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων για την προσέλκυση ταξιδιωτών πέραν της υψηλής περιόδου από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.

Το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, προηγείται έναντι του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, όπως μεταδίδει το πρακτορείο. Ωστόσο, οι εκλογές της Κυριακής ενδέχεται να μην αναδείξουν έναν απόλυτο νικητή λόγω του νέου συστήματος διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Μια δεύτερη ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου, εκτός εάν σχηματιστεί συνασπισμός, κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα προτιμούσε να αποφύγει.

Έχει υποσχεθεί να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει την πιστοληπτική της ικανότητα σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να αυξήσει τους μισθούς κατά μέσο όρο 25% μέχρι το 2027, όπως γράφει πάντα το Reuters.

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι μισθοί είναι ακόμη χαμηλοί», δήλωσε. «Ξέρω ότι πολλοί Έλληνες αγωνίζονται».

«Όταν υπάρχει αμφιβολία, να είστε τολμηροί»

Επίσης, ο πρωθυπουργός λέει ότι η Ελλάδα, που εξακολουθεί να είναι το πιο υπερχρεωμένο κράτος της ευρωζώνης, μπορεί να διαπραγματευτεί μια στρατηγική σχετικά με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος με τους δανειστές της ευρωζώνης.

«Οι χώρες με υψηλό χρέος χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μειώσουν το χρέος τους και χρειάζονται μια εξατομικευμένη προσέγγιση», δήλωσε. «Μπορούμε να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2%. Και αυτό είναι που δεσμευόμαστε», είπε.

Ερωτηθείς αν έχει διδαχθεί μαθήματα κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων ετών της θητείας του, είπε: «Πολλά μαθήματα, αν μη τι άλλο. Όταν υπάρχει αμφιβολία, να είστε τολμηροί, αντί να συγκρατηθείτε. Όταν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις... Θέλω πραγματικά να βάλω την Ελλάδα σε διαφορετική τροχιά».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι η Ελλάδα το 2023 είναι σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν το 2019. Και θέλω να χτίσω πάνω σε αυτό», είπε ο Μητσοτάκης, λέγοντας για την αντιπολίτευση: «Υπόσχονται το φεγγάρι σε όλους».

«Πάντα θα τείνω χέρι φιλίας στην Τουρκία»

Γείτονες και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν εδώ και χρόνια μια σκιώδη «μάχη» για θέματα που κυμαίνονται από τα θαλάσσια δικαιώματα στο Αιγαίο μέχρι το εθνικά διαιρεμένο νησί της Κύπρου.

«Πάντα έλεγα ότι δεν υπάρχει λόγος η σχέση μας να είναι συγκρουσιακή», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε όμως ότι το δόγμα της Τουρκίας για τη Γαλάζια Πατρίδα -που υπερασπίζεται μια πιο διεκδικητική πολιτική σε τμήματα της Μεσογείου- ήταν «βαθιά αναθεωρητικό» και παραβίαζε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

«Το βασικό μου καθήκον είναι να βεβαιωθώ ότι υπερασπίζομαι αυτά τα δικαιώματα», είπε. «Ταυτόχρονα, θα τείνω πάντα το χέρι της φιλίας στην Τουρκία».

Κυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραεκλογές 2023απλή αναλογικήΝέα Δημοκρατίαεκλογέςαποτελέσματα εκλογών 2023