Πολιτική|01.06.2023 07:12

Εκλογές 2023: Τα νέα πρόσωπα του Μητσοτάκη και τα ερωτηματικά της επόμενης ημέρας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές αυτό που τονίζεται διαρκώς από την Νέα Δημοκρατία είναι πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός καθώς χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση. Δεδομένο είναι πως αυτή την στιγμή προέχει η προεκλογική μάχη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί ένα μπαράζ περιοδειών, όπου τονίζει το διακύβευμα της επόμενης αναμέτρησης.

Εκλογές 2023: Ποια πρόσωπα της ΝΔ θα αξιοποιηθούν στην επόμενη κυβέρνηση

Ωστόσο, μετά την σαρωτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Μαΐου έχει φουντώσει η συζήτηση για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε μια επόμενη κυβέρνηση. Άλλωστε η πρόσφατη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε rotation στο υπουργικό συμβούλιο δείχνει πως σχεδιάζει μεγάλης κλίμακας αλλαγές και επομένως θα υπάρχουν εκπλήξεις.

Ουσιαστικά πολύ γνωστά ονόματα που ήταν στην προηγούμενη κυβέρνηση θεωρείται ιδιαίτερα πιθανόν να αλλάξουν υπουργεία σε μία νέα «γαλάζια» τετραετία. Για παράδειγμα, ο Κωστής Χατζηδάκης, που υπενθυμίζεται πως πέρασε από δύο δύσκολα υπουργεία (το Ενέργειας και το Εργασίας), ακούγεται πως μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο σε θέματα οικονομίας. Σταθερή αξία παραμένει και ο Θόδωρος Σκυλακάκης, που είναι δεύτερος στο Επικρατείας, που επίσης θα έχει σημαντικό ρόλο την επόμενη ημέρα. Επίσης θεωρείται πιθανόν να έχει ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες ο Νίκος Παπαθανάσης, που στην προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης.

Στους σταθερούς φαίνεται πως είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που ήρθε πρώτος σε σταυρούς στην Α Αθηνών και αναμένεται να παραμείνει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μένει βέβαια να φανεί αν θα προχωρήσουν τα σχέδια για ενοποίηση του υπουργείου με το Εσωτερικών ή θα διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση.

Όσον αφορά στο Νίκο Δένδια σάρωσε στο Νότιο Τομέα και έφτασε τους 99.652 σταυρούς. Πρόκειται για μια σημαντική «προίκα», ενώ υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις ήταν ο δημοφιλέστερος υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης. Και αυτό που μένει τώρα να φανεί είναι αν θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών ή θα υπάρξει κάποια έκπληξη.

Τα «δυνατά χαρτιά» που θα αξιοποιηθούν στην κυβέρνηση

Στα δυνατά χαρτιά της Νέας Δημοκρατίας που αναμένεται να αξιοποιηθούν και στην επόμενη κυβέρνηση είναι μεταξύ άλλων η Νίκη Κεραμέως, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο /Αδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Βασίλης Κικίλιας. Πρόκειται μάλιστα για πρόσωπα που τα πήγαν εξαιρετικά καλά σε ψήφους στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση.

Στον μεταξύ έχουν «φουντώσει» τα σενάρια για αξιοποίηση της Ειρήνης Αγαπηδάκη (είναι πρώτη στο Επικρατείας) στο υπουργείο Υγείας. Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως ο Κ. Μητσοτάκης σε συγκέντρωση στο Ρέθυμνο αναφέρθηκε στην Ειρ. Αγαπηδάκη υπογραμμίζοντας πως είναι ειδική σε θέματα υγείας.

Ο γαλάζιος στόχος για περισσότερες γυναίκες σε υπουργεία

Δεδομένο είναι πως «γαλάζιος» στόχος είναι να συμμετέχουν στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο περισσότερες γυναίκες, που μάλιστα σημείωσαν και ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στις πρόσφατες εκλογές. Με ανεβασμένες «μετοχές» είναι η Σοφία Ζαχαράκη που έκοψε πρώτη το νήμα στην Ανατολική Αττική και η Δόμνα Μιχαηλίδου που ήταν δεύτερη σε σταυρούς στην Α Πειραιά.

Παράλληλα θεωρείται πιθανόν να αξιοποιηθούν βουλευτές που πήραν πρωτιές στις περιφέρειες τους και εκτιμάται πως μπορούν να μιλήσουν σε ένα κεντρώο ακροατήριο. Για παράδειγμα ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήρθε πρώτος στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, ενώ ο Χρήστος Τριαντόπουλος (ήταν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ) πήρε τους περισσότερους σταυρούς στην Μαγνησία.

Τα ανοίγματα αναμένεται να συνεχιστούν με αξιοποίηση και προσώπων που δεν προέρχονται από τον στενό κομματικό πυρήνα. Επομένως όλα δείχνουν πως θα υπάρξουν και εκπλήξεις, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για μονοκομματική αλλά όχι μονοχρωματική κυβέρνηση.

Ένα μεγάλο ερωτηματικό που ζητά απάντηση είναι αν ο Κώστας Καραμανλής - που είχε παραιτηθεί από υπουργός μετά την τραγωδία στα Τέμπη και εξελέγη εκ νέου στις Σέρρες- θα είναι σε ένα επόμενο γαλάζιο υπουργικό συμβούλιο. Τώρα όσον αφορά στους υφυπουργούς αναμένεται επίσης να υπάρξει ριζική ανανέωση. Με έμφαση να δίνεται σε νέα πρόσωπα, ενώ μένει να φανεί αν για μία ακόμα φορά θα ληφθούν υπόψη οι γεωγραφικές.. ισορροπίες.

Οι στενοί συνεργάτες Μητσοτάκη

Στο στενό πυρήνα των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο Ακ. Σκέρτσος (μάλιστα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία είναι και εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας), ο Γ. Γεραπετρίτης και Γ. Μπρατάκος. Και είναι φυσικό να έχουν σημαντικό ρόλο και την επόμενη ημέρα.

Στα πρόσωπα που ξεχώρισαν κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είναι επίσης ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης. Οι κομματικές μηχανές δουλεύουν στο φουλ σε όλη την προεκλογική περίοδο, ενώ ιδιαίτερα θετικά έχει αποτιμηθεί η δυναμική παρουσία του τόσο στις ομιλίες όσο και στις εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος Μητσοτάκηςεκλογές 2023ειδήσεις τώραεκλογέςΝέα Δημοκρατία