Πολιτική|17.05.2023 07:00

Εκλογές 2023: Τι διευκρινίζει η Κουμουνδούρου για την αναφορά Τσίπρα σε «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» - Μονόδρομος η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ;

Βούλα Κεχαγιά

«Στόχος μας και επιθυμία μας είναι η σταθερή κυβέρνηση μακράς πνοής, που στους γενικούς της σκοπούς θα εντάσσει και όλους τους ειδικούς». Με αυτά τα λόγια διασαφηνίζουν κύκλοι της Κουμουνδούρου τη χθεσινή αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην πιθανότητα να ανοίξει μια συζήτηση για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού μετά τις εκλογές προκειμένου (σύμφωνα με το ερώτημα που τέθηκε) να προχωρήσει την κάθαρση στο σκάνδαλο των υποκλοπών και την τραγωδία στα Τέμπη.

Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ δεν μίλησε για κυβέρνηση ειδικού σκοπού -αντιθέτως είπε για συσχετισμούς που μπορούν να βοηθήσουν στην συγκρότηση μακράς πνοής και όχι ειδικού σκοπού- εντούτοις οι περαιτέρω αναφορές του στην πιθανότητα να ανοίξει μία σχετική συζήτηση την επομένη των εκλογών πυροδότησαν πολλές συζητήσεις και την έντονη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και της Νέας Δημοκρατίας συνολικά όπως επίσης και αρνητική αντίδραση εκ μέρους του κ. Ανδρουλάκη.

Εκλογές 2023: Τα επίμαχα σημεία από τη διακαναλική συνέντευξη Τσίπρα στο Ζάππειο 

Τα επίμαχα σημεία από τη διακαναλική συνέντευξη στο Ζάππειο που προκάλεσαν την πρόκληση σεναρίων μιας βραχύβιας κυβέρνησης αλλά σημειωτέον δεν επαναλήφθηκε τίποτε σχετικό κατά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ανοιχτή συγκέντρωση χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη ήταν τα εξής:

«... εμένα αυτή την στιγμή αυτό που με απασχολεί είναι η νίκη στις εκλογές. Γιατί πιστεύω ότι η νίκη ξεκλειδώνει την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης, κυβέρνησης μακράς πνοής και σταθερότητας. Από εκεί και πέρα, ας δούμε τα αποτελέσματα θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε, να εκτιμήσουμε. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Είναι μια κυβέρνηση τετραετίας, σταθερότητας, μακράς πνοής που θα συμπεριλάβει και όλους αυτούς τους ειδικούς σκοπούς που είναι καίριας σημασίας για τη Δημοκρατία μας και την κοινωνία».

Αργότερα, μάλιστα, και μετά την εντονότατη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου για την πιθανότητα -όπως ερμηνεύθηκε- επιδίωξης σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού η Κουμουνδούρου σχολίασε δια της Πόπης Τσαπανίδου: «Ο κ. Σκέρτσος μάλλον θα παρακολούθησε άλλη συνέντευξη. Εκτός και αν το γαρ πολύ τού πανικού γεννά παραφροσύνη».

Επί της ουσίας, πάντως, σε σχέση με το σκάνδαλο των υποκλοπών ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα πρέπει να συγκροτηθεί προανακριτική Επιτροπή για κάθε υπεύθυνο, με βάση και την πορεία των ερευνών και τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν.

«Θα παρακολουθούμε την πορεία των ερευνών της Δικαιοσύνης, που εννιά μήνες δεν έχουν προχωρήσει ούτε βήμα, απ’ ό,τι φαίνεται. Αλλά ταυτόχρονα με βάση όσα το ζήτημα ορίζει θα προχωρήσουμε στη Βουλή στην σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Ελπίζω να το δεχτεί ο κ. Ανδρουλάκης. Αν δεν το αποδεχτεί και επιμένει στην Εξεταστική θα είναι ένα από τα θέμα ιδιαίτερης συζήτησης που φαντάζομαι ότι θα έχω μαζί του από Δευτέρα και μετά» ανέφερε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.

Επί του συγκεκριμένου πάντως ζητήματος, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε αργότερα πως «το αποτέλεσμα της εξεταστικής θα οδηγήσει σε προανακριτική. Νομίζω ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε την αλήθεια».

Παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ εκτιμούσαν χθες ότι με βάση όσα είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας ενδεχομένως και να ήθελε να ασκήσει ακόμη μιας μορφής πίεση προς την πλευρά του κ. Ανδρουλάκη και να τού δείξει πως είναι μονόδρομος μια κυβερνητική συμμαχία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ εάν πραγματικά επιθυμεί να αποδοθεί Δικαιοσύνη στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι και στη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας «αποκήρυξε» για ακόμη μία φορά τον Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας ότι «αυτοεξαιρέθηκε αυτοβούλως από το προσκλητήριο των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων για την επόμενη ημέρα» για να προσθέσει: «Αν δεν υπήρχε ο κ. Βαρουφάκης θα έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης να τον εφεύρει».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχίαεκλογέςαποτελέσματα εκλογών 2023απλή αναλογικήειδήσεις τώραΑλέξης Τσίπραςεκλογές 2023