Πολιτική|21.05.2023 05:59

Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023 - ΣΥΡΙΖΑ: Έτοιμοι για όλα τα σενάρια στην Κουμουνδούρου

Βούλα Κεχαγιά

Η μεγάλη ώρα της αναμονής των εκλογικών αποτελεσμάτων έφθασε για τα πολιτικά κόμματα και βρίσκει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να αισιοδοξεί για τη δυνατότητα πολιτικής αλλαγής στην χώρα.

Εκλογές 2023: Στην Κουμουνδούρου θεωρούν εφικτή την πολιτική ανατροπή

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι είναι εφικτή η πολιτική ανατροπή, καθώς ούτως ή άλλως το τελευταίο διάστημα από τις δημοσκοπήσεις ακόμη και σε αυτές που ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ παραγγέλνει εστιάζουν πρωτίστως στα ποιοτικά ευρήματα που δείχνουν αμφισβήτηση των πολιτών απέναντι στην αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος ενώ ως γνωστόν ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έχει δημιουργήσει σ’ αυτές τις εκλογές έναν παράλληλο μηχανισμό παρακολούθησης και ελέγχου των εκλογικών αποτελεσμάτων μέσω των 22.000 εκλογικών αντιπροσώπων που θα βρίσκονται στα εκλογικά τμήματα και οι οποίοι θα ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο την ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει τις πληροφορίες.

Εκ των πραγμάτων στην Κουμουνδούρου προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια. Το καλύτερο, βεβαίως, εξ αυτών είναι η εκπλήρωση του εκλογικού στόχου του κόμματος και η νίκη στις εκλογές της απλής αναλογικής κόντρα στις δημοσκοπικές προβλέψεις. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα επιδιώξει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ την επομένη των εκλογών. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να σχηματιστεί εφόσον βεβαίως το άθροισμα των εδρών των δύο κομμάτων συμπληρώνει τον αριθμό 151 ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει διασαφηνίσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα μπορούσε να στηρίζεται στην ανοχή των βουλευτών ενός μικρότερου κοινοβουλευτικού κόμματος φωτογραφίζοντας το ΜΕΡΑ25.

Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αναδειχθεί δεύτερο κόμμα, τότε και πάλι όπως έχει καταστήσει σαφές ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα επιδιωχθεί η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας για τον κύριο λόγο τού ότι δεν θα βγαίνουν οι αριθμοί. Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έχει απορρίψει την προοπτική σχηματισμού μιας «κυβέρνησης ηττημένων» όρος που έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση ήδη πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Επομένως, ακόμη και αν λάβει ο Αλέξης Τσίπρας τη δεύτερη διερευνητική εντολή δεν θα την αξιοποιήσει και ενδεχομένως να την παραδώσει σε διάστημα ολίγων ωρών.

Ομοίως, για τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ δεν τίθεται θέμα συζήτησης με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ εφόσον ο κ. Ανδρουλάκης πάρει την τρίτη διερευνητική εντολή και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος καθώς αφενός δεν θα βγαίνουν οι αριθμοί και αφετέρου ο μόνος τρόπος για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα ήταν να συμμετάσχουν σ’ αυτήν και τα τρία πρώτα κόμματα προοπτική που απορρίπτουν κατηγορηματικά τόσο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κάπου εδώ προκύπτει ένα σενάριο που δημιουργήθηκε μόλις τις τελευταίες ημέρες και αφορά την πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού για να αναλάβει την κάθαρση στο σκάνδαλο των υποκλοπών και την τραγωδία των Τεμπών. Οι συζητήσεις προκλήθηκαν με βάση απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ερώτηση για βραχύβια κυβέρνηση και υπό το πρίσμα ότι δεν αποκλείεται να προκύπτει τέτοια συζήτηση. Η Κουμουνδούρου έχει διασκεδάσει τα σχετικά σενάρια, το ΠΑΣΟΚ τα έχει απορρίψει όμως ήδη το ΜΕΡΑ25 έχει δηλώσει ότι θα συμμετείχε σε ένα σχήμα που θα επιτελέσει ειδικό σκοπό.

Αλέξης Τσίπραςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχίααπλή αναλογικήεκλογέςαποτελέσματα εκλογών 2023Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023εκλογές 2023