Πολιτική|19.05.2023 07:22

Εκλογές 2023: Ικανοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ από την ομιλία Τσίπρα στο Σύνταγμα μετά την «πικρή» υπόθεση Κατρούγκαλου - Το νέο κάλεσμα στο ΠΑΣΟΚ

Βούλα Κεχαγιά
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Προεκλογική ομιλία Τσίπρα στο Σύνταγμα/ Eurokinissi (gallery)
Προεκλογική ομιλία Τσίπρα στο Σύνταγμα/ Eurokinissi (gallery)

Η πραγματικά εντυπωσιακή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στο Σύνταγμα επικάλυψε χθες (18/5) το βράδυ την πικρή γεύση που άφησε σε ηγεσία, στελέχη και ψηφοφόρους του κόμματος η υπόθεση Κατρούγκαλου και ο αναγκαστικός εξοστρακισμός του πρώην υπουργού από την εκλογική μάχη μετά τις εκτός γραμμής αναφορές του στις ασφαλιστικές εισφορές. Η ικανοποίηση ήταν τέτοια που κατά το κλείσιμο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εκ νέου ραντεβού στο Σύνταγμα το βράδυ της Κυριακής -ώστε όλοι μαζί να πανηγυρίσουν για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΖΑ.

Εκλογές 2023: Το κάλεσμα Τσίπρα στους νέους που θέλουν να τιμωρήσουν τον κ. Μητσοτάκη

Λίγο πριν το μεγάλο φινάλε της προεκλογικής περιόδου απόψε στην Πάτρα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «η Αθήνα μίλησε» και απευθύνθηκε με σαφήνεια όχι μόνο σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες που επιθυμούν την πολιτική αλλαγή αλλά συγχρόνως στους νέους εκείνους που επιθυμούν να τιμωρήσουν τον κ. Μητσοτάκη για την στέρηση των ονείρων τους ώστε να προσέλθουν στην κάλπη αλλά και στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Μάλιστα, για πρώτη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα είναι εντολή μόνο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι εντολή προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις» τονίζοντας πως από την Δευτέρα όλοι θα κληθούν να πάρουν θέση για την επόμενη ημέρα.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα είχε έμμεσες αναφορές και στην στάση του ΠΑΣΟΚ στη συνεργασία με το οποίο προσβλέπει η Κουμουνδούρου για την συγκρότηση προοδευτικής διακυβέρνησης με επισημάνσεις πως «εσείς που θεωρείτε εαυτούς μοναδικούς κληρονόμους της παρακαταθήκης της δημοκρατικής παράταξης πείτε (στους ψηφοφόρους) ότι το μέτωπο είναι διπλό, δεν είναι μόνο εναντίον της Δεξιάς και ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που επιθυμείτε θα γίνει με τον Βορίδη, το Γεωργιάδη, τον Πλεύρη και τον Αρχιερέα των υποκλοπών που σάς παρακολουθούσε». Ως εκ τούτου κάλεσε προφανώς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αφήσει τους ανιστόρητους διμέτωπους «και να αρπάξουμε μαζί τη μεγάλη ευκαιρία της απλής αναλογικής για να φτιάξουμε τη Δευτέρα κυβέρνηση Προοδευτικής Συνεργασίας». Σημείωσε πως με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνουμε τις διαφορές μας στην άκρη και προχωράμε μαζί να κάνουμε πράξη την αλλαγή.

Αιχμές εμπεριείχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και για το ΚΚΕ, ειδικά στο σημείο που ανέφερε ότι «κάποιοι εντελώς ανιστόρητα λένε ότι δεν υπάρχει διαφορά» διερωτώμενος «εάν μπορείτε στα αλήθεια να πείτε στον εργαζόμενο που είδε τα εργασιακά του δικαιώματα να συνθλίβονται ότι δεν υπάρχει διαφορά».

Νωρίτερα χθες, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποδομήσει με απόλυτο τρόπο τα σενάρια που ανέπτυξε η Νέα Δημοκρατία περί «κρυφής ατζέντας» στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες. Σε συνέντευξή του στο in.gr ξεκαθάρισε ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνεται καμία πρόταση ή πρόβλεψη για αύξηση εισφορών και έκανε λόγο για fake news. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει θετικές αλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες από την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 10.000 ευρώ, από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, από τη μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, τη ρύθμιση χρεών αλλά και την αναστολή πλειστηριασμών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «είναι μεγάλη λαθροχειρία και unfair λίγες ώρες πριν από τις εκλογές με fake news να πάμε να κερδίσουμε ψήφους».

ΣΥΡΙΖΑΣύνταγμαειδήσεις τώρααπλή αναλογικήΑλέξης Τσίπραςεκλογέςαποτελέσματα εκλογών 2023εκλογές 2023