Πολιτική|03.06.2023 06:45

Εκλογές 2023: «Βαρόμετρο» για την αυτοδυναμία τα τρία μικρότερα κόμματα - Στόχος τους να «σπάσουν» το φράγμα του 3%

Newsroom

Τις μηχανές στο φουλ για να σπάσουν το φράγμα του 3% και να μπουν στη Βουλή, ανάβουν η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25, που για λίγο έμειναν εκτός Κοινοβουλίου στις εκλογές της 21ης Μαΐου, συγκεντρώνοντας αθροιστικά ποσοστό 8,44%.

Εκλογές 2023: Πώς τα τρία μικρά μπορούν να κρίνουν την αυτοδυναμία

Ήδη ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπως είπε στο OPEN, ετοιμάζεται για αλλαγή ατζέντας ενόψει της δεύτερης κάλπης εκτιμώντας ότι δαιμονοποιήθηκε -στοχευμένα- μέρος του προγράμματός του σε μία περίοδο που οι πολίτες είχαν ανάγκη θετικού αφηγήματος.

Η Πλεύση Ελευθερίας διεκδικεί επίσης την είσοδό της στη Βουλή, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να δηλώνει αισιόδοξη.

Τα τρία μικρότερα κόμματα που μόλις για λίγο έμειναν εκτός Βουλής, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα παίξουν σημαντικό ρόλο και για τη δυνατότητα αυτοδυναμίας του νικητή, όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος Χρήστος Τσιγουρής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.

Αν δε τα καταφέρουν -και το αθροιστικό  ποσοστό των εκτός Βουλής- φτάσει στο 10% τότε το κατώφλι της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα πέφτει στο 37,5%.

Αν όμως καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, με μίνιμουμ 9% και οι τρεις, τότε η αυτοδυναμία δυσκολεύει καθώς το κατώφλι της ανεβαίνει πάνω από το 39% και προσεγγίζει το 40%.

«Στα τρία κόμματα τώρα τα μικρά, έτσι όπως ετέθη το θέμα, ακόμα δεν έχουμε πειστεί εάν τελικά ήταν για να σταλεί ένα μήνυμα στην όποια κυβέρνηση, στο όποιο άλλο κόμμα και τώρα θα ξεφουσκώσουν. Δεν το ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί ο κόσμος αυτή τη στιγμή», λέει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος.

εκλογές 2023Κυριάκος Βελόπουλοςαποτελέσματα εκλογών 2023ΣΥΡΙΖΑΖωή ΚωνσταντοπούλουΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023Κυριάκος ΜητσοτάκηςΚόμμα ΝίκηΜέΡΑ25ειδήσεις τώραΠλεύση ΕλευθερίαςεκλογέςΝέα ΔημοκρατίαΑλέξης Τσίπρας