Πολιτική|24.05.2023 20:28

Εκλογές 2023 - Κωνσταντοπούλου: Ο λαός αισθάνθηκε προδομένος από την αντιπολίτευση - Στόχος της Πλεύσης Ελευθερίας η είσοδος στη Βουλή

Κώστας Ασημακόπουλος

Τον απολογισμό του αποτελέσματος των εκλογών της 21ης Μαΐου και το στίγμα του κινήματος «Πλεύση Ελευθερίας» για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου έδωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ένωση Συντακτών παρουσία υποψηφίων βουλευτών και στενών συνεργατών της.

Φανερά ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, με διάχυτη την αισιοδοξία πως στις επόμενες εκλογές η Πλεύση Ελευθερίας θα μπει στη Βουλή, με χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας τις μετωπικές συγκρούσεις, ακόμα και τις ονομαστικές αναφορές υποψηφίους και κόμματα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε ανοικτό κάλεσμα προς τους πολίτες που αναζητούν «περιεχόμενο και νόημα στην ψήφο τους» ώστε να αποκτήσουν δυναμική και ουσιαστική εκπροσώπηση στη Βουλή.

Έγινε το πρώτο βήμα, πάμε για τη Βουλή

«Το πρώτο βήμα έγινε. Θέλω να εκφράσω την πολύ μεγάλη μου χαρά μου στη μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα μας να αλλάξουμε τον κόσμο. Το δεύτερο θα είναι η είσοδος της Πλεύσης Ελευθερίας στη Βουλή μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Τα μηνύματα είναι θετικά. Στόχος μας είναι να φέρουμε ξανά την κοινωνία στο επίκεντρο, να φέρουμε τους ανθρώπους στο προσκήνιο, να προχωρήσουμε με συμμετοχή και ενεργοποιώντας τους πολίτες φέρνοντας τους στη διαδικασία της συμμετοχής, όχι μόνο της κινηματικής και της κοινωνικής αλλά και της πολιτικής και της κοινοβουλευτικές. Με άλλα λόγια εάν μπει η Πλεύσης Ελευθερίας στη Βουλή θα μπουν οι πολίτες και η Κοινωνία στη Βουλή», είπε στην αρχική της τοποθέτηση.

Συνεχίζουμε το μαραθώνιο 

Επικαλούμενη αναφορά του Σπήλιου Ζαχαρόπουλου τόνισε: «συνεχίζουμε σε αυτόν το μαραθώνιο και πάμε για να κόψουμε το νήμα. Μπήκαμε σε αυτόν τον εκλογικό μαραθώνιο μιλώντας διαφορετικά από τους άλλους, μιλώντας για αγάπη στην κοινωνία και ζητήσαμε από τους πολίτες να είναι κοντά μας έμπρακτα. Έδωσα και το κινητό μου τηλέφωνο στη δημοσιότητα. Θεωρώ πως είναι το πιο σωστό πράγμα που έκανα γιατί το υπόδειγμα πολιτικής και συμμετοχής που θέλουμε να χτίσουμε δεν είναι η απρόσωπη πολιτική εκπροσώπηση που σνομπάρει τους πολίτες και τους χρησιμοποιεί μόνο για την ψήφο και μετά τους ξεχνάει. Θέλουμε συνεχή παρουσία και δράση μέσα στην κοινωνία και η αδιαπραγμάτευτη πρόσβαση των πολιτών σε μένα προσωπικά και αυτή τη σχέση με τους πολίτες δεν την ανταλλάσσω, δεν την παραδίδω με τίποτα. Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους που μου στέλνουν όμορφα προσωπικά μηνύματα ζητώντας να αλλάξουμε τη χώρα και τον κόσμο».

Το ρεύμα είναι προς την Πλεύση Ελευθερίας

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου με διαφοροποιημένη πολιτική προσέγγιση έκανε αναφορά για μία «διαφορετική ζωή» που μπορεί να αλλάξει τη Βουλή αλλά και τον τόπο. Απέφυγε επιμελώς τοξικές αναφορές και συγκρίσεις με άλλα κόμματα υπερασπιζόμενη την ελληνική κοινωνία και τις προσδοκίες των πολιτών: «Η ελληνική κοινωνία δεν είναι παρατημένη, ούτε κοινωνία απολιτίκ. Είναι μία κοινωνία ζωντανή που προσδοκά και ελπίζει ότι κάποτε θα έχει εκπροσώπηση αντάξια των ονείρων και των προσδοκιών της. Θεωρώ χρέος μου να μιλώ για τους ανθρώπους και τα προβλήματα τους έτσι όπως τα γνωρίζω από την διαδρομή μου και την δουλειά μου. Ένα από τα σημαντικά μηνύματα αυτή της εκλογικής μάχης που πέρασε είναι ότι η Πλεύση Ελευθερίας σε μικρό χρονικό διάστημα υπερδιπλασιάσαμε τις δυνάμεις μας σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019. Έρχονται κοντά μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Το ρεύμα προς την Πλεύση Ελευθερίας γιγαντώνεται. Έρχονται κοντά μας άνθρωποι που δεν ψήφισαν ή ψήφισαν κάτι άλλο. Όλο και περισσότερος κόσμος έρχεται αποφασισμένος για να βάλει την Πλεύση Ελευθερίας στη Βουλή και με αυτόν τον τρόπο αυτός ο κόσμος να μπει στη Βουλή».

Διαφορετική... ζωή

Με την Πλεύση Ελευθερίας θα έχουμε διαφορετική Βουλή και διαφορετική... ζωή γιατί οι δράσεις που μπορεί να κάνει μία δύναμη κινηματική και κοινωνική όπως η Πλεύση Ελευθερίας είναι απεριόριστες. Εκείνα που μπορεί να παλέψει και να δημιουργήσει είναι χωρίς περιορισμούς αρκεί να θέλεις. Στους έξι μήνες της θητείας μου ως πρόεδρος της Βουλής έγιναν πράγματα που δεν είχαν γίνει 40 χρόνια και είναι πλέον κοινοβουλευτικό κεκτημένο. Εάν επιστρατεύουμε τις δυνάμεις μας, τη δουλειά μας, τη διαρκή παρουσία και το πείσμα μας τότε θα δούμε μία διαφορετική Βουλή απέναντι σε μία κυβέρνηση που έχει διαγράψει την πορεία της από την προηγούμενη θητεία της»

Η κυβέρνηση έχει πληγώσει την κοινωνία

«Είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές που έχουν πληγώσει την κοινωνία, όπως η βαριά υποβάθμιση των κοινωνικών δικαιώματων, του δικαιώματος στη δημόσια παιδεία, στην υγεία, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αρχής της ισότητας, της πρόσβασης στα δημόσια αγαθά, της στέγης, της αξιοπρέπειας των ανθρώπων. Η πρώτη θητεία της κυβέρνησης καθιστά αναγκαία την ύπαρξη της Πλεύσης Ελευθερίας στη Βουλή για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της κοινωνίας».

Δεν πάμε για το 0,1% αλλά για τον διπλασιασμό των ψήφων

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο στόχο των εκλογών της 25ης Ιουνίου λέγοντας πως η Πλεύση Ελευθερίας θέλει να διπλασιάσει τα ποσοστά της: «Δεν πάμε να πάρουμε το 0,1% που μας λείπει για να μπούμε στη Βουλή. Πάμε να διπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας. Πάμε να ενισχύσουμε το αίσθημα αισιοδοξίας, ασφάλειας και διεκδίκησης της κοινωνίας κάνοντας πράξη όσα ονειρευτήκαμε αλλάζοντας τη χώρα και τον κόσμο με αγάπη. Είναι σημαντικό να αναφερθούμε στα θετικά μηνύματα».

Συνειδητή επιλογή

Σχετικά με το ποσοστό του 2,9% που έπιασε η Πλεύση Ελευθερίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου είπε: «Πρώτο θετικό συμπέρασμα είναι είναι πως ο κόσμος και η κοινωνία έμαθε την Πλεύση Ελευθερίας και την εμπιστεύθηκε. Λαμβάνουμε αγάπη από τον κόσμο και ο υπερδιπλασισμός των ψήφων είναι το πρώτο βήμα. Ήταν σημαντικό που αυξήθηκε και η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές σε σχέση με το 2019 και ολοένα και περισσότεροι θα έρθουν να ψηφίσουν όταν μάθουν πως έχουν αυτή την αληθινή επιλογή, της Πλεύσης Ελευθερίας. Αυτή η αύξηση ήταν συνειδητή επιλογή και αυτό το είδα και προσωπικά μέσα από νέους ψηφοφόρους και ανθρώπους που ζητούσαν μία δυνατή εκπροσώπηση».

Το προφίλ των υποψηφίων

Σχετικά με το προφίλ του ψηφοδελτίου είπε: «Την Πλεύση Ελευθερία στηρίζει πολυπρόσωπη ομάδα από το χώρο της τέχνης, του πολιτισμού, της παιδείας, των κοινωνικών κινημάτων, της υγείας, του αθλητισμού και του κοινωνικού αθλητισμού. Υπάρχουν ιδιωτικοί υπάλληλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, απλοί άνθρωποι που άφησαν την καθημερινότητα τους με ρίσκο και θυσίες για να κάνουν αυτό το βήμα για να δώσουν τη μάχη τους. Η δική τους παρουσία και ανιδιοτέλεια είναι διαφορετικό. Είναι αυτό που πρεσβεύουμε και θα ενσαρκώσουμε. Θα δώσουμε το επόμενο ραντεβού με σημείο αναφοράς ώστε να έχουμε τη διαρκή επικοινωνίας με τους πολίτες».

Οι προτεραιότητες της Πλεύσης Ελευθερίας

Το περιβάλλον, η γυναίκα, η σεξουαλική παρενόχληση, η εργασιακή ισότητα, τα παιδιά, η έμφυλη βία, η παιδεία, ο πολιτισμούς, οι τέχνες είναι προτεραιότητες για την Πλεύση Ελευθερίας σύμφωνα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και υπογράμμισε: «Δεν είναι τυχαίο που η Πλεύση Ελευθερίας έχει ανθρώπους από το Μάτι και την Εύβοια. Είναι άνθρωποι που έχουν κάνει αγώνες για την προστασία της κοινωνίας από περιβαλλοντικά εγκλήματα. Και βέβαια το πιο πρόσφατο και φοβερό είναι το έγκλημα στα Τέμπη. Εμείς δε βλέπουμε την κοινωνία ως κουτάκια και κατατάξεις ομάδων. Απευθυνόμαστε ανοικτά σε όλους. Δεν είναι μαντρί ή παράταξη η Πλεύση Ελευθερίας. Είναι ένα ζωντανό κίνημα με ισότιμη συμμετοχή κατανομή ευθυνών και πρωτοβουλιακή δράση. Θα κάνουμε πράξη τις ιδέες μας».

Δεν θα γίνω Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη

Η Ζωή Κωσταντοπούλου ξεκαθάρισε πως οι πόρτες θα είναι κλειστές σε ανθρώπους που «έχουν συμβάλει στην καταστροφή της χώρας»: «Δεν υπάρχουν ανώνυμοι και επώνυμοι πολίτες. Υπάρχουν ενεργοί πολίτες. Πολλοί άνθρωποι πριν γίνουν γνωστοί είχαν την ίδια προσφορά και αξία. Άρα απευθυνόμαστε σε όλους. Έχουν και καταξιωμένους και αγαπητούς ανθρώπους ακαδημαϊκούς, αθλητές, επιχειρηματίες και είμαστε ανοιχτοί με μία σημαντική σημείωση: Δεν πάμε να γίνουμε Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη. Είμαστε ξεκάθαροι. Δεν πάμε να μιμηθούμε τους άλλους και να κάνουμε παραδοσιακό κόμμα τους πολιτικού συστήματος. Δεν πάμε χωρίς προϋποθέσεις και να περιλάβουμε στα ψηφοδέλτια μας ανθρώπους που έχουν συμβάλει και έχουν βάλει την υπογραφή τους στην καταστροφή της χώρας. Αυτούς δεν θα τους δείτε στην Πλεύση Ελευθερίας».

Προδοσία του λαού

Σε ερώτηση για το πως σχολιάζει την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «προδοσία του λαού» χωρίς όμως να κάνει την παραμικρή αναφορά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή ακόμα και στον Αλέξη Τσίπρα: «Είναι απολύτως σαφές πως το αποτέλεσμα των εκλογών είναι συνδεδεμένο πως η κοινωνία και οι πολίτες αισθάνονται ανυπεράσπιστοι. Ο απλός κόσμος που περίμενε να έχει συμπαράσταση, προστασία και αξιόπιστη φωνή δεν την είχε. Δε μπορείς να λες θα προστατεύσω τον κόσμο από εκείνα που του έκανες. Δε μπορείς να λες θα προστατέψω τον κόσμο από τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας ενώ εσύ τις έχει παραδώσει στις κατασχέσεις ή θα σταματήσω τα funds που εγώ δημιούργησα. Είναι πολύ μεγάλη αναξιοπιστία που ο κόσμος είδε. Ευτυχώς δεν την ξαναπάτησε. Έχει σημασία αυτό για μας. Δεν είναι τόσο νίκη του πρώτου κόμματος αυτό που συνέβη όσο η κατακρήμνιση μιας προσπάθειας να εξαπατηθεί ξανά ο κόσμος σε σχέση με την υπεράσπιση που θα είχε απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές. Είναι πολύ σημαντική. Ήταν μεγάλη πληγή η προδοσία που έγινε προς όλο αυτόν τον κόσμο και τη κοινωνία. Ήταν πολύ μεγάλη ανάγκη της κοινωνίας να έχει υπεράσπιση και δεν την είχε για μεγάλο διάστημα. Και αυτή την υπεράσπιση την διεκδικεί. Και αυτό διεκδικούμε εμείς. Αυτή την υπεράσπιση για τον κόσμο, της πραγματικής προάσπισης των δικαιωμάτων του, των δικαίων της χώρας και της ουσιαστικής παρέμβασης μέσα στη Βουλή. Θα φέρουμε τον κόσμο στη Βουλή».

Ακύρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Ένα από τα ζητήματα που είναι στο επίκεντρο της δράσης της Πλεύσης Ελευθερίας είναι η ακύρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας: «Έχουμε αντιταχθεί σε αυτή τη βίαιη αφαίρεση της στέγης και της μικρής τους περιουσίας. Είναι απάνθρωπο. Είμαστε οι μόνοι που παλέψαμε και παλεύουμε κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και νομικά. Κάναμε αρχές Μαρτίου τη μεγάλη δίκη στο ΣτΕ για τη δική μας ακύρωση και περιμένουμε την απόφαση. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και μπορεί να το κάνει. Μέσα στη Βουλή θα το αναδείξουμε. Η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να καταθέτει προτάσεις νόμου και εμείς θα το κάνουμε για την προστασία και της πρώτης κατοικίας και της μικρής περιουσίας που βάζει τους πολίτες σε καθεστώς διαρκούς ανασφάλειας, φόβου και αγωνίας και διάχυτου στρες που τους εμποδίζει να είναι δημιουργικοί στη ζωή τους».

Γερμανικές αποζημιώσεις και ψηφοδέλτια

Ψηλά στις προτεραιότητες είναι και οι γερμανικές αποζημιώσεις κάνοντας εκτενή αναφορά στους αγώνες για δικαίωση της Ελλάδας αλλά και των θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας κατά τη διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου. Στο φινάλε της εκδήλωσης έκανε κάλεσμα σε όλες τις υποψήφιες και τους υποψηφίους βουλευτές για  αναμνηστική φωτογραφία δίνοντας νέο ραντεβού για την προσεχή Κυριακή οπότε θα γίνει η κατάρτιση των ψηφοδελτίων του Κινήματος.

Πλεύση Ελευθερίαςγερμανικές αποζημιώσειςεκλογέςΖωή Κωνσταντοπούλουηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί