Πολιτική|24.05.2023 07:55

Εκλογές στην Ελλάδα - Λύνουμε την εξίσωση της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ με τα δεδομένα του 1977 και του 2007: Τρίτη φορά ήττα για την Αντιπολίτευση - Οι ψηφοφόροι τρομάζουν με το μηδέν

Νίκος Τζιανίδης

Εκλογές στην Ελλάδα και πρόβλημα η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, για τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως και τους υπευθύνους του. Εμείς προσπαθήσαμε να λύσουμε το πρόβλημα αντικαθιστώντας τους «Χ» αγνώστους στην εξίσωση με τα δεδομένα του 1977 και του 2007…

Αν τα μαθηματικά και οι αριθμοί είναι ένα εργαλείο διαλογισμού και περισυλλογής - όπως λέγεται – τότε, τώρα είναι η ώρα να ανοίξουν οι αριθμομηχανές των τηλεφώνων, να βγουν τα μολύβια (για τους πιο παλιούς…) και να γίνει μια μαθηματική προσέγγιση στο αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής.

Γιατί, ωραία τα συνθήματα, τα λόγια τα μεγάλα, οι υποσχέσεις και η αισιοδοξία, αλλά η γλώσσα των αριθμών είναι πιο ξύλινη από των πολιτικών και έχει μια ειδοποιό διαφορά από εκείνους: λέει πάντα την αλήθεια!
Λοιπόν για προσέξτε το βασικό θεώρημα που προκύπτει από τους αριθμούς: Σιγουριά!

Οι Άγγλοι, λένε, υπάρχει σιγουριά στους αριθμούς, εννοώντας ότι εκείνος που υπερτερεί αριθμητικά έχει και το πλεονέκτημα. Σωστό; Πλεονεκτεί, ναι μεν, αλλά δεν επικρατεί πάντα! Λοιπόν τι εκλογικό αποτέλεσμα είχαμε την Κυριακή;

Τις πταίει;

Για τρίτη φορά από το ξημέρωμα της Μεταπολίτευσης, η Αξιωματική Αντιπολίτευση βράδιασε μετρώντας σε αριθμούς την ήττα της, διερωτώμενη: «Τις πταίει;»

Στις εκλογές του 1974, τις πρώτες μετά το έρεβος της Χούντας, η νεοανεγερθείσα με παλιά υλικά οικοδομών Νέα Δημοκρατία είχε λάβει ποσοστό 54,37% και αμέσως μετά ακολουθούσε ένα σμάρι Κεντρώων υπό τη σκέπη της Ενώσεως Κέντρου - Νέες Δυνάμεις, που πήρε ποσοστό 20.42%. Πιο πίσω ο Αντρέας Παπανδρέου με το νεότευκτο ΠΑ.ΣΟ.Κ είχε λάβει 13,58%.

Και έρχονται οι εκλογές του 1977. Η Νέα Δημοκρατία χάνει 12,53% της δύναμής της και λαμβάνει ποσοστό, (που της επέτρεψε να κυβερνήσει) 41,84%, αλλά η Αξιωματική Αντιπολίτευση βυθίζεται στα βάθη της κάλπης με 11,95% που μεταφράζεται σε απώλεια του 8,64 της δύναμής της. Το «πρόβλημα» που προέκυψε λύθηκε με την απάντηση: Το ΠΑ.ΣΚΟ.Κ είχε περισσότερη δυναμική, νέες ιδέες που μύριζαν μπαρούτι και χαρακώματα και - κυρίως - έναν αρχηγό από εκείνους που μιλούσε στις ψυχές των οπαδών του, τον Αντρέα Παπανδρέου! Ποιος Γεώργιος Μαύρος; Και να ο Πράσινος Ήλιος να παίρνει 25,34% και να κρατάει την κλειδοθήκη της εξουσίας, χωρίς όμως ακόμα το κλειδί.

Και τα χρόνια φεύγουν σαν τα σύννεφα που φέρνουν καταιγίδες κι οι καταιγίδες κάνουν στην άκρη να βγει ο ήλιος και ένα βράδυ του 1981, ο Ήλιος βγήκε και ο Αντρέας πάμφωτος έλαμψε το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι εκλογές του 1981, λοιπόν, έφεραν ΠΑ.ΣΟ.Κ – λαό στην εξουσία και την Επάρατο Δεξιά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας… Για λίγο. Αποτελέσματα; ΠΑ.ΣΚΟ.Κ: 48,07%, Νέα Δημοκρατία: 35,88% και ΚΚΕ 10,93%. Η ακολουθία των αριθμών σωστή.

Και ο χρόνος κύλησε με το ΠΑ.ΣΟ.Κ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ με τον χρόνο κύλησε στα βάραθρα των επιλογών των πολιτών.
Η Δεξιά βγήκε από το Χρονοντούλαπο, κυβέρνησε ξανά και ένα νέο κόμμα ξεπήδησε ως αντίπαλον δέος των Συντηρητικών Δυνάμεων. Ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου στην αρχή, ΣΥΡΙΖΑ στην μετάλλαξη του από κάμπια σε πεταλούδα, ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, όταν μεταλλάχτηκε ξανά σε κάμπια…
Κι επειδή, εδώ δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε μια αναδρομή στις εκλογικές αναμετρήσεις τις από το 1974 και μετά, αλλά να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις μαθηματικές εξισώσεις που προέκυψαν από τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων, φθάνουμε στο 2004 με τη μία.

Η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή (όχι Κωνσταντίνου, ε…) επικρατεί του ΠΑ.ΣΟ.Κ που είχε για καπετάνιο του τον Γιώργο Παπανδρέου (όχι Γεώργιο, έτσι;). Έλαβον: Ν.Δ: 45, 36%, ΠΑ.ΣΟ.Κ: 40,55%.

Και πάμε στο 2007. Για 2η φορά από το 1974, το κόμμα της Αντιπολίτευσης μετράει απώλειες! Διαρροή και στη Νέα Δημοκρατία, αλλά νίκη. Ν.Δ: 41,87% (απώλεια 3,49%) και ΠΑ.ΣΟ.Κ. 38,10% (απώλεια 3,45%).

Κι αφήνουμε τα συνθήματα του τύπου: «Λεφτά υπάρχουν», ξεχνάμε την κατακαημένη Ελλάδα και την πύλη του Άδου, το Καστελόριζο, τα Μνημόνια, τις Τρόικες που έγιναν Θεσμοί, τις Δημιουργικές Ασάφειες ναρκισσιστικών ανοησιών, τους Σαμαράδες που άλλαξαν σε ΤσιπροΚαμένους και φθάνουμε στο 2023, δηλαδή στις μέρες μας που άνοιξη θα έχουμε και φθινόπωρο θα θυμίζει…

Τρίτη φορά ήττα για την Αξιωματική Αντιπολίτευση

Λοιπόν, για 3η φορά από τότε που η Χούντα έδωσε τη σκυτάλη στους πολιτικούς και ανοίγουν τα σχολεία κυριακάτικα, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μετράει με το στρέμμα την ήττα και αναζητεί τα ζιζάνια που σκέπασαν το χωράφι της Αλλαγής…

Το κυβερνών κόμμα των «σκανδάλων», της πανδημίας και του εγκλεισμού, των «απ’ ευθείας αναθέσεων», της Λίστας Πέτσα και των Τεμπών έλαβε 40,79% έναντι 20,07% για το κόμμα που ευαγγελιζόταν την κάθαρση και την (άντε πάλι) αλλαγή.

Υπό το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, η Ν.Δ παρέμεινε «Σταθερά, τολμηρά, μπροστά» αυξάνοντας μάλιστα το ποσοστό της κατά μία μονάδα (39,85 το 2019) και ο ΣΥΡΙΖΑ που φώναζε για «Δικαιοσύνη Παντού» έχασε 11,46%! Και το ΚΙΝ.ΑΛ, που ξανάγινε ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπό τον (υπό παρακολούθηση) Νίκο Ανδρουλάκη από 8,10% το 2019 ανέβηκε στο 11,46· άνοδος δηλαδή 3,5 μονάδες.

Κι ο χρόνος πια φεύγει αθόρυβα στην digital ζωή μας Το τικ τακ των ρολογιών έχει γίνει TikTok των επικοινωνιολόγων... Και αποτελεί πλέον αξίωμα ότι, τη σφαίρα που σε σκοτώνει δεν την ακούς και για μια ήττα ευθύνονται μόνο δύο: ο νικητής κι ο ηττημένος! Τα υπόλοιπα είναι για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Με λίγα λόγια: για την εξίσωση των εκλογικών αποτελεσμάτων με άγνωστο «Χ» την αιτία της συντριβής της Αντιπολίτευσης παραθέτουμε (μια κάποια) λύση.

Τι κοινό έχουν οι Γεώργιος Μαύρος αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου Νέες Δυνάμεις, Γιώργος Παπανδρέου αρχηγός ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Αλέξης Τσίπρας αρχηγός ΣΥΡΙΖΑ; Δεν έπεισαν! Και οι τρεις υπέστησαν βαριές ήττες, που για τους δύο πρώτους αποδείχτηκαν στρατηγικές, ενόσω αντιπολιτεύονταν την Κυβέρνηση! Ο τελευταίος μάλιστα είδε την κυβερνητική παράταξη να κερδίζει με ανεβασμένο ποσοστό έναντι των τελευταίων εκλογών.

Κι αν στην 10ετία του ’60 οι συντετριμμένοι δεύτεροι θα κήρυτταν Ανένδοτο και θα κραύγαζαν για Εκλογές Βίας και Νοθείας, 60 χρόνια μετά, όποιος σκεφτεί κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί ή βλαξ ή με πιο λόγιο επίθετο: μωρόσοφος!
Τα μαθηματικά είναι κυρίως ένα εργαλείο διαλογισμού παρά υπολογισμού, το ‘παμε: οι ψηφοφόροι επέλεξαν το 1977 Ανδρέα Παπανδρέου γιατί κάτι είχαν να περιμένουν ενώ ο Γεώργιος Μαύρος, με το χαρόνειο νόμισμα στο στόμα να του μπερδεύει τις κουβέντες δεν είχε να προσφέρει παρά την υστεροφημία του…

Οι ψηφοφόροι, γύρισαν την πλάτη στον Γιώργο Παπανδρέου το 2007 γιατί κάτι (δι)έβλεπαν. Θέλεις οι σπασμένες αλυσίδες στα ποδήλατα, θέλεις οι περιπέτειες με τα κανό σε δυο κουταλιές νερό… Ε, δεν θέλει πολύ να σε δουν με σκωπτική διάθεση. Κι όταν αργότερα τον πήραν στα σοβαρά τον Γιώργο Παπανδρέου, οι ψηφοφόροι, επειδή – κυρίως – ο αντίπαλος του έριξε πρώτος τα όπλα και δια συνθημάτων προεξόφλησε την ήττα, το μετάνιωσαν γρήγορα.

Λεφτά δεν υπήρχαν και το ΔΝΤ έπρεπε να βγάλει δικά του· και για τα Ταμεία του και για τα Ταμεία της Ελλάδας…
Και τέλος, όταν μια κυβέρνηση φθαρμένη από την εξουσία καταγάγει περήφανη νίκη, κι αφού δεν έχουν γίνει εκλογές βίας και νοθείας, παραδέξου το αρχηγέ του ΣΥΡΙΖΑ, εσύ είσαι ο άγνωστος «Χ» της εξίσωσης που λύνει όλο πρόβλημα της ήττας.

Οι ψηφοφόροι ενδεχομένως να μην γνωρίζουν μαθηματικά, όμως ξέρουν και διαισθάνονται και το βιώνουν πως το «μηδέν» δεν τους βοηθάει στην καθημερινή ζωή τους· άλλα νούμερα τους λείπουν…

ΣΥΡΙΖΑΕκλογές στην ΕλλάδαΝέα ΔημοκρατίαΑλέξης Τσίπραςεκλογές 2023ειδήσεις τώραΓιώργος ΠαπανδρέουΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023