Πολιτική|28.05.2023 06:15

ΠΑΣΟΚ: Όλα τα… δεδομένα για την υπόθεση Καστανίδη - Γιατί έμεινε εκτός Βουλής

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επίλεξε να κρατήσει (προς ώρας) την έδρα που της Α’ Θεσσαλονίκης, αφήνοντας έξω τον έμπειρο βουλευτή (και φιλό- παπανδρεϊκό) Χάρη Καστανίδη. Είχε δύο άλλες επιλογές: να αφήσει έξω τον νεαρό Παύλο Χρηστίδη(στο Νότιο Τομέα) ή τον Φραγκίσκο Παρασύρη (ως δεύτερο στο Ηράκλειο).

Και το ερώτημα είναι γιατί προχώρησε σε μια τέτοια επιλογή ο Ν. Ανδρουλάκης. Φίλια μέσα προς τον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι ο κ. Καστανίδης σήκωσε το βάρος των υποκλοπών, τάχθηκε ευθέως κατά μιας συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία ενώ είναι από τους πιο έμπειρους στη Χαριλάου Τρικούπη σε ό,τι αφορά τα κοινοβουλευτικά (πολλοί θυμίζουν ότι έρχεται μια συνταγματική αναθεώρηση, όπως έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης). Με άλλα λόγια, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ «κοιτάει» ευθέως προς τον Κ. Μητσοτάκη εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία.

Από το επιτελείο του Ανδρουλάκη, πάντως, αφορίζουν οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο. Άλλωστε, όπως υπογραμμίζουν, πριν από δύο μέρες ο πρόεδρος του κόμματος, σε συνέντευξή του ξεκαθάρισε, ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τη ΝΔ, ακόμα και εάν λείπουν μόλις δύο ή τρείς έδρες. Και τότε γιατί ο Χάρης Καστανίδης έμεινε απ’ έξω;

Στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι θα μπει στις δεύτερες εκλογές

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Ανδρουλάκη, ο κ. Καστανίδης δεν θα είναι βουλευτής στη Βουλή της μιας ημέρας. Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι στη δεύτερη κάλπη το κόμμα θα έχει δύο βουλευτές στο Νότιο Τομέα, οπότε είναι πολύ πιθανόν ο κ. Ανδρουλάκης να κρατήσει εκεί τη μια έδρα. Παράλληλα, στόχος ήταν να δοθεί το μήνυμα της ανανέωσης. Ο Παύλος Χρηστίδης αποτελεί κατά κοινή ομολογία ένα αξιόλογο στέλεχος, ένα νέο στέλεχος , το οποίο μάλιστα δεν προέρχεται από τον πυρήνα των «Ανδρουλακικών». Θυμίζουμε ότι υπήρξε εκπρόσωπος Τύπου επί Φώφης Γεννηματά.

Το μήνυμα ανανέωσης

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να κρατήσει μια έδρα (από τις δύο που έβγαλε το ΠΑΣΟΚ) στο Ηράκλειο. Και πάλι σ’ αυτή την περίπτωση ένα πολλά υποσχόμενο στέλεχος ο Φ. Παρασύρης θα έμενε εκτός. Είναι προφανές ότι στη Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν με κάθε τρόπο να εκπέμψουν το μήνυμα της ανανέωσης, όπως άλλωστε φαίνεται και από την πλήρως ανανεωμένη κοινοβουλευτική τους ομάδα.

Και, τέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης «διάβασε» τα στοιχεία. Στην Α’ Θεσσαλονίκης το ΠΑΣΟΚ ήρθε τέταρτο κόμμα, πίσω και από την Ελληνική Λύση, ενώ ο Χάρης Καστανίδης συγκέντρωσε 7.585 ψήφους, μπροστά από τον Α. Σαουλίδη που έλαβε 6.785. Κρατώντας την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν από την Χαριλάου Τρικούπη, ότι θέλει να δώσει όλες τις δυνάμεις του στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου τουλάχιστον να κερδίσει την Τρίτη θέση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΣΟΚεκλογέςειδήσεις τώραεκλογές 2023Χάρης ΚαστανίδηςΝίκος Ανδρουλάκης