Πολιτική|04.11.2018 14:10

Γερµανική υπόκλιση στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει ευρωεκλογών

Βούλα Κεχαγιά

Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές του Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας θα φιλοξενηθεί το επόµενο Σάββατο στο συνέδριο του SPD στο Βερολίνο. Ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί πρόσκληση να απευθύνει οµιλία προς τους Γερµανούς Σοσιαλδηµοκράτες από την πρόεδρο του SPD Αντρέα Νάλες, που τον προηγούµενο Απρίλιο διαδέχτηκε στην ηγεσία τον Μάρτιν Σουλτς.

H πρόσκληση Τσίπρα από τη Γερµανίδα πολιτικό αρχηγό που βρίσκεται αντιµέτωπη µε προβλήµατα «ταυτότητας» του κόµµατός της ερµηνεύεται από το Μαξίµου ως µία σηµαντική αναγνώριση της επιρροής του Ελληνα πρωθυπουργού στα ευρωπαϊκά τεκταινόµενα κι έρχεται σε µία κρίσιµη συγκυρία για τον ευρωπαϊκό προοδευτικό χώρο συνολικά.

Αποτελεί βεβαίως συνέχεια των στενών σχέσεων που έχει αναπτύξει την τελευταία τριετία ο Αλέξης Τσίπρας µε την ευρωπαϊκή Σοσιαλδηµοκρατία, καθώς, µολονότι ηγέτης ενός κόµµατος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, συµµετείχε ως παρατηρητής σε όλες τις µεγάλες συναντήσεις των Σοσιαλιστών ηγετών, ακόµη και στις κλειστές που οργάνωνε ο Φρανσουά Ολάντ στα Ηλύσια Πεδία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λαµβάνει µέρος ως παρατηρητής στις διεργασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος και µάλιστα συµµετείχε και σε διεργασίες ώστε να βρεθεί κάποιος κοινός υποψήφιος που θα µπορούσε να εκφράσει ευρύτερες δυνάµεις και προοδευτικές και από τον χώρο των Σοσιαλιστών και ∆ηµοκρατών αλλά και από τον χώρο των Πρασίνων και της Αριστεράς.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας διαπίστωσε προσφάτως στις Βρυξέλλες πως η στήριξη ενός κοινού επικεφαλής για την προεδρία της Κοµισιόν δεν κατέστη εφικτή, καθώς το PES θα έχει τον δικό του υποψήφιο και επιφυλάχθηκε να πει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει τις αποφάσεις του όταν αποσαφηνιστεί το τοπίο. Σηµειωτέον πως µε τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς που ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητά του συναντήθηκε πριν από µερικές εβδοµάδες στο Μέγαρο Μαξίµου.

Όπως και να έχει όµως, Σοσιαλδηµοκράτες, Αριστεροί και Πράσινοι αναγνωρίζουν πως µετά τις ευρωεκλογές µπορεί να αναζητηθεί µία συνολικότερη συνεργασία των προοδευτικών δυνάµεων πρώτιστα σε επίπεδο ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, κάτι που γίνεται ήδη. Θεωρείται βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στην αναγκαιότητα σύγκλισης των προοδευτικών δυνάµεων της Ευρώπης απέναντι στις δυνάµεις της οπισθοδρόµησης και του ολοκληρωτισµού.

Ούτως ή άλλως αυτή είναι και η επιθυµία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και έχει διατυπωθεί ευθέως ακόµη και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής της σοσιαλιστικής οµάδας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, Ούντο Μπούλµαν.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να αντιµετωπίζει ως πρόκληση την παρουσία του στο συνέδριο του SPD, καθώς θα έχει τη δυνατότητα να µιλήσει για τη σπουδαιότητα του αποτελέσµατος των ευρωεκλογών και για τη δυνατότητα να ανατραπούν οι συσχετισµοί στην ΕΕ που ευνοούν τις συντηρητικές δυνάµεις στην υιοθέτηση πολιτικών λιτότητας. Βεβαίως αναµένεται για µία ακόµη φορά να χτυπήσει καµπανάκι για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη επικαλούµενος ακόµη και τη στάση που δείχνουν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στον τρόπο αντιµετώπισης του Προσφυγικού.

Κατά την παρέµβασή του ενώπιον των Γερµανών Σοσιαλδηµοκρατών ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα παραλείψει να αναφερθεί και στην εµβάθυνση της Ευρωζώνης σε µία κατεύθυνση δηµοκρατική. Θα µιλήσει εποµένως για την αναγκαιότητα να δηµιουργηθούν νέοι κοινοί θεσµοί, προσανατολισµένοι στην οικονοµική σταθερότητα και την ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα.Ως εκ τούτου θα επαναφέρει την πρότασή του για τη δηµιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταµείου κατά της ανεργίας.

Κατά την παραµονή του στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις µε τους επικεφαλής του γερµανικού Die Linke όπως επίσης και µε τους Πράσινους που έχουν καταγράψει θεαµατικά ποσοστά στις τελευταίες εκλογικές αναµετρήσεις στη Βαυαρία και την Εσση. Επίσης θα έχει συνάντηση και µε τον Πορτογάλο Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα που επίσης έχει προσκληθεί και θα µιλήσει στο συνέδριο του SPD.

Παρών και ο Σολτς

Έχει τη σηµασία του το γεγονός ότι στο SPD ανήκει και ο Γερµανός υπουργός των Οικονοµικών Ολαφ Σολτς, που εκ της ιδιότητάς του και µόνο ο λόγος του έχει βαρύνουσα θέση στις συνεδριάσεις του   Eurogroup.

To ταξίδι του πρωθυπουργού δεν σταµατά στο Βερολίνο. Την επόµενη ηµέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα µεταβεί στο Παρίσι προσκεκληµένος του Εµανουέλ Μακρόν για τις επετειακές εκδηλώσεις που συνδέονται µε τη  συµπλήρωση «100 χρόνων από τη λήξη του Α' Παγκοσµίου Πολέµου.

Ο πρωθυπουργός θα συζητήσει µε τον  πρόεδρο της Γαλλίας για την αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τις προκλήσεις µε τις οποίες έρχεται αντιµέτωπη η ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σηµειωτέον πως στο 1ο Φόρουµ των Παρισίων για την ειρήνη θα δώσουν το παρών και οι Ντόναλντ Τραµπ και Άνγκελα Μέρκελ. 

ΣΥΡΙΖΑΕυρωεκλογέςΑλέξης Τσίπρας