Πολιτική|19.05.2023 12:24

Εκλογές 2023 - Οι υποψήφιοι: Και λόγω ονόματος, ο Βασίλης Σπανάκης ανέκαθεν συμπαθούσε τον Ποπάυ

Newsroom

Λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι υποψήφιοι βουλευτές απαντούν στο ερωτηματολόγιο του ethnos.gr για τις πολιτικές επιρροές τους, τον ελεύθερο χρόνο τους, τα σχέδια και τις επιδιώξεις τους αλλά και τους ήρωες -πραγματικούς ή φανταστικούς- που τους εμπνέουν. Ο Βασίλης Σπανάκης είναι οικονομολόγος, πρώην γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ και βουλευτής. Στις εκλογές της Κυριακής διεκδικεί τη δεύτερη θητεία του στον Νότιο Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.

1. Πώς αυτοπροσδιορίζεστε πολιτικά και ποια πιστεύετε ότι είναι η βασική διαφορά δεξιάς – αριστεράς;

Πολιτικά ανήκω στο χώρο της Κεντροδεξιάς και υπηρετώ με συνέπεια τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία δραστηριοποιούμαι από μικρή ηλικία, έχοντας περάσει από όλες σχεδόν τις κομματικές θέσεις. Η βασική διαφορά δεξιάς - αριστεράς, αν και οι διαχωρισμοί αυτοί έχουν μικρή σημασία σήμερα, είναι το πως αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία του Κράτους, της οικονομίας και στο πόσο διατεθειμένοι είμαστε να συγκρουστούμε με νοοτροπίες του χθες. Και φυσικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιοι πιστεύουν στην Ενωμένη Ευρώπη και ποιοι όχι. Με λίγα λόγια τα σύγχρονα διλήμματα είναι άλλα όπως και τα προβλήματα. Για παράδειγμα, οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της εισαγόμενης ακρίβειας είναι σημαντικό κριτήριο για τους πολίτες. Οι πολίτες σήμερα μας κρίνουν με διαφορετικά κριτήρια σε σχέση με το παρελθόν. Εμείς μιλάμε για ενιαία άσκηση ευρωπαϊκής πολιτικής, για ευρωπαϊκά σύνορα και η αντιπολίτευση μιλά για τοπικά νομίσματα και Δήμητρες.

2. Οι μεγαλύτερες πολιτικές επιρροές σας (άλλοι πολιτικοί, συγγραφείς, στοχαστές) και για ποιο λόγο;

Θα έλεγα ότι ήταν για εμένα μεγάλη έμπνευση και μου έδωσε την ώθηση να ασχοληθώ με την πολιτική ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η διορατικότητά του και η αντίληψή του συνέβαλαν στο να παίρνει σωστές αποφάσεις για τη χώρα. Αν είχε κυβερνήσει περισσότερα χρόνια, θα ήμασταν σίγουρα σε καλύτερη θέση συνολικά.

3. Τις (λίγες) ελεύθερες ώρες σας κατά την προεκλογική περίοδο, με τι ασχολείστε; Πώς χαλαρώνετε;

Δυστυχώς, ο ελεύθερος χρόνος είναι κάτι σπάνιο κατά την προεκλογική περίοδο. Το λίγο χρόνο που ξεκλέβω παίζω ποδόσφαιρο με τον γιο μου και ακούω τους προβληματισμούς του.

4. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια ενός “πολιτικού λάθους”; Σε ό,τι αφορά το κόμμα σας, ποιο θα λέγατε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει;

Δε βρίσκω λάθος. Σε αρκετά θέματα τρέξαμε γρήγορα και σε άλλα πιο αργά. Στη δεύτερη τετραετία γνωρίζουμε τι πρέπει να διορθώσουμε άμεσα.

5. Ποιον πολιτικό άλλου κόμματος εκτιμάτε και γιατί;

Έχω φιλικές σχέσεις με πολλούς πολιτικούς από άλλα κόμματα.

6. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε αν εκλεγείτε;

Να ευχαριστήσω σε κάθε Δήμο τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

7. Γιατί πιστεύετε ότι η πλειοψηφία των πολιτών απαξιώνει την πολιτική; Τι έχει πάει λάθος;

Πιστεύω ότι στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις πολιτικών που δεν ανταποκρίθηκαν στο ρόλο τους. Είτε εκμεταλλευτήκαν τη θέση τους προκειμένου να έχουν προσωπικά οφέλη, είτε δε δούλεψαν όπως έπρεπε από τις θέσεις που τους ανατέθηκαν. Αυτά σε συνδυασμό με νοοτροπίες του χθες και λάθος αντιλήψεις απομάκρυναν πολλούς συμπολίτες μας από την πολιτική. Αυτό όμως δεν είναι λύση. Οι πολίτες έχουν τη δύναμη της ψήφου με την οποία επιδοκιμάζουν ή αποδοκιμάζουν πολιτικές, κόμματα και υποψηφίους.

8. Με ποιον φανταστικό χαρακτήρα βιβλίου, ταινίας ή κόμικ ταυτίζεστε;

Με λένε Σπανάκη, οπότε πάντα μου ήταν συμπαθής ο Ποπάυ. Μικρός δεν είχα ταυτιστεί με κάποιον ήρωα, ωστόσο μου άρεσε πολύ να διαβάζω τις ιστορίες του Λούκυ-Λουκ.

9. Αν η ζωή σας γινόταν ταινία ποιος ηθοποιός θα σας υποδυόταν και γιατί;

Ίσως καλύτερα τον ρόλο αυτό να τον παίξω εγώ στο μέλλον.

10. Μοιραστείτε με το ethnos.gr (χωρίς να κλέβετε) την τελευταία φωτογραφία που τραβήξατε στο κινητό σας.

ειδήσεις τώραυποψήφιοιεκλογέςΝέα Δημοκρατίαεκλογές 2023Εκλογές Q+A