Πολιτική|13.03.2019 10:56

?είπνο εργασίας Κατρούγκαλου µε τον Τσαβούσογλου

Γιώργος Σκαφιδάς

Πυκνές αναµένονται οι επαφές το προσεχές διάστηµα στο διπλωµατικό πεδίο ανάµεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, µε τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να πιάνουν το νήµα… των ανοιχτών διαύλων και των µέτρων οικοδόµησης εµπιστοσύνης από εκεί που το άφησαν οι Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωµατίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, µεταβαίνει σήµερα στη βελγική πρωτεύουσα για να πάρει µέρος στις εργασίες της 3ης ∆ιάσκεψης των Βρυξελλών για το «µέλλον της Συρίας». Στο περιθώριο των εργασιών της εν λόγω διάσκεψης, ο κ. Κατρούγκαλος αναµένεται να έχει, είτε σήµερα είτε αύριο το βράδυ, και ένα δείπνο εργασίας στις Βρυξέλλες µε τον Τούρκο οµόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι κ. Κατρούγκαλος και Τσαβούσογλου είναι προγραµµατισµένο, όµως, να έχουν συνάντηση και στις 21 Μαρτίου στην Αττάλεια της Τουρκίας. Η τριµερής Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να µεταβεί στην Αττάλεια το βράδυ της Τετάρτης 20 Μαρτίου, προερχόµενος απευθείας από την τριµερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που θα έχει προηγηθεί την ίδια ηµέρα στην Ιερουσαλήµ, παρουσία και του Αµερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Ποµπέο.

Εν τω µεταξύ, ενδεχοµένως να έχει πραγµατοποιηθεί και η συνάντηση που αναµένεται ανάµεσα στον γενικό γραµµατέα του ελληνικού ΥΠΕΞ, ∆ηµήτριο Παρασκευόπουλο, µε τον Τούρκο ΥΦΥΠΕΞ, Σεντάτ Ονάλ.

Οι ελληνοτουρκικές επαφές κινούνται στην κατεύθυνση των προώθησης των µέτρων οικοδόµησης εµπιστοσύνης και της αποκλιµάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, προετοιµάζοντας παράλληλα το έδαφος για το επόµενο Ανώτατο Συµβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που εκκρεµεί από το 2018 και ενδεχοµένως να διεξαχθεί µέσα στους επόµενους µήνες στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για το επιχειρηµατικό φόρουµ Ελλάδας-Τουρκίας που ο στόχος είναι επίσης να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη το προσεχές διάστηµα.

ΒρυξέλλεςΓιώργος ΚατρούγκαλοςΑττάλειαΜεβλούτ Τσαβούσογλουελληνοτουρκικές σχέσεις