Πολιτική|31.05.2023 12:48

Εκλογές 2023 - Τσαπανίδου για φορολόγηση υπερκερδών: Ο Μητσοτάκης στηρίζει την ασυλία εταιρειών αποδυναμώνοντας τα νοικοκυριά

Newsroom

Σε διευκρινιστική δήλωση αναφορικά με την δήλωσή περί έκτακτου φόρου στα υπερέσοδα των επιχειρήσεων, προχώρησε η Πόπη Τσαπανίδου. Το πρωί της Τετάρτης 31 Μαΐου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι οι κοινωνικές παρεμβάσεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα χρηματοδοτηθούν από έκτακτη φορολόγηση στις επιχειρήσεις που έχουν υπερέσοδα.

«Στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη ελάχιστων εταιρειών και αποδυνάμωση νοικοκυριών μέσω υψηλού ΦΠΑ», σημειώνει αρχικά η κυρία Τσαπανίδου και στη συνέχεια προσθέτει ότι «το 2022, οι ισολογισμοί μόνο των εταιρειών ενέργειας και διύλισης κατέγραψαν υπερκέρδη πάνω από έξι δισεκατομμύρια».

«Το μέσο νοικοκυριό όμως δεν μπορούσε να βγάλει το μήνα από την ακρίβεια και τη λεηλασία του εισοδήματος. Σε όλη την Ευρώπη υπήρξε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών. Στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη και αποδυνάμωση των νοικοκυριών μέσω του υψηλού ΦΠΑ . Αυτή είναι η αισχροκέρδεια του κ. Μητσοτάκη», υπογραμμίζει η Πόπη Τσαπανίδου και εν συνεχεία υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να στηρίξει της ανάγκες των πολλών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να στηρίξει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η ΝΔ υπόσχεται διεύρυνση της λεηλασίας του εισοδήματος και της περιουσίας μισθωτών και μικρομεσαίων και φοροασυλία στους λίγους και ισχυρούς φίλους της. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα της κάλπης στις 25 Ιούνη», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η δήλωση της Πόπης Τσαπανίδου για την έκτακτη φορολόγηση

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ερωτώμενη από τους δημοσιογράφους για την φορολόγηση των μερισμάτων που έχει  στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Τσαπανίδου είπε «χθες μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας και είπε για πολύ μικρή απόδοση στον κρατικό προϋπολογισμό και δεν αξίζει να δοθεί συνέχεια στο θέμα των μερισμάτων».

Ερωτώμενη για το «πού θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει τις 3 κοινωνικές παρεμβάσεις, τις οποίες ανακοίνωσε πως θα περάσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τις πρώτες 50 ημέρες διακυβέρνησης;», η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ανέφερε ότι θα υπάρξει «έκτακτη φορολόγηση στα υπερέσοδα επιχειρήσεων».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Άκης Σκέρτσος, ο οποίος βρισκόταν στο πάνελ σχολίασε μετά την συγκεκριμένη τοποθέτηση της κυρίας Τσαπανίδου: «Αυτό σημαίνει 3,5 δισ. ευρώ έκτακτη φορολόγηση, χαράτσι στις επιχειρήσεις», με την Πόπη Τσαπανίδου να απαντά «θα φορολογήσουμε τα υπερέσοδα».

Κληθείσα, στη συνέχεια να ορίσει τι σημαίνει υπερκέρδη η κυρία Τσαπανίδου είπε πως: «τα υπερκέρδη ορίζονται με τον ίδιο τρόπο που ορίστηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα φορολόγησε, εισέπραξε ποσά και τα μοίρασε σωστά στους πολίτες» ενώ στην ερώτηση ποιες επιχειρήσεις αφορά η έκτακτη αυτή φορολόγηση είπε «μόνο αυτές που έχουν υπερέσοδα, τι θέλετε να γίνω ΑΑΔΕ; Αυτά τα υπερόσοδα είναι καταγεγραμμένα και η κυβέρνηση δεν τα έχει υπολογίσει σωστά γιατί κλείνει το μάτι στις μεγάλες αυτές επιχειρήσεις οι οποίες αφήνονται ελεύθερες να έχουν υπερκέρδη στις πλάτες των πολιτών».

εκλογέςεκλογές 2023Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023Πόπη Τσαπανίδουειδήσεις τώραφορολόγηση