Πολιτική|04.06.2023 06:15

Εκλογές 2023 - ΠΑΣΟΚ: Στόχος η σοβαρή αντιπολίτευση - Το βλέμμα στη μεσαία τάξη

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν αναλύσει τους λόγους για τους οποίος ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη τόσο βαριά ήττα. Ένας απ’ αυτούς είναι η λογική «της σοβαρής αντιπολίτευσης». Αυτής δηλαδή που δεν λέει «όχι» όλα, αυτής που προτείνει αντί να απορρίπτει, αυτής που εμφανίζεται ως αντίβαρο στην κυβέρνηση και την ελέγχει. Σε αυτά τα σημεία εστιάζουν στη Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να μειώσουν αρχικά την απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ και στην συνέχεια να βρεθούν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αρχίσει να «κοιτάζει» όλο και περισσότερο τα μεγάλα αστικά κέντρα, εκεί δηλαδή που το ΠΑΣΟΚ έχει φανερές αδυναμίες.

Με τις προτάσεις του επιχειρεί να αγγίξει τη μεσαία τάξη, κομμάτι της οποίας έχει απολέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά κατευθύνθηκε προς τη Νέα Δημοκρατία. Από το Ρέθυμνο ο Νίκος Ανδρουλάκης επανέλαβε τα μέτρα που ουσιαστικά θα έχουν άμεσα… αποτελέσματα στην τσέπη των «μεσαίων»: «Εμείς τι προτείνουμε; Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν το έκανε. Μείωση του φόρου στις οικογένειες με παιδιά, για να δώσουμε κίνητρα να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό μας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν το έκανε. Εμείς τι λέμε; Μείωση των φόρων μέσω της μείωσης των εισφορών στην μισθωτή εργασία, για να έχουμε λιγότερη μαύρη εργασία και καλύτερους μισθούς για τα ελληνόπουλα, για να μείνουν στην πατρίδα. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι αυτό είναι κάτι λάθος. Και μας ψέγει γιατί; Γιατί λέμε ότι είναι αδιανόητο να δίνεις φοροαπαλλαγές για το 0,2% του ελληνικού πληθυσμού, που έχει εκατομμύρια ευρώ και όχι να δίνεις προοπτική σε εκατομμύρια Έλληνες».

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, πως λίγο αργότερα προσέθεσε ότι «τα 2/3 των εσόδων είναι έμμεσοι φόροι -ΦΠΑ και ειδικός φόρος κατανάλωσης- που πλήττουν κυρίως τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους Έλληνες».

Για να συμπεράνει το εξής (που ο ΣΥΡΙΖΑ όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ ακόμα δυσκολεύονται να καταλάβουν): «Άρα, γιατί ο ελληνικός λαός ψήφισε τον κ. Μητσοτάκη; Γιατί πολύ απλά, δεν υπήρχε σοβαρή αντιπολίτευση. Και η σοβαρή αντιπολίτευση είναι εδώ, με το ΠΑΣΟΚ ενωμένο, δυνατό, ως πραγματικό αντίπαλο της συντήρησης της Νέας Δημοκρατίας και ενός συστήματος εξουσίας, που δημιουργεί συνθήκες μιντιακού ολοκληρωτισμού. Όσο κι αν το σύστημα της ΝΔ και όσων το υπερασπίζονται τυφλά, θέλουν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις μας. Εμείς μιλάμε για δίκαιη ανάπτυξη και φορολογική δικαιοσύνη».

Πρωτοβουλία

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου υπόμνημα για να εμποδίσει τη νέα απόπειρα Κασιδιάρη να κατέλθει στις εκλογές και να εισέλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Η κίνηση ήταν περισσότερο συμβολική, αλλά από το ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς «η περιφρούρηση της συνταγματικής τάξης και της δημοκρατίας μας ήταν το πρωταρχικό μέλημά μας σε όλη αυτή τη μακρά διαδρομή».

Κυριάκος ΒελόπουλοςΜέΡΑ25ΠΑΣΟΚεκλογέςεκλογές 2023Ζωή ΚωνσταντοπούλουΝέα ΔημοκρατίαΑλέξης ΤσίπραςΔημήτρης Κουτσούμπαςαποτελέσματα εκλογών 2023Πλεύση Ελευθερίαςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΕλληνική ΛύσηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΚΚΕΝίκος ΑνδρουλάκηςΓιάνης ΒαρουφάκηςΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023