Πολιτική|06.06.2023 07:19

Εκλογές 2023 - ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος να αποφευχθούν λάθη που μπορούν να αποβούν μοιραία - Σε ποια στελέχη «ρίχνεται το βάρος»

Βούλα Κεχαγιά

Οι πρώτες αλλαγές στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ καθώς και δείγματα της νέας εκλογικής στρατηγικής και καμπάνιας του κόμματος φάνηκαν κατά την πρόσφατη περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Εύβοια αλλά και στη χθεσινή του επίσκεψη στον Υμηττό.

Εκλογές 2023: Η θέση και οι εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την 25η Ιουνίου

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πλαισίωναν στη Χαλκίδα αλλά και στη Λίμνη Εύβοιας νεότερα στελέχη και τοπικοί υποψήφιοι βουλευτές με υψηλά ποσοστά δημοφιλίας όπως οι Διονύσης Τεμπονέρας, Νίκος Φαραντούρης, και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ και στην επίσκεψη στον Υμηττό -με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος- τον συνόδευαν πέραν των τοπικών βουλευτών και μέλη της εκλογικής επιτροπής όπως οι Κώστας Ζαχαριάδης, Γιώργος Καραμέρος και Ράνια Θρασκιά.

Εκ παραλλήλου, αποκαλύφθηκε το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ που είναι το «Δίκαιη Κοινωνία- Ευημερία για όλους» το οποίο παρουσιάστηκε και στις νέες αφίσες του κόμματος στις οποίες πρωταγωνιστεί ο Αλέξης Τσίπρας και στις οποίες προβάλλεται και ένα ακόμη σύνθημα το «Τώρα ΣΥΡΙΖΑ».

Χθες κατατέθηκαν τα ψηφοδέλτια του κόμματος χωρίς αλλαγές, τουλάχιστον στη σειρά των υποψηφίων ή προσθήκες ονομάτων, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις σε μη εκλόγιμες θέσεις που αφορούσαν κυρίως δημόσιους υπαλλήλους.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει υποψήφιος στην α' εκλογική περιφέρεια Πειραιά ενώ επέλεξε και τη Δυτική Αθήνα μια περιοχή λαϊκών στρωμάτων που ανέκαθεν αποτελούσε την κυρία δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ όπως επίσης και την περιφέρεια Ρεθύμνου για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ανδρέα Ξανθού κίνηση που συνιστά και μήνυμα ενότητας προς το εσωτερικό του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας θα περιοδεύσει στην Κρήτη δυο φορές ως τις εκλογές και μάλιστα την πρώτη φορά θα παραμείνει εκεί επί τριήμερο για να ενισχύσει εκεί τις δυνάμεις του κόμματος έναντι της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πως η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει τον επαναπατρισμό παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για να ισχυροποιήσει τα ποσοστά της. Όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι μπορούν και, μάλιστα, σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο να αποτρέψουν τις διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ αλλά συγχρόνως να αντλήσουν ψηφοφόρους του από την αναμέτρηση της 21ης Μαΐου που εμφανίζονται σοκαρισμένοι από τα εκλογικά αποτελέσματα και θέλουν να ενδυναμώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για να αποτρέψουν την παντοδυναμία του κ. Μητσοτάκη με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται. Στην ουσία πρόκειται για προοδευτικούς πολίτες που είτε θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ είτε θέλησαν να ενισχύσουν το ΠΑΣΟΚ πιστεύοντας ότι θα μπορούσε και να επιτευχθεί κυβερνητική συνεργασία μεταξύ των δυο πολιτικών κομμάτων. Πάντως, με βάση και τα ευρήματα των πρώτων δημοσκοπήσεων της νέας εκλογικής περιόδου δεν φαίνεται κατά τις αναλύσεις της Κουμουνδούρου και των δημοσκόπων ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναπτύξει απειλητική δυναμική προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκ παραλλήλου, και ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δείξει στους πολίτες ότι το κόμμα του οποίου ηγείται έχει στελέχη και νέα και ικανά και με εμπειρία που συμμετέχουν στη διαμόρφωση της νέας εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και σηματοδοτούν την εξέλιξη και την ανανέωση. Στελέχη που όπως λένε στην Κουμουνδούρου διαθέτουν και γνώσεις και φρέσκο πολιτικό λόγο και μπορούν να συμβάλλουν και στην πολιτική αλλά και στην εκλογική άνοδο του κόμματος. Στα σημάδια της επιχειρούμενης συνολικής ανανέωσης της εκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται και η προσπάθεια ενός νέου στυλ στα social media του προέδρου του κόμματος που απευθύνεται σε όλα τα ηλικιακά κοινά και σε όλες τις κατηγορίες όσων ασχολούνται ενεργά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο λογαριασμός του Αλέξη Τσίπρα ανήρτησε tweet γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου ενώ και την Κυριακή υπενθύμισε την παρουσία του με ανάρτηση στο Instagram με αναφορές στην περιοδεία στην Εύβοια.

Επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, πέραν της μεγάλης πολιτικής μάχης που καλείται να δώσει για να αντέξει και να ενισχυθεί, δίνει μάχη και με τον χρόνο ο οποίος κυλά αρκετά γρήγορα ώστε να μπορέσει να αναπτύξει πλήρως την νέα του στρατηγική αποκαλύπτοντας συγχρόνως και την κρυφή ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Το βασικό του μέλημα πάντως είναι να αποφευχθούν λάθη και αστοχίες από στελέχη που μπορεί αυτή τη φορά και να αποβούν μοιραία. Το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής μιλώντας για τις δηλώσεις του Γιώργου Τσίπρα περί επαναφοράς της απλής αναλογικής συμφώνησε πως η σχετική συζήτηση όχι μόνο δεν βοηθά αλλά και ότι η απλή αναλογική αποτελεί παρελθόν για τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

ΚΚΕΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης ΤσίπραςΕλληνική ΛύσηΚυριάκος ΒελόπουλοςΖωή ΚωνσταντοπούλουΣΥΡΙΖΑεκλογές 2023Πλεύση Ελευθερίαςειδήσεις τώραΠΑΣΟΚαποτελέσματα εκλογών 2023Νέα ΔημοκρατίαΝίκος ΑνδρουλάκηςΔημήτρης ΚουτσούμπαςεκλογέςΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023