Πολιτική|04.11.2018 14:02

ΚΙΝΑΛ: ?εν δίνουµε «λευκή επιταγή» στον Μητσοτάκη

Φώφη Γιωτάκη

Τις πολιτικές «παγίδες», µε αφορµή τη συζήτηση για τη αναθεώρηση του Συντάγµατος, θέλει να αποφύγει το Κίνηµα Αλλαγής, επικαιροποιώντας την πρότασή του, που η Φώφη Γεννηµατά είχε στείλει µε γράµµα της στον πρωθυπουργό και στους πολιτικούς αρχηγούς από τον περασµένο Μάρτιο.

Η Χαριλάου Τρικούπη πιστεύει ότι διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήµατα για τη µάχη αλλαγών της συνταγµατικής Χάρτας, ωστόσο επιλέγει προσεκτικά βήµατα για το «φρεσκάρισµα» της πρότασης και κυρίως για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει µε ορίζοντα τη µετεκλογική περίοδο. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρώτη συνεδρίαση, υπό τη Φώφη Γεννηµατά, µε πολιτικά στελέχη και ειδικούς περί των ζητηµάτων, των κανόνων και των «κωδικών» για το ξεκλείδωµα των αναγκαίων αλλαγών στο Σύνταγµα, υπογραµµίστηκε η σηµασία της έγκαιρης ανάλυσης των δεδοµένων που µπορεί να προκύψουν εφόσον κριθούν αναθεωρητέα τα άρθρα µε 180 βουλευτές.

Μάλιστα έµπειρα στελέχη, «σκανάροντας» την απόφαση της Νέας ∆ηµοκρατίας να συµµετάσχει εντέλει στο κορυφαίο θεσµικό εγχείρηµα, εκτιµούν ότι «µέτρησε» η ανάλυση πως µε βάση τον κανονισµό η επόµενη κυβέρνηση θα έχει στην πραγµατικότητα τη δυνατότητα να περάσει από τη Βουλή όσα άρθρα έχουν κριθεί αναθεωρητέα µε 151 βουλευτές. Αντιθέτως, αν τώρα η Βουλή πάρει απόφαση µε λιγότερες από 180 ψήφους, τότε στην επόµενη Βουλή πρέπει να συγκεντρωθεί πλειοψηφία των 180 για τις αναθεωρητέες διατάξεις.

Η Πειραιώς έκανε, λοιπόν, τη συγκεκριµένη στροφή -τονίζουν στελέχη του Κινήµατος Αλλαγής-, συνυπολογίζοντας τις µετεκλογικές της στοχεύσεις. «Πρέπει να έχουµε σαφή εικόνα για τα άρθρα και τις πλειοψηφίες που θα τα κρίνουν αναθεωρητέα, διότι δεν έχουµε λόγο να δώσουµε “λευκή επιταγή” στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εφόσον εκλεγεί, να κάνει όποιες αλλαγές θέλει» υποστηρίζει στέλεχος που συµµετέχει στην επί του συντάγµατος επιτροπή του Κινήµατος Αλλαγής.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει αποφασίσει να παρακολουθήσει προσεκτικά τα βήµατα που ετοιµάζουν τα άλλα κόµµατα, ώστε να αποφύγουν εκτός «από τα επικοινωνιακά παιχνίδια» και τις «πιθανές σκοπιµότητες µε τα σενάρια που τις υποστηρίζουν». Κορυφαίο στέλεχος λέει χαρακτηριστικά ότι «δεν επιδιώκουµε από τη διαδικασία φυσικά να ψηφίσουµε σήµερα άσπρο και αύριο να µας βγει γκρίζο ή µαύρο, σε σχέση πάντα µε τις θέσεις στις οποίες έχουµε καταλήξει».

Εντούτοις το ίδιο στέλεχος σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι το Κίνηµα Αλλαγής δεν προσέρχεται στον διάλογο µε φοβικές υποψίες. Και αυτό γιατί κατέθεσε πολλές και καθαρές θέσεις, όπως λένε, προκαλώντας από την περασµένη άνοιξη τα άλλα κόµµατα να προσέλθουν µε τις δικές τους στον επίσηµο διάλογο, δηλαδή εντός Βουλής. Και δεν είναι τυχαίο που στην παρούσα φάση καταγγέλλει τόσο την κυβερνητική πλειοψηφία όσο και τη Νέα ∆ηµοκρατία για «κάλπικες προθέσεις µπροστά στα κρίσιµα διλήµµατα για την κορυφαία διαδικασία».

Είναι, δε, θέµα ωρών ή ηµερών ο εµπλουτισµός της πρότασης της Φώφης Γεννηµατά µε καίριες επισηµάνσεις για την αναθεώρηση του Συντάγµατος. Εκ των πρωταγωνιστών στη σύνταξη και την υπεράσπισή της είναι οι συµµετέχοντες στις προγραµµατισµένες συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν, µετά τη σηµερινή επιστροφή της προέδρου του Κινήµατος Αλλαγής από την περιοδεία της στα ∆ωδεκάνησα. Πρόκειται, µεταξύ άλλων, για τους βουλευτές, Θόδωρο Παπαθεοδώρου, Ανδρέα Λοβέρδο, τον πρώην υπουργό ∆ικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, τον Γιώργο Καµίνη, συνταγµατολόγους, όπως ο Ξενοφών Κοντιάδης, και άλλους ειδικούς επιστήµονες γύρω από τα διαφορετικά κεφάλαια της αναθεώρησης.

Περί ευθύνης υπουργών

Το Κίνηµα Αλλαγής θεωρεί ότι για την αλλαγή του άρθρου περί ευθύνης υπουργών θα υπάρξει µεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή όταν υπάρξει καταληκτική πρόταση και ότι όλα τα κόµµατα θα συµφωνήσουν για την κατάργηση παλιών προνοµίων του πολιτικού συστήµατος. Ενδεικτική του κλίµατος που επικρατεί στο κορυφαίο επίπεδο της παράταξης είναι η επιλογή σοβαρών αλλαγών στα προνόµια του παρελθόντος – έτσι το ΚΙΝΑΛ επιχειρεί, συνδέοντας τις προτάσεις του µε τη φράση «όλα στο φως», να απαντήσει και στο «γκριζάρισµα» της εικόνας του, που, σύµφωνα µε στελέχη του, φιλοτεχνούν µε αφορµή και την υπόθεση Παπαντωνίου παράγοντες της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Και υπενθυµίζουν, συγκεκριµένα, την ειδική αναφορά της κυρίας Γεννηµατά στην επιστολή που έστειλε προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Το άρθρο 86, “περί ευθύνης υπουργών” είναι καιρός να αλλάξει, ώστε να αποφεύγονται φαινόµενα όπως αυτά που ζούµε το τελευταίο διάστηµα. ∆ηµιουργείται δικαστικό συµβούλιο ανώτατων δικαστών από τον Αρειο Πάγο και το ΣτΕ µε κλήρωση, το οποίο θα κρίνει αν µια υπόθεση που αφορά πολιτικό πρόσωπο πρέπει να παραπεµφθεί στη Βουλή και όχι η παραποµπή να γίνεται “αµελλητί”. Η Βουλή µε απλή πλειοψηφία αποφαίνεται για παραποµπή σε δίκη. Για τους υπουργούς καταργούνται οι ειδικές προβλέψεις παραγραφής και ισχύουν οι ίδιοι κανόνες παραγραφής µε εκείνους των υπολοίπων πολιτών.

Επίσης αναθεωρείται το άρθρο 62 που παρέχει ασυλία στους βουλευτές. Οι βουλευτές να µη διαθέτουν ασυλία αυτοδικαίως, ακόµη και όταν κατηγορούνται για εγκλήµατα του κοινού ποινικού δικαίου. Μπορούν να προσφεύγουν και να ζητούν προστασία της Βουλής µόνον όταν θεωρούν ότι η δίωξή τους είναι πολιτική ή καταχρηστική».
Το ΚΙΝΑΛ θα επιµείνει, τέλος, στις αλλαγές που θα εξασφαλίζουν σταθερούς εκλογικούς κύκλους και την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της ∆ηµοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, που θα προωθούν ανατροπές σχετικά µε την ίδρυση µη κρατικών πανεπιστηµίων και τη χρηµατοδότηση των κοµµάτων

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΚΙΝΑΛαναθεώρηση ΣυντάγματοςΦώφη Γεννηματά